Tiistain työkalupakki: mikä ei kuulu joukkoon? Luokittelua ja kategorioita

 

filosofiaa lapsille tehtävä muistipelikortit

Tässä tehtävässä luokitellaan asioita ja etsitään eroja. Tehtävänä on siis löytää korteista ne, jotka eivät kuulu joukkoon – kuvan esimerkistä on helppo huomata kulkuneuvot hedelmien seasta, mutta tehtävää voi vaikeuttaa lisäämällä kortteja tai valitsemalla kortteja, joissa erot ovat pienempiä, kuten alla olevassa kuvassa muut ruoat hedelmien seassa. Tämä tehtävä on siis helppo sovittaa eri-ikäisille ihan 2-vuotiaista koululaisiin.

Tässä pääsee harjoittelemaan luokittelua ylä- ja alakategorioihin (alemmassa kuvassa kaikki ovat syötäviä, ja kaikki muut paitsi kaksi ovat hedelmiä) ja huomaamaan ja analysoimaan eroja; taitoja, joita tarvitaan kaikkeen tiedon käsittelyyn ja uuden oppimiseen.

filosofiaa lapsille muistipelikortit

Käytän lasten filosofiakahviloissa ja koululaisten kanssa tehtävissä paljon näitä kuvakortteja, joita olen printannut amerikkalaiselta flashcards-sivustolta. Papunetistä löytyisi myös sopivia kuvia, ja tässä tehtävässä voisi hyvin käyttää myös paria eri muistipeliä.

Käytännössä päiväkodissa tai koulussa tehtävä onnistuu helpoiten, kun kortit on lajiteltu valmiiksi esimerkiksi pöydille tai penkeille, joka kasassa 1-2 joukkoon kuulumatonta. Lapset voivat sitten kiertää pisteeltä toiselle etsimässä ne. Pinoja voi myös kierrättää lapselta toiselle, jos on helpompi pysyä paikoillaan. Koululaisten kanssa tehtävää voi tehdä myös pareittain, ja antaa lasten vuorotellen laittaa parille kortit valmiiksi. Jos kaikki kortit ovat sekaisin, on hommaa siinäkin, että miettii ja etsii ne samaan kategoriaan kuuluvat kasasta.

Hello Ruby -kirjasta löytyi myös samankaltainen tehtävä, jossa tunnistettiin joukkoon kuulumattomia, eli tämä sopii ilmeisesti myös koodaustehtäväksi. Kuvakorttien lisäksi tätä voi tietysti leikkiä millä tahansa leluilla tai esineillä, joita vain on tarpeeksi.

Lisää lasten filosofiatehtäviä löytyy siis tiistain työkalupakki -tunnisteella.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *