Tiistain työkalupakki: muistipelikortit ja yhtäläisyyksien etsimistä

filosofiaa lapsille - muistipelikortit

Nämä muistipelikortit on ehdottomasti mun eniten lasten filosofiakahviloissa käyttämä tarvike. Näissä korteissa on hyvää se, että aihepiirit on erilaisia, mutta osa kuvista liittyy selkeämmin yhteen.* Mä käytän näitä aina parittomina, eli missään tehtävässä ei ole tarkoitus pelata perinteistä muistipeliä.

Tässä tehtävässä ideana on pohtia asioiden ominaisuuksia ja etsiä samanlaisuuksia. Se on aika oleellinen taito, sillä me hahmotetaan maailmaa pitkälti sen kautta, että verrataan asioita toisiinsa ja ymmärretään ne joko samanlaisina tai erilaisina kuin meille jo ennestään tutut asiat.

Aluksi lapsia pyydetään valitsemaan yksi kuva, mikä tahansa. Halutessaan voi käydä kierroksen jolloin jokainen näyttää korttinsa ja kertoo, miksi valitsi juuri sen. Sen jälkeen kortille pitää valita pari, sellainen että ne sopii hyvin yhteen. Jos se tuntuu vaikealta, voi pyytää valitsemaan kuvan, jossa on jotain samaa; sellainen yleensä löytyy (mutta usein yhdistävä tekijä on silloin väri, mikä on vähän tylsää). Sitten näytetään parit joko kaikille tai ainakin vieruskaverille, ja selitetään, miksi ne on hyvä pari.

Seuraavilla kierroksilla mä yleensä annan tarkemman ohjeen. Kaikki kortit laitetaan siis takaisin lattialle tai pöydälle, ja valitaan uusi kortti. Nyt ohje on valita kuvalle pari, joka tuntuu käsissä samalta, kuulostaa samalta tai vaikka maistuu samalta. Esimerkiksi perhosesta ja pipostahan ei juuri lähde ääntä, mutta lapsia voi pyytää kuvittelemaan, millainen ääni asiasta tulee, kun se putoaa tai jos sitä vaikka silittää. Myös koskettamista on välillä vaikea kuvitella, ja lapset helposti silittää vain kortin pintaa, mutta silloin mä pyydän miettimään sitä kuvassa olevaa asiaa, miltä se tuntuisi oikeasti. Näilläkin kierroksilla voi ensimmäisetkin valinnat esitellä toisille, tai vähintään parit, jolloin päästään kokeilemaan erilaisia kuvailevia sanoja. Tuntuuko hiekka karhealta, kovalta vai pehmeältä, ja kuuluuko putoavasta omenasta kopsahdus vai tömähdys.

Tämä on kiva tehtävä, joka toimii jo ihan taaperoilla (silloin voi pyytää etsimään saman värisen tai muotoisen, tai sitten etsiä itse yhtäläisyyksiä lapsen vapaasti assosioimista korteista), mutta sopii hyvin vielä koululaisillekin.

Lisää lasten filosofiatehtäviä löytyy siis tiistain työkalupakki -tunnisteella.

*Nämä kortit on alunperin tulleet kylkiäisenä ranskalaisista englantia-lapsille -lehdistä, siksi ne on kaksikieliset, se nyt ei liity tehtävään mitenkään.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Voi että mua harmittaa, ettei olla Suomessa filosofiakahviloiden äärellä. Tää olis kyllä niin mahtiharrastus tolle isommalle!

  • 1.1

   sanoo

   No tämä onkin tällainen tee-se-itse -työkalupakki. 🙂 Vaikka on se kivempaa yhdessä, myönnetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *