Uutta syksyyn

koululaisten filosofiakahvila

Näillä ilmoilla voi vielä rauhassa puhua loppukesästä, mutta kun bussissa ei aamulla mahdu istumaan ja lapset on ensimmäistä päivää kipeinä kotona, niin on se syksy jo vähintään tulossa, jos ei vielä tullut.

Mulla on kesätöitä jäljellä vielä viikko, ja sitten alkaakin jo filosofiakahviloiden syksy. Viime viikolla kävi bloggareita testaamassa filosofiakahvilaa ja tulevana lauantaina 22.8. on kaikille avoimet ovet – tervetuloa siis kokeilemaan! On kiva aloittaa tuttua hommaa, mutta olen mä miettinyt aika paljon uuttakin.

 • Koululaisten avoin filosofiakahvila aloittaa Hakaniemessä torstai-iltapäivisin. Viime vuonnahan koululaisille oli filosofiakahviloita vain omalla koululla, ja moni kyseli, eikö muistakin kouluista pääisisi mukaan. Nyt siis aloittaa kaikille avoin ryhmä Lakulan kivoissa tiloissa; ajattelin, että Hakaniemeen on monen helppo kulkea.
 • Iso uusi juttu on yhteistyö pääkaupunkiseudun opistojen kanssa. Filosofiakahvilat starttaavat siis Espoon työväenopistolla Olarissa, Vantaan aikuisopistolla Tikkurilassa ja Keravan opistolla – ilmoittautumiset ovat alkaneet, eli nyt kannattaa varata paikkansa.
 • Tähän liittyen uutta ovat aikuisten filosofiakahvilat Tikkurilassa ja Keravalla. Tätä mä odotan innolla, koska kesällä Lontoossa käymässäni Filosofiaa lapsille -koulutuksessa me harjoiteltiin menetelmää keskenämme, siis filosofiaa lapsille, mutta aikuisten kesken. Keskustelut oli tosi mielenkiintoisia, eikä niissä ollut yhtään sellaista teennäistä pätemisen tarvetta, jota filosofianopintoihin välillä liittyy, tyyliin ”niin, mutta jos otamme huomioon, mitä Schopenhauer tästä sanoi” (ja kaikki nyökyttelee, vaikka varmasti en ole ainoa, jolla ei ole aavistustakaan, mitä Schopenhauer tästä sanoi vai sanoiko yhtään mitään). Näissä filosofiakahviloissa minä tarjoan virikkeen, kuvan, lyhyen tarinan, esimerkin tai vaikka videon ja sen pohjalta osallistujat lähtevät muotoilemaan kysymyksiä, joista keskustelun aihe sitten valitaan. Kesän koulutuksessa me päädyttiin keskustelemaan mm. aiheesta ”onko mahdollista olla oma itsensä?”
 • Kesän koulutuksen anti näkyy muuten varmasti eniten koululaisten ja päiväkotien ryhmissä, mutta myös pienempien ryhmiin haluaisin tuoda loppuyhteenvedon, jolloin jokaisella on tilaisuus sanoa, jos jotain jäi vielä mietityttämään, tai kertoa mistä tykkäsi tai ei tykännyt
 • Päiväkotien kanssa tehtävä yhteistyö on ihan mahtava juttu! ryhmät on tiedossa (tosin yksi tai kaksi taitaa vielä mahtua, jos haluat ehdottaa omaasi), ja nyt ne pitäisi vielä sovitella syksyn ja talven kalenteriin
 • Ja on mulla pari yllätystäkin suunnitteilla…

Miltä teidän syksy näyttää?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ensinnäkin kiitos Lasten Festariseurasta!Tosi kivoja juttuja sinulla syksyllä tulossa. Luulen, että meidän esikoista kiinnostaisi tuo koululaisten filosofiakahvila, mutta kun hänellä on juuri torstaina pitkä päivä koulussa (loppuu vasta 14.45.). Sinänsä meiltä olisi Hakaniemeen helppo kulkea.

  Minulla on lasten liikuntaryhmiä tulossa paljon, vauvahierontakurssit jatkuvat ja vauva- ja taaperosirkuksen lyhytkurssit. Mindfulness-ohjaajaopinnot jatkuvat ja niiden tiimoilta on tulossa vanhemmille suunnattu mindfulness-ryhmä. Ja lokakuun lopulla aloitan vielä jotain ihan uutta, lasten tunnetaito-ohjaajaopinnot. Syksyn kalenteri on töiden osalta kivan täynnä ja kivasti on myös ystävien kanssa tulossa tapaamisia esim. teatterireissujen tiimoilta.

  • 1.1

   Emilia sanoo

   Kiitos myös! Festareilla olisi ollut varsin kolkkoa yksinään – sitä paitsi taaperosirkusta oli tosi hauska katsella! 🙂

   Sun kalenteri kuulostaa kyllä tosi täydeltä – mutta hyvä tietysti niin. Toivottavasti toi lasten tunnetaito-ohjaus poikii jatkossa jotain kursseja, se kuulostaa sellaiselta, mille meillä olisi käyttöä (jos kohta olisi aikuisten tunnetaidoillekin, huoh).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *