Vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen

tirana

Tänne saakka päästiin tänään: Tirana.

Mähän en ole oikeastaan aiemmin matkustanut lasten kanssa muuta kuin mummoloihin Ranskassa ja Brysselissä, joissa fasiliteetit on lähes samat kuin kotona. Niinpä tällä Suurella Balkanin Matkalla on täytynyt keräillä matkustusniksejä pikkuhiljaa.

Vaihtovaatteet. No tämähän on aika itsestäänselvä, käsilaukussa tai hoitolaukussa kulkee varavaatekerta niin matkapahoinvoinnin, kuivaksi opettelevan taaperon kuin sulaneen jäätelönkin varalta. Vinkki on siis se, että kun lapsia on useampia, varavaatekerta valitaan niin, että se sopii mahdollisimman monelle, siis unisex väritys tarvittaessa tai isomman toppi toimii tarvittaessa pienemmän mekkona.

Pillit. Tämä oli jo mun puistoruokailulistassa, mutta on osoittautunut matkalla aika hyväksi. Puolentoista litran vesipullo, ”minä itse” -vaihetta elävä lapsi ja heiluva liikenneväline on aika tuhoisa yhdistelmä ( varsinkin jos lapsi elää myös ”kastui! pitää vaihtaa!” -vaihetta). Pillillä juominen onnistuu ja tunnollinen vanhempi saa myös pidettyä omat kariespöpönsä poissa lasten suusta (sanoo se tässä vaiheessa jo luovuttanut vanhempi). Se ikävä puoli pillissä tietysti on, että joko taapero tiputtaa sen pulloon tai pyyhkii sillä puolen Balkanin vessanseinät ennen kuin taas ryhtyy imeskelemään sitä.

Pakkaaminen. Aika toimivaksi ratkaisuksi etappimatkailussa on osoittautunut, että jokaisen vaatteet ovat laukussa omassa pussissaan, minkä lisäksi on teemapussit rannalle ja yöksi. Yö- tai uimapuvut on siis helppo tempaista laukusta kerralla tai pakata sinne viime hetkellä. Pusseina läpinäkyvät muovipussit helpottavat haperomuistisen pakkaajan hommaa.

Nätit pyjamat. Kun haluaa kulkea keveillä kantamuksilla, se helpottuu, jos yöpuku voi tarvittaessa toimia varavaatteena päivälläkin. Lapset on myös helpompi saada ajoissa Podgorican bussin kello viideltä aamulla, kun ei tarvitse ruveta keskustelemaan pukeutumisesta, kengät vain jalkaan ja menoksi. Sitäpaitsi pyjamassa on mukava matkustaa.

Mitäs hyviä vinkkejä teillä olisi jaettavaksi? Tosin sitten mua harmittaa, kun olen jo viikon roudannut sakkia ympäriinsä ja sen olisi voinut tehdä jotenkin helpommin…

20130720-222913.jpg

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Meillä hyviksi ideoiksi reissussa lasten kanssa on osoittautuneet esim. (nämä ovat kyllä ehkä itsestäänselvyyksiä?):
  -kosteuspyyhepaketti aina käden ulottuvilla: niillä voi pyyhkiä kädet ennen ruokailua, siistiä pahimpia sotkuja, pyyhkiä kakkapyllyt jne. Tykkään pitää laukun pohjalla myös pientä käsidesi-pulloa, jota käytetään ennen ruokailua, jos on koskettu ”jotain epämääräistä” sekä usein wc-käyntien jälkeen.
  -iso kangaspussi likavaatteille ja likaiset vaatteet laitetaan pussiin heti riisumisen jälkeen, etteivät jää minneen lojumaan. Tästä ne on helppo kotona lajitella pesuun. Vanhimmalla pojalla on turnausmatkoillakin pussi mukana, jolloin minun ei kotona tarvitse tarkistella, mikähän vaatteista on puhdas ja mikä ei. Monessa isommassa kaupungissa on itsepalvelupesuloita kuivausrumpuineen, esim. Kölnissä mies kävi tällaisessa. Tuli nopeasti puhdasta! Me kun emme kanna turhan paljon vaatetta mukana!
  -Taikamuki on aika näppärä lasten juomille.

  Mukavaa reissun jatkoa!

 2. 2

  bleue sanoo

  Hyviä vinkkejä ja hyvin olette kyllä jaksaneet aika vaativallakin reissullanne :)! Ihailen!

 3. 3

  sanoo

  Nätit pyjamat oli hyvä vinkki! Meillä viime hetkellä mukaan napattu rulla pakastepusseja osoittautui erittäin hyödylliseksi niin kakkavaipoille kuin jäiden hakuun. Yleisemmällä tasolla aikuinen per lapsi olisi hyvä nyrkkisääntö. Jatkuva alivoimalla pelaaminen on aika raskasta 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Muovipussit, kyllä. Meillä nille on aina käyttöä matkapahoinvoinnin ja sen seurausten varalta, koko rullan mukaan ottaminen olisi kyllä fiksua.

   Nyt pari päivää on appivanhemmat olleet mukana, mikä kyllä kivasti jakaa hommia. Mäjoskus ajattelin lähteväni yksinäni lasten kanssa lomalle hoitovapaan aikana, mitta ihan hyvä etten lähtenyt, olisi ollutloma aika kaukana.

 4. 4

  Laura Sadinsalo sanoo

  Kiitos vinkistä 🙂 Käytiin viikonloppulomalla Helsingissä ja Espoossa.Pakkasin uimakamat ja poikkien vaatteet läpinäkyviin pusseihin ja olin niin tyytyväinen,kun näppärästi nykäisin autoon unohtuneet uimakamat Nuuksiossa nopeasti kassista, eikä tarvinnut penkoa yhtään.Toiset nimittäin odottivat mua lammen rannalla kun nopeasti kipaisin kamppeet autolta 😀 Ja sit illall aoli helppoa laittaa ne kuivumaan ja vaan ne uimakamat kun muut vaatteet oli kuivia,kun kaikki oli pusseissa. Noh, tolle pienelle ei sit ollut siellä pussissa toista t.-paitaa,mutta veljen paita meni tunikana 🙂

  • 4.1

   sanoo

   Hyvä että toimii. 🙂 Mäkin olen ajatellut, että Nuuksiossa pitäisi käydä nyt kun päästään autoilemaan, toivottavasti elokuussa olisi vielä uimalämpimiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *