Siivoaminen ei ahdista

sotku

Itse asiassa tässä kuvassa siivous on aloitettu, nostelin lattialle levitetyt pikkueläimet jo koriinsa.

Siivoaminen ei ahdista, kun ei siivoa. Mun vanhempani lukee tätä blogia, ja niillä olisi varmaan paljonkin sanottavaa aiheeseen, mutta mä luotan siihen, ettei ne näin julkisesti kehtaa.

Itse mä kehtaan, nimittäin kutsua vieraita todella sotkuiseen kotiini. Ja kuten kuvasta näkyy, niin sotkuinen tosiaan tarkoittaa sotkuista. Kuvassa ei näy koirankarvat, ne täytyy vain kuvitella jokaiselle pinnalle. Ongelmahan on siinä, että meillä on noin neljä kertaa liikaa tavaraa; niin siinä käy kun arkistonhoitaja muuttaa yhteen hamsterin kanssa ja hankkii kolme lasta. Tavarat voisi tietenkin järjestää jotenkin nätisti, mutta meillä vallitsee enemmän tällainen Punk Shui (oli pakko lainata Oi mutsi mutsi -blogin Elsalta tuo käsite, kun se niin kuvaa näitä meidän ”röykkiöitä ja ikea-kasseja” -sisustusratkaisuja).

Joskus kymmenen vuotta sitten muistan vielä stressanneeni siitä, että joku kaveri oli tulossa kylään, raivasin tiskipöytää ja sulloin likapyykkiä piiloon. Ehkä se sitten loppui esikoisen syntymän aikoihin, tarkkaa päivämäärää en muista. Mutta sen muistan, että kun esikoinen oli 7 viikon sairaalassaolon jälkeen pääsemässä kotiin, niin kämppä oli sen näköinen kuin olettaa voi, kun kahteen kuukauteen ei olla siivottu vaan käytetty kaikki valveillaoloaika ja energia sairaalassa. Ja kotiutus tuli vähän yllättäen, ne ei siellä kovin pitkään petailleet käänteitään, todettiin vain, että nyt tulee 35 raskausviikkoa ja 2 kiloa täyteen, veisittekö tän vauvanne ylihuomenna kotiin (edit. keskosuudesta ja sairaala-ajasta löytyy nyt omat juttunsa).

No, me laitettiin sitten viestiä kaikille mahdollisille kavereille, että nyt olisi jeesi tarpeen, ja lopputulos oli se, että yhdessä lauantai-illassa kämppä puunattiin ovenkarmeja myöten siistimmäksi kuin se oli ollut koskaan sitä ennen (tai tuli olemaan sen jälkeen), vauvan sänky ja kaappi kasattiin, viikattiin pienet vaatteet ja todettiin että nyt sopii saapua.

Sen jälkeen mua ei ole kauheasti sotkut ahdistaneet. Kyllä mä tietysti välillä vaikka lakaisen, jos tiedän että on vieraita tulossa, tai nostelen sohvalta likaiset sukat pois, mutta se on ihan siksi, että toisilla olisi mukavampi olla – sen sijaan mun sotkuinen kirjoituspöytä tai makuuhuoneen nurkassa kierrätystään odottavat vaatteet tuskin ketään muuta häiritsee.

Mä kyllä tykkään kun on siistiä, ja on ihana käydä sellaisten ihmisten luona, joilla on paikat järjestyksessä. Toistaiseksi musta kuitenkin tuntuu, että sotkun keskellä eläminen on pienempi vaiva kuin jatkuva siivoaminen, mutta en tiedä, ehkä jonain päivänä tämä kääntyy toisinpäin ja mä rupean siivoamaan. Vaikka sitten eläkkeellä, eikös silloin ole aikaa kaikenlaisille harrastuksille. Siihen asti, tervetuloa meille!

p.s. Ja mistäs tämä aihe nyt yhtäkkiä putkahti? No, nyt on tulossa viikoksi vieras, ja mä mietin, mille tasolle pitäisi siivota. Eiköhän se ole se lakaisu ja likaiset sukat -taso.

Onko teillä siistiä?

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  Laura Sadinsalo sanoo

  Voi olla osittain aika siistiä.Joskun mun äiti on ihmetellyt, että meillä on niin siistiä,vaikka mä asun täällä! MUTTA tuo ruokailuhuone on asia erikseen.Se on aika karseessa kunnossa. Ruokaa tippuu koko aika lattialle ja/tai sitä heitellään. Maidot katuu ja likainen sormi pyyhitään pöytään.Poikien tuolit liotetaan ja hinkataan aina välillä,mutta kuten sinä, minäkään en aina viitsi nähdä sitä vaivaa.Semmosta heti paikalleen laittajaa musta tuskin tulee koskaan,mutta olen mieheltäni oppinut, ett pinikin siistiminen auttaa.Eli pääsen varmaan just tohon lelut koriin sarjaan. Mut jos meille on joku tulossa ja viitsin puunata, ei siinä ihan kauheen kauan mene kun olen naamioinut kodin suht siistiksi. Totuus paljastuu kun käydään pöytään: Kerran yks kaveri pyysi pyyhettä lapsen tuolille…Annoin oikein puhtaan pyyhkeen 🙂

  • 1.1

   sanoo

   ”Kerran yks kaveri pyysi pyyhettä lapsen tuolille…Annoin oikein puhtaan pyyhkeen :)”

   Hihihih. 😀 Joo, keittiön lattia ja lasten tuolit – niissä olisi arkeologille tutkittavaa. 😉

 2. 2

  sanoo

  Ihanan terapioiva kirjoitus. Kutsuttaisiinpa minutkin sotkuiseen (eikun siis eletyn näköiseen) kotiin, niin en aina muretisi, että vain meillä on sotkuista. On pelottavaa, kun jollain tuttavilla ”sotkuinen” tarkoittaa sunnilleen samaa tilannetta, kuin meillä siivoamisen jälkeen. Tyyliin muutama lelu lattialla, vähän pölyä jossain jne.

  • 2.1

   sanoo

   Aivan. Mä en yleensä viitsi kommentoida meidän nurkkia mitenkään, koska kyllähän sen ovesta astuessa näkee, että sotkuista on. Musta on kyllä kiva käydä sekä siisteissä että sotkuisissa kyläpaikoissa, siisteissä silmä lepää ja sotkuisissa sitten mieli rauhoittuu. 😉

 3. 3

  sanoo

  Tää siisteysasia on mietityttänyt mua kovasti tänä vuonna, kun oon palannut (huom, väliaikaisesti!) asumaan vanhempien nurkkiin. Oon nimittäin pakkomielteinen siivooja. En kestä tavaroita lojumassa väärissä paikoissa, en kissanhiekkaa eteisessä enkä öljyrenkaita jääkaapin hyllyillä. (Ranskiksen mielestä taas kerran käytettyjen sukkien luonteva säilytyspaikka on keittiön pöydällä, aaaaaargh) Mutta sitten täällä vanhempien luona ei kyllä haittaa yhtään vaikka olis kuinka sotkuista. Varmaan siksi, että olen perinyt mieltymykseni siisteyteen omalta äitiltä, joten tiedän, että sotkut siivoutuu ”itsestään” joka tapauksessa. Hävettää.

  Oon kyllä miettinyt, että pitäisi opetella elämään pienen sotkun kanssa. Pääsisin niin paljon helpommalla, kun opettelisin raivaamaan vain isoimmat ja vaikka vetämään verhot eteen jos aurinko liian kirkkaasti paistaa ja paljastaa pölyn 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Ehkä sitä pitää vain koettaa elää sen oman siivousasenteen kanssa sovussa – tosin kun asuu jonkun kanssa, pitäisi yrittää sovittaa senkin siivousasenne kuvioon, mikä onkin sitten ihan oma lukunsa. Miehellä voisi olla paljonkin sanottavaa siitä, minkänäköiseen kotiin mä kutsun vieraita. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *