Vauvantuoksua, taaperonhajua

Painat nenän vauvan päälakeen ja hengität sisään. Täähän on varmaan ihan biologinen juttu, bondataan hajuaistin kautta, mutta ei se muuta miksikään sitä, että vauvat tuoksuu ihanilta. Yksi mun lapsista tuoksui aivan persikalta tai aprikoosilta, joltain etelän hedelmältä – kunnes mä raaputin karstan pois sen päänahasta, sitten se ei enää tuoksunut. Karsta ja tuoksu kuitenkin onneksi palasi takaisin.

Vauvan kakkakin haisee niin makealle, ja puklaukset rupeaa haisemaan vasta kun äiti kulkee kolmatta päivää samassa paidassa a.k.a. puklurätissä. Mutta sitten vauva kasvaa. Taaperot ei enää tuoksu vauvalle, vaan usein ne haisee vaikka mille muulle, ja aiheuttaa hajuhaittoja ympäristöönsä – varsinkin kipeänä ollessaan. Ja koska meillä on taas lapset kipeinä ja olen pyrähdellyt yöllä syöttämässä paracetamolia ja taluttelemassa omaan sänkyyn, mä siirrän eilen lupailemaani älyllistä pohdintaa siihen päivään, kun ajatukset taas kulkee, ja jaan vain nyt aika näppärän vinkkivitosen:

ruokasoodaruokasooda. Jaa että mitä? Niin, sitä nimittäin tarvitaan, kun lapsi oksentaa, pissaa tai kakkaa matolle, sohvalle, turvaistuimeen, villahaalarilleen, tukkansa tai sun tukan päälle, ja vaikka putsausoperaatio muuten onnistuu, niin aika ikävä haju on edelleen havaittavissa. Silloin hierotaan kostean haisevan kohdan päälle reilusti ruokasoodaa, annetaan sen kuivaa ja pyyhitään/ imuroidaan /ravistellaan pois. Tämä on varmaan kaikilla marttojen siivouslistoilla, mutta mä löysin vinkin (mistäs  muualtakaan kuin ) Pinterestistä. Mulla ei todellakaan ole erityisen herkkä hajuaisti, mutta on kiva tietää, ettei sohvan puhdistuksessa tarvitse luottaa siihen, että ”kai se haju ajanmittaan siitä hinkkautuu pois”.

Olisiko muita ehdottomia lapsiperheen siivousniksejä? Ai niin, mutta mähän en siivoa.

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  Karkki sanoo

  Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla puklutahroihin. Tosin mulla on ehkä heikko hajuaisti, sillä ne eivät mielestäni aina haise. Tai sitten on niin, että meidän sohva löyhkää jo aivan kamalalle, mutta olen vain tottunut siihen.
  Varsinaisia siivousvinkkejä mulla ei äitiyden tässä vaiheessa ole vielä jaettavaksi, mutta tästä on ollut apua: pieneksi jääneitä kertisvaippoja (jos ei saa lahjoitettua niitä kenellekään ja ovat niin pieniä, etteivät millään enää mahdu oman lapsen päälle) voi käyttää ns. kakkakerääjinä. Vaipanvaihdon yhteydessä yllättäen lisää (ympäri kylpyhuonetta) kakkivan lapsen alle levitetään suojaksi kakkakerääjä sikisi aikaa, kun tarvittavat puhdistustoimenpiteet suoritetaan. Tähän tarkoitukseen ei kannata vielä käyttää varsinaista uuttta vaippaa, sillä muuten se saattaa likaantua käyttökelvottomaksi ennen kuin on käyttöön päässytkään. Eli ensin käyttöön kakkakerääjä, joka sitten heitetään roskiin. Ekologisempi vaihtoehto olisi toki käyttää suojana jotain pestävää rättiä tms. kestovaipoista puhumattakaan, mutta toisaalta jos nepienet vaipat jäisivät muuten kokonaan käyttämättä, niin parempi kai saada niistä jotakin hyötyä.

 2. 2

  Karkki sanoo

  Lisäyksenä vielä: vaippa toimii suojuksena esim. rättiä huomattavasti paremmin imukykynsä ansiosta ja estää mahdollisen pisuhaverin leviämisen vauvan bodyyn tai muuhun yläosaan. Lisäksi kokenut kakkakerääjän käyttäjä eli kakkasieppari ehtii usein kääntää vaipan etureunan suojaksi niin, ettei yllättävä laukaus päädy kylppärin vastakkaiseen seinään. Nämä kakkakerääjän käyttöä puoltavat seikat jäivät ekasta kommentistani pois, sillä sitä kirjoittaessani vauva kakkasi sylissäni vaatteidensa läpi ja sottasi myös imetystyynyn… Jos jollain on ns. niskakakan estämiseen hyviä konsteja, niin neuvoja otetaan mielellään vastaan.

  • 2.1

   sanoo

   Hihih, mä täällä naureskelen kakkasiepparille, vaikka nimenomaan tässä tapauksessahan pilkka voi sattua omaan nilkkaan – tai naamaan.

   Konstini on mustikkasose, mutta sitähän voi tietysti testata vasta kun soseita muutenkin ruvetaan syöttämään – puhumattakaan siitä, että sen kanssa tuhraminen on kyllä ihan oma lukunsa. Mutta edellispäivänä syötetyllä mustikkasoseella mä olen saanut minimoitua lentokoneen vessassa tapahtuvat vaipanvaihdot. 😉

 3. 3

  Hermis sanoo

  Ruokasoodaa myydään muuten myös sellasissa isoissa 630g:n pakkauksissa ainakin isoimmissa ruokakaupoissa (Mauste-Sallinen -merkkistä tms.)! Toimii mun mielestä myös esim. uunin pesussa (kotityöinhokki nro 1) paremmin kuin mikään muu aine (ei silti täydellisesti, siksi meidän uuni onkin tosi likainen aina…).
  Toiselle kommentoijalle: meillä ei oo tainnut kertaakaan tulla niskakakkoja kestojen kanssa (jotain reisivuotoja kyllä), luulen, että niiden takakuminauhojen ansiosta? Sillä sain miehenkin aikoinaan esikoisen kanssa vakuutettua, että on niitten kestojen kanssa ihan ok puuhata, kun sen kerran kun kakka tulikin kertikseen ja levisi niskaan asti, hänkin oli todistamassa… 🙂
  Kiitti muuten kivasta blogista, jonne löysin vasta vähän aikaa sitten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *