Tiistain työkalupakki: esineiden lajittelu – ominaisuuksia ja kategorioita

leluja

Tämä on perinteinen lajittelutehtävä – tai oletan että perinteinen. Tarkoituksena on siis lajitella erilaisia esineitä eri ominaisuuksien mukaan. Tämä toimii aikuisen kanssa yhdessä jo aika pienillä (2-vuotiaasta) ja toisaalta vielä alakoululaisilla.

Päiväkotien filosofiatuokioissa ja koululaisten kanssa annan kasan esineitä (kangaskassissa) kahden tai kolmen lapsen ryhmälle ja pyydän järjestämään ne. Esineet kannattaa valita niin, että ne ovat lapsille tuttuja, mutta ei pelkästään leluja. Tarvittaessa tarkennan, että esineet joissa on jotain samaa pitää laittaa samaan kasaan. Kun lajittelu on saatu tehtyä, käydään katsomassa toisten lajitelmia, ja koetetaan päätellä, millä perusteella toisten tavarat on lajiteltu. Sen jälkeen pyydän keksimään vielä uuden järjestyksen, ja jos lapset eivät meinaa keksiä, olen ehdottanut lajitteluperustetta. Perusteitahan voi olla melkein loputtomiin: saman tyyppiset tavarat (esim. legot, eläimet, autot jne.), saman väriset, samasta materiaalista tehdyt (aikea vaikea tehtävä eskarilaisillekin), ulos ja sisälle kuuluvat, painavat ja kevyet, kovat ja pehmeät tai vaikka aikuisten ja lasten tavarat.

Viimeisenä tehtävänä on yleensä ollut tehdä jako kahteen sen mukaan olisivatko asiat eläviä, jos ne olisivat oikeita. Tämä on musta hyvä tehtävä, jossa päästään pohtimaan, mistä tunnistaa elävän, ja yleensä sieltä löytyykin hyviä kriteerejä: elävät asiat  esimerkiksi syntyvät, kasvavat, syövät ja juovat, saattavat liikkua itse ja kuolevat. Kasvikset on sitten rajatapaus, joka käydään erikseen läpi, yleensä joku nimittäin keksii, että nehän kasvavat, jos ovat maassa, mutta lautasella eivät enää ole eläviä.

Tämä on kiva tehtävä, jossa pääsee vaivaamaan päätään ja lapset pääsevät myös tekemään yhteistyötä ja neuvottelemaan. Lasten filosofiakahviloissa tätä on tehty sitten oman vanhemman kanssa, joka sekin on kivaa.

Lisää lasten filosofiatehtäviä löytyy siis tiistain työkalupakki -tunnisteella.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *