Tiistain työkalupakki: kumpi on parempi? Ominaisuuksia ja perusteluja

filosofiaa lapsille - muistipelikortit

Tässä filosofiaa lapsille -tehtävässä harjoitellaan perustelujen antamista, vähän väittelyäkin, ja sitä, että argumentit pohjaavat faktoihin. Mielikuvituksellekin tässä tehtävässä kuitenkin saa töitä. Tätä voi leikkiä pienten lasten kanssa (filosofiakahviloissa on testattu 3-5 -vuotiaiden ryhmissä), mutta ehkä parhaiten tämä toimii eskarilaisilla tai jo isommillakin koululaisilla.

Kumpi on parempi -leikki toimii hyvin jäänmurtamisleikkinä, sillä siinä pääsee juttelemaan ohjatusti toisten kanssa, sanomaan mielipiteensä mutta myös hassuttelemaan, eikä oikeastaan voi mokata. Leikkissä toimitaan pareittain, ja pienemmillä lapsilla parin on hyvä olla aikuinen, jotta leikki kulkee eteenpäin.

Kuvituksena on muistipelikortteja, mutta tehtävän voi tehdä millä tahansa kuvilla tai esineillä. Tätä voisi leikkiä vaikka kuvakirjaa selatessa, tai liikennevälineissä bongaamalla maisemasta asioita. Aluksi parista kumpikin valitsevat kortin, ja kertovat sitten, miksi valitsivat juuri sen. Sen jälkeen tehtävänä on vuoronperään keksiä omasta kortista hyviä ominaisuuksia, joita toisen kuvassa ei ole. Jos kuvat ovat esimerkiksi mansikka ja takki, voi keskustelu kulkea vaikka näin:

”Mansikka on kauniin punainen”

”Takki ei ole punainen, mutta se on lämmin”

”Mansikka maistuu niin hyvältä, että se lämmittää jo ajatuksena”

”Takki kestää monta vuotta”

”Mansikka ei jää nurkkiin pyörimään eikä sitä tarvitse viedä kirpparille”

”Takkiin voi tarpeen tullen niistää nenänsä, mansikkaan ei”

Jne.

Kun ominaisuudet on tosiaan kaluttu loppuun, otetaan uudet kortit. Toinen vaihtoehto on, että parin ominaisuuden jälkeen vaihdetaankin kortteja, niin että kummankin pitää keksiä hyviä ominaisuuksia kuvasta, jota ei itse alunperin valinnut.

Lisää lasten filosofiatehtäviä löytyy siis tiistain työkalupakki -tunnisteella.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

filosofiaa lapsille perusteluja

Kommentit
    • 2.1

      sanoo

      No juuri näitä kortteja ei mistään, mutta mikä vain muistipeli jonka kuvat ei ole vain yhdestä aiheesta (tyyliin pelkkiä eläimiä) toimii.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *