Tiistain työkalupakki: zen-panda ja anteliaisuus

filosofiaa lapsille - pandan zentarinoita

Ajattelin lisätä tiistain työkalupakkiin myös kirjoja, joita lasten filosofiakahviloissa olen käyttänyt ja niihin liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä.

Pandan zentarinoista (kirjoittanut Jon J. Muth) tykkään kovasti. Kehystarinassa kolme sisarusta käy vuorotellen naapuriin muuttaneen jättiläispandan luona kylässä, ja panda (nimeltään Tyyni vesi) kertoo heille jokaiselle käynnissä olevaan keskusteluun liittyvän tarinan. Yhdessä tarinassa teemana on anteliaisuus ja lahjojen antaminen, toisessa hyvä ja huono onni ja kolmannessa mielen tyyneys. Koululaisten kanssa olen käsitellyt kaikkia kolmea tarinaa, mutta pienempien kanssa ainakin toistaiseksi käsittelyssä on ollut vain tarinoista ensimmäinen, Ry-setä ja kuu.

Tarinassa Ry-sedän luokse tulee murtovaras, joka yllättää sedän hereillä. Setä ei koskaan päästä vieraita lähtemään ilman lahjaa, mutta koska hän on kovin köyhä, hänellä ei ole murtovarkaalle muuta annettavaa kuin rikkinäinen kaapu päältänsä. Varkaan lähdettyä setä istahtaa katsomaan kuuta ja harmittelee, ettei voinut lahjoittaa varkaalle kaunista kuutamoa.

Tarinasta herää ainakin seuraavia kysymyksiä keskusteltavaksi:

Miksi varas varastaa?

Miksi setä haluaa antaa varkaalle lahjan?

Mitä varas ajattelee lähtiessään sedän risa kaapu mukanaan?

Olisiko varas ilahtunut kuutamosta?

Voisiko kuutamon varastaa?

Mitä muuta Ry-setä olisi voinut antaa varkaalle?

Tarinan lukemisen ja siitä keskustelemisen jälkeen lapset saivat tehtäväksi tehdä kuvan, jossa Ry-setä antaa jonkin aineettoman lahjan. Pandat toteutettiin perunapainantana, ja niistä tuli tosi onnistuneita, hyvinkin pandan näköisiä. Aineettomia lahjoja voi olla vaikea piirtää, mutta lahjoiksi ehdotettiin esimerkiksi syntymäpäiväkutsuja, vitsiä ja yhteistä leikkiä puistossa. Ei hassumpia ideoita.

Kaikki edelliset lasten filosofiatehtävät löytyvät siis tiistain työkalupakki -tunnisteella.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

filosofiaa lapsille: pandan zentarinoita

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *