Laura Huhtasaari sytyttää somen – Turun isku vahvisti johtoasemaa

Siltä se nyt näyttää. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari saa tällä hetkellä sosiaalisen median sykkimään paremmin kuin yksikään muu ehdokas.


#1 Tuula Haatainen7.55
#2 Nils Torvalds6.73
#3 Sauli Niinistö 20186.63
#4 Laura Huhtasaari6.50
#5 Merja Kyllönen6.44
#6 Matti Vanhanen6.43
#7 Sauli Niinistö6.10
#8 Pekka Haavisto5.75
#9 Maarit Feldt-Ranta4.75
#10 Sirpa Paatero3.74

Osasyy maahanmuuttokriitikon suosioon on Turun puukkoiskun aiheuttama pelko ja viha, mutta Suomen ensimmäinen terroristi-isku ei selitä tilannetta kokonaan.

Huhtasaari nousi Underhoodissa kärkeen jo 17.8., päivää ennen Turun tapahtumia, ohittaen demareiden ehdokkuutta tavoittelevan Tuula Haataisen, jonka somesuosio on ollut viime päivät laskussa. Nyt Haatainen on neljäntenä, Huhtasaaren, Maarit Feldt-Rannan ja Niinistön takana.

Screen Shot 2017-08-24 at 11.37.09

Presidenttiehdokkaiden ja ehdokkuushaluistaan ilmoittaneiden somesuosion kehitys viimeisen kuukauden ajalta

Turun iskun jälkeisenä viikonloppuna Laura Huhtasaaren pisteet saavuttivat huippunsa (6.88/10). Huhtasaaren ”Ei hyssyttelyä, ei vähättelyä”-päivitys Facebookissa keräsi 2400 tykkäystä tai muuta reaktiota ja sitä jaettiin 124 kertaa. Kommentteja kertyi yli sata. Ainoastaan Sauli Niinistön samana lauantaina jakama lausunto kansakunnasta ja maahanmuuttokeskustelun tärkeydestä sai enemmän jakoja, vaikka Niinistöllä on 252  305 Facebook-fania. Huhtasaarella vain 6127 seuraajaa Facebookissa.

Huhtasaaren viesti tuntuu purevan hänen seuraajiinsa. Underhoodin tärkeimmässä mittarissa, vuorovaikutuksen kiihkeyttä mittaavassa dialogue score -mittarissa Huhtasaari saa paremmat pisteet kuin yksikään muu ehdokas ja sekä kommenttien, jakojen että tykkäysten määrät ovat erinomaisella tasolla.

Screen Shot 2017-08-24 at 11.50.33

Huhtasaaren ja hänen someyleisönsä yleisimmin käyttämät sanat Underhoodin analyysisivulla

On kuitenkin huomioitava, että Huhtasaaren yleisö on kooltaan melko pieni, vaikkakin ainoastaan Niinistöllä ja Haavistolla on perussuomalaisten ehdokkaan yleisöä suuremmat seuraajamäärät. Underhood tasaa arvosanojaan suhteuttamalla reaktioiden määrät yleisön kokoon, vertailukelpoisuuden vuoksi (lisätietoa algoritmeista tiedesivullamme).

Viime päivinä Huhtasaaren suosio on kääntynyt laskuun. Parhaiten on sosiaalisen median innostusta kasvattanut demareiden Maarit Feldt-Ranta. Kolmantena on Sauli Niinistö ja kovimmaksi istuvan presidentin haastajaksi veikattu Pekka Haavisto on tämän kirjoitushetkellä vasta kuudennella sijalla.

Haaviston huonoja pisteitä selittää epäaktiivisuus sekä Facebookissa että Twitterissä. Haavisto on päivittänyt Facbook-sivuaan viimeisen kuukauden aikana keskimäärin 0,4 kertaa päivässä ja twiitannut harvemmin kuin joka kolmas päivä. Haaviston kynttiläpäivitys liityen Turun tapahtumiin sai vain 15 jakoa.

Ehdokkaiden arvosanat tarkistetaan päivittäin. Vertailuun otettiin mukaan ainoastaan yksi kampanjasivu, koska suurimmalla osalla ehdokkaista ei erillisiä vaalisivuja ole ja koska Sauli Niinistön presidenttistatus rajoittaa kampanjointia Niinistön henkilökohtaisissa kanavissa. Ehdokasrankingin kehittymistä voit seurata tällä sivulla. Lisää tietoa ehdokkaista ja analytiikastamme löytyy klikkaamalla listan nimiä tai osoitteesta Underhood.co.

Turun Jäätelökavereilla maistuvin jätskimeininki

Screen Shot 2017-07-04 at 15.53.26

Turkuun kannattaa mennä jätskille. Jos uskoo someyleisöä ja haluaa Suomessa valmistettua jädeä.


#1 3 Kaveria6.27
#2 Pingviini4.39
#3 Jädelino Helsinki3.57
#4 Sortolan Jäätelö3.05
#5 Tampereen Jäätelötehdas2.73
#6 Jäätelökaverit1.82
#7 Helsingin Jäätelötehdas1.52

Sosiaalisen median suosion mukaan mahtavin jäätelöelämys löytyy Turun Kupittaanpuistosta, missä kolme opiskelijakaverusta työllistävät itsensä myymällä jätskejä Jäätelökaverit-kojussaan. Turkulaisen artesaanijäätelötehdas Nuvolen jäisiä herkkuja kauppaavat nuorukaiset saavat yleisöltään positiivista palautetta – ja paljon. Kansa tykittää Jäätelökavereiden Facebookiin myös positiivisia hymiöitä, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy.

Kakkossijalta löytyy naapurikioski, Pingiivi-jäätelöitä myyvä Kupittaanpuiston jäätelökioski, joka saa kaksi kymmenystä heikommat pisteet kuin turkulainen kilpailijansa. Itse Pingviini, jonka Valio myi Nestlélle vuonna 2004 mutta valmistaa yhä tuotteensa Suomessa, pärjää pieniä ja söpöjä kioskeja ja artesaanipajoja heikommin sosiaalisen median yleisösuosiossa.

Kolmanneksi kirii pieni ylikiiminkiläinen jäätelötehdas Sortolan jäätelö, joka valmistaa kermajäätelönsä omien lehmiensä maidosta. Oulun läänissä liikkuessa kannattanee pistäytyä herkuttelemassa.

Neljännen sijan jakavat Helsingin Teurastamolla palveleva Jädelino sekä Tampereen jäätelötehdas ja nopeasti kasvava helsinkiläinen 3 Kaverin Jäätelö, joiden tuotteita saa kahviloista ja kaupoista. Helsingin Jäätelötehdas jää viidenneksi.

Mutta totuushan on, että kaikki jätski on hyvää. Ja kun mieli tekee, lähin kiska on paras.

Arvosanat tarkistetaan päivittäin. Jäätelörankingin kehittymistä voit seurata tällä sivulla. Lisää tietoa jäätelövalmistajien ja kioskien sosiaalisen median meiningistä löytyy klikkaamalla listan nimiä tai osoitteesta Underhood.co.

Saksan ja Latvian kannattajat kiihkeimpiä – leijonafanit keskikastia somessa

leijonapaita


#1 Hockey Canada5.72
#2 Team USA5.49
#3 Хоккей России5.36
#4 Swiss Ice Hockey5.31
#5 Latvijas Hokeja federācija5.30
#6 Tre Kronor5.22
#7 Leijonat4.88
#8 Deutscher Eishockey-Bund e.V.4.69
#9 Český svaz ledního hokeje4.61

Eihän siitä taaskaan mitään pitänyt tulla, mutta tulikin. Suomen jääkiekkomaajoukkue on varmistanut paikkansa pudotuspeleissä jo ennen viimeistä peliään ja fanien pelipaidat kääntyvät niin että suhina käy.

Alussa leijoniin ei uskonut oikein kukaan. Valmentaja Marjamäen eroa vaadittiin laajasti sosiaalisessa mediassa ja jokainen matsi johti pilkkaan ja haukkuihin.

Sunnuntaisessa Sveitsi-ottelussa terhakkaasti pelannut leijonalauma nosti fanien uskoa, mikä alkaa pikkuhiljaa näkyä myös Underhoodin mittareissa. Kiihko on kuitenkin vasta kasvamassa.

Jatkopaikkansa varmistaneista tai puolivälieräpaikkaa tavoittelevista joukkueista kovin somehurmos on Saksan faneilla, jotka tunnetaankin kiihkeinä. Toiseksi kovin meininki on latvialaisilla, joiden joukkue on yllättänyt reippailla otteillaan. Kolmantena keikkuu yksi leijonien lempivastustajista Venäjä.

Mutta tärkeintähän on, että meidän meinkimme on parempi kuin ruotsalaisilla. Tre Kronor ja Leijonat ovat kulkeneet kisojen ajan pisteissään rinta rinnan ja ainakin tänään Leijonat johtaa viidellä kymmenyksellä.

Arvosanat tarkistetaan päivittäin. Tilanteen kehittymistä voi seurata tällä sivulla. Lisää tietoa joukkueiden somemeiningistä saat klikkaamalla joukkueen nimeä tai osoitteesta Underhood.co.