Das Bootista

das-boot-520a666fddcee

Das Boot (1981), joka tunnetaan Suomessa nimellä Sukellusvene U-96, on yksi kaikkien aikojen parhaista sotaelokuvista. Wolfgang Petersenin (s. 1941) ohjaus oli aikansa kallein saksalainen elokuvatuotanto. Filmi kertoo fiktiivisestä sukellusvene U-96:sta ja sen miehistöstä toisen maailmansodan aikana. Se perustuu Lothar-Günther Buchheimin (1918–2007) vuonna 1973 julkaisemaan omaeläkerralliseen romaaniin. Sotakirjeenvaihtajana toiminut Buccheim ilmaisi pettymyksensä elokuvan toteutukseen, vaikka se on monessa suhteessa hänen kirjoittamaansa teosta parempi.

Buchheim kirjoitti runsaasti toisen maailmansodan aikaisista kokemuksistaan muun muassa miinanraivaajilla, hävittäjillä ja sukellusveneillä. Hänen närkästyksensä Das Bootia kohtaan johtui osaksi väärinkäsityksistä. Hän ei esimerkiksi ymmärtänyt, että filmissä on vahva sodanvastainen sanoma. Vaikka sen sotilaat ovat saksalaisia, he eivät ole natseja. Filmissä ilmaistaan pettymystä sotimiseen ja Saksassa voimissaan olleeseen kansallissosialistiseen ideologiaan. Sen hahmot löytävät lohtua lähinnä miehistön keskuudessa vallitsevasta toverihengestä, eivät heille toitotetusta propagandasta.

Das Bootin keskeisin hahmo on naiivi sotakirjeenvaihtaja Werner (Herbert Grönemeyer), joka toimii myös elokuvan kertojana. Werner lähtee mukaan sukellusveneen matkalle autuaan tietämättömänä edessä olevista kauheuksista. Toinen päähahmo on U-96:n karismaattinen ja kokenut kapteeni (Jürgen Prochnow), joka pystyy nopeisiin päätöksiin vaikeissa paikoissa. Vaikka kapteenin kyvykkyyttä korostetaan jatkuvasti, Das Boot ei ole sankaritarina. Siinä painotetaan kuilua sodanjohdon suunnitelmien ja rintaman realiteettien välillä.

Das Bootista on julkaistu lukuisia versioita. Niistä ensimmäinen oli teatterilevitykseen tarkoitettu leikattu 2,5 tunnin filmi. Se sai useita Oscar-ehdokkuuksia. Muitakin leikattuja versioita löytyy, mutta monet pitävät minisarjaksi sovitettua neljän tunnin ja 53 minuutin mittaista leikkaamatonta näkemystä ainoana oikeana. Se toimiikin hyvin, vaikka ei todennäköisesti täysin vastaakaan ohjaaja Petersenin alkuperäistä visiota. Petersen itse piti noin 3,5 tunnin versiota lähimpänä totuutta. Das Boot toimii kuitenkin niin monella tasolla, ettei nähdyn elokuvan pituudella lopulta ole suurta väliä.

Historiallisesti Das Boot ei ole kovin totuudenmukainen. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, että U-96:n matka alkaa La Rochellen laivastotukikohdasta Ranskasta. Se aloitti toimintansa kuitenkin vasta marraskuussa 1941, kun elokuvan tapahtumat käynnistyvät saman vuoden lokakuussa. Das Boot ei yritä olla täydellisen realistinen. Se on kuitenkin uskottava etenkin psykologisen kuvauksensa osalta. Vaikka sukellusvene olisi sen lähtiessä matkaan täynnä fanaattisia natseja, ideologiset näkemykset unohtuisivat varmasti partioinnin aikaisten vaikeuksien aikana.

Alkuperäisen kirjan tehnyt Buchheim ei pitänyt etenkään siitä, että sukellusveneen miehistö ei käyttäydy elokuvan aikana rautaisen ammattimaisesti, vaan menee helposti paniikkiin vaikeiden tilanteiden aikana. Ohjaaja Petersen teki Buchheimin mielestä väärin panostaessaan draamaan ja jännitykseen realismin sijaan. Buchheim oli kokemustensa takia voimakkaasti sotimista vastaan. Hänen mielestään Das Bootissa ihannoitiin liikaa sukellusveneen miehistöä ja heidän kamppailuaan. Hänen kritiikkinsä oli kuitenkin epäreilua, sillä harva Das Bootin nähnyt tunsi halua mennä toisen maailmansodan aikaiseen sukellusveneeseen, rintamalle lähtemisestä puhumattakaan. Sekä Buchheimin romaanissa että sen pohjalta tehdyssä elokuvassa on vahva sodanvastainen sanoma.

Das Bootin
pituus ei ole sille haitaksi. Se mahdollistaa rakenteen, jossa tunnelma muuttuu vähitellen riehakkaasta ahdistavaksi, ja jossa sukellusveneen miehistön jäsenistä tulee pikku hiljaa hermoraunioita. Filmi tavoittaa onnistuneesti ahtaassa sukellusveneessä olemiseen väistämättä kuuluvan klaustrofobian. Katsojalle tehdään selväksi, että vaikka osa miehistöstä selviää koettelemuksista ja mahdollisesti jopa koko sodasta hengissä, heidän elämänsä sodan jälkeen ei kauheiden kokemusten takia tule olemaan helppoa.

Kesällä 2016 uutisoitiin, että Das Bootille aiotaan tehdä televisiosarjan muotoon sovitettu jatko-osa saksalaisten tekijöiden toimesta. Kahdeksanosaisen sarjan pitäisi saada ensi-iltansa vuonna 2018 ja sillä kerrottiin olevan 25 miljoonan euron budjetti. Uutinen on huolestuttava, etenkin ottaen huomioon Das Bootin korkean tason. Jatko-osan kaavaillaan kertovan tarkemmin saksalaisista sukellusveneistä sekä liittoutuneiden ja ranskalaisten vastarintamiesten toiminnasta toisessa maailmansodassa. Jää kuitenkin nähtäväksi, tuleeko uusi Das Boot olemaan lähelläkään alkuperäisen mestariteoksen tasoa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *