Salvador Dalísta

Salvador Dalí

Salvador Dalílla (1904-1989) oli paitsi hienot viikset, myös roppakaupalla taiteellista lahjakkuutta. Hän itse oli kävelevä taideteos. Hän teki elämästään spektaakkelin, taideteoksen, ja esiintyi mielellään julkisuudessa. Tälle oli perusteensa. Dalí oli monipuolinen taiteilija, jolla oli lusikkansa useammassa sopassa. Dalí toimi mm. kuvanveistäjänä, elokuvakäsikirjoittajana, runoilijana ja teatterissa, mutta tunnetuin hän on maalauksistaan.

Dalí oli surrealisti. Hänen tunnetuimmat työnsä, kuten valuvat kellot maalauksessa Muiston pysyvyys, ovat päässeet osaksi populaarikulttuuria. Dalí mielsi itsensä tyypillisellä tavallaan renesanssiajan maalariksi, yleisneroksi. Parhaimmillaan hän tätä olikin. Hänen alku- ja loppupään maalauksensa eivät ole kummoisia, mutta keskelle mahtuu roppakaupalla hienoa taidetta.

Toisin kuin vaikkapa samaan aikaan elänyt Francis Bacon, Salvador Dalí ei vähätellyt omaa rooliaan taiteilijana. Hän korosti itseään, loi spektaakkeleita. Hän kuitenkin eli suurimman osan elämästään Figueresissa, Kataloniassa, ja pysyi uskollisena juurilleen. Pienehkössä synnyin- ja kuolinkaupungissaan hän pystyi maalaamaan rauhassa. Nyt, kun hänen elinaikanaan käynnissä ollut show on jo kauan aikaa sitten hävinnyt, voimme nähdä Dalín roolin taidemaalarina. Se on merkittävä.

Dalín maalaus “The Temptation of St. Anthony”

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *