J.G. Ballard: Uponnut maailma

Paluu tulevaisuuteen

J.G. Ballard: Uponnut maailma, romaani, Jalava 2011 (Mika Renvall suom.)

Muutama vuosi sitten kuollut J.G. Ballard on eräs 1900-luvun tärkeimmistä kirjailijoista. Hän ennusti romaaneissaan juuri ne ongelmat ja katastrofit, joista yhteiskuntamme kärsii tänä päivänä. Hän aavisti esimerkiksi aivan oikein, että 1900-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa ihmisten ongelmat liittyvät lähinnä henkiseen elämään. Länsimaiden asukkailla on yllättävän suuria vaikeuksia sopeutua maailmaan, jossa taloudellinen hyvinvointi on ennennäkemättömän korkealla tasolla. Uskonnon katoaminen on puolestaan johtanut arvotyhjiöön, kun elämä on äkkiä menettänyt merkityksensä.

Ballardin laajasta tuotannosta löytyy esimerkiksi sotaa (Auringon valtakunta), seksuaalisia poikkeamia (Crash) ja ylikierroksilla käyvää kaupallistumista (Kingdom Come) käsitteleviä teoksia. Hänen kirjansa ovat fiktiota, mutta niissä kaikissa on sama filosofis-esseistinen ote. Ballardin näkemyksen mukaan teknologinen kehitys johtaa ihmiskuntaa kohti tuhoa. Syy ei ole teknologiassa itsessään, vaan siinä kuinka olemme sitä käyttäneet.

Ballardin romaaneissa yhteiskunta on tavalla tai toisella rappeutunut. Myöhemmissä kirjoissaan Ballard syyttää rappeutumisesta ihmistä itseään, mutta uran alkuvaiheessa vaikeuksiin löytyi muitakin syitä. Uransa alussa hän seurasi ajan henkeä ajattelemalla luonnonkatastrofien olevan suurin mahdollinen uhka. Pitkään suomentamista odottaneessa Uponneessa maailmassa auringonpilkut ovat aiheuttaneet valtavia tulvia ja muuttaneet maailman asuinkelvottomaksi viidakoksi.

Uponneen maailman keskiössä on ajatus käänteisestä evoluutiosta. Kun olosuhteet muuttuvat radikaalisti, niin ihminen palaa Ballardin mukaan nopeasti aiempaan eläimellisyyteensä. Eräs romaanin henkilöistä pohtiikin ääneen muistavansa kaikki näkemänsä laguunit ja suot, vaikka hänellä ei olekaan niistä tietoisia kokemuksia. Ballard on parhaimmillaan ihmisen sisäisten kokemusten kuvaajana. On kiinnostavaa ajatella mahdollisia alitajuisia muistoja ja pelkoja, joita olemme esi-isiltämme perineet.

Uponnut maailma julkaistiin vuonna 1962, kirjoittajansa ollessa 32-vuotias. Kokemattomuus näkyy pinnallisina henkilöhahmoina ja epäuskottavina juonenkäänteinä. Romaanin päähenkilö on psykologi, joka tarkkailee itseään, muita ihmisiä ja ympäristöään samaan tapaan kuin hyönteisiä analysoiva tutkija. Tämä estää lukijaa samaistumasta sivuilla seikkaileviin hahmoihin, mutta antaa toisaalta sijaa luonnonkatastrofeihin liittyville pohdinnoille. Millaisia hirveyksiä tapahtuisi, jos lämpötila nousisi nopeasti ja pysyvästi sietämättömän korkeaksi? Pystyisimmekö sopeutumaan sellaiseen maailmaan?

Uponnut maailma on Ballardin ensimmäinen romaani. Se ei ole hänen parhaita kirjojaan, mutta kyseessä on yhtä kaikki hänen myöhemmän tuotantonsa ymmärtämisen kannalta tärkeä työ. Romaanin julkaissut Jalava ansaitsee hatunnoston, sillä suuret kustantamot eivät ole katsoneet tarpeelliseksi suomentaa tätä teosta. Uponnut maailma sisältää avaimen, joka käy muun muassa Crashin, Concrete Islandin ja Tornitalon muodostamaan lukkoon.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (2)
  1. tervehdys,

    Erinomainen esittely. Kiitos. terveisin Tina

  2. Petri Sakkinen
    11.11.2017, 13:21

    Harmillista, että käännöksen laatu on surkea. Siitä, hyväksytäänkö amerikkalaisten pituus-
    ja pinta-alamittayksiköiden voidaan vielä keskustella, mutta kääntäjä, joka “antoi myöden” pro antoi myöten, ei olisi minun oppikouluaikanani päässyt lukioon ainakaan minun koulussani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *