Sairaalan haju

kirurginen sairaala

Ulkoapäin Kirurginen sairaala on suorastaan houkuttelevan näköinen

Istuin laboratorion oven edessä ja nuuhkin. Nykyäänhän Helsingissä saa laboratoriokokeissa käydä oman terveysaseman sijasta missä tahansa. Viime viikolla yhdistelin viime hetken aamuaikoja ja työmatkaa, ja päädyin istumaan Kirurgisen sairaalan käytävälle.

Itse asiassa haju oli tullut vastaan jo ovella. Tiedättehän, sairaalan haju: desinfiontiainetta, pestyjä lattioita, puhtaita ja likaisia pyykkejä, verta, hikeä ja kyyneleitä (vähintään). Muistelen, että hajut tuo niin vahvasti muistoja, koska hajukeskus on jotenkin ihan muistin vieressä avoissa. No, olkoon miten tahansa, mutta sairaalan haju meni suoraan johonkin tunnemuistikeskukseen.

Hajun herättämät tunteet oli hyvin ristiriitaisia. Toisaalta sellainen syvä turvallisuuden ja rauhan tunne, mielikuva naisista joilla on pehmeät kädet ja ääni, jotka pitää huolta ja hoitaa. Esikoisen sektiossa oli mukana hoitaja, jonka kättä mä sain puristaa, kun puudutuspiikki laitettiin selkään. Se että kaiken sen fyysisen huolenpidon lisäksi joku oli siinä ihan vain auttamassa kun pelotti ja sattui, oli tosi tärkeää.

Toisaalta sairaalan haju tuo pohjattoman ahdistuksen tunteen. Ei edes solmua vatsassa, vaan niin kuin koko vatsalta putoaisi pohja. Ihan kuin olisin taas siinä lähes pimeässä huoneessa, jossa keskoskaapit seisoo rivissä ja seinä on täynnä piippaavia ja vilkkuvia laitteita.

Mies valitti jo silloin yhdeksän vuotta sitten esikoisen syntyessä, ettei kestä sairaalan hajua. Mua se ei häirinnyt. Kaksosia odottaessa poliklinikkakäynneillä haju vähän hätkäytti, mutta ei ehkä sen enempää. Mutta ensi kerralla mä menen ottamaan verikokeen johonkin toiseen laboratorioon.

Muistatteko te sairaalan hajun? Millaisia muistoja se tuo?

Kommentit
  • 1.1

   Emilia sanoo

   Voi että, ikävä kuulla. Sairaalakammo taitaa olla kyllä valitettavan yleistä, ehkä siihen liittyy se, että se haju on niin tunnistettava.

 1. 2

  Elise sanoo

  Jos ei allergiat yms. vaivaisi ihmisiä, niin aromaattiset öljyt vois olla kiva juttu sairaaloissa. Koivua, ruusua, appelsiinia, pelargonia tai kardemummalla loihdittua pullantuoksua jne. …vai alkaisiko sitä sitten yhdistämään saunan, kukkakimput ja joulun tuoksut sairaalaan? 😉

  • 2.1

   Emilia sanoo

   Toimisikohan? Vai kävisikö juuri niin päin, että kivojen asioiden tuoksu rupeaisikin tuomaan ikäviä mielikuvia sairaalasta? Tosin pullantuoksu kyllä on usein osa sitä sairaalan hajua myös, samoin kukat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *