Saippuakuplia auringonpaisteessa – ja kaksi uhmaikäistä

Saippuakuplat kaksoset

Tulikohan kuvaan yhtään kuplaa?

Mikäs sen ihanampaa kuin keävinen auringonpaiste. Paitsi ehkä auringonpaisteessa saippuakuplia puhaltavat lapset. Sateenkaaren kimallusta, leijailua ja riemua.

Meille hankittiin pitkästä aikaa ensimmäinen saippuakuplapullo viime viikolla. Aika pian piti sitten hankkia kaksi lisää, koska joskus ei vain ole sen arvoista koettaa pakottaa lapsia jakamaan vuoroja. Sitten piti hankkia kahden litran törppöö sitä ainetta, kun selvisi, että tiskisaippuasta ei tosiaan saa kunnollisia kuplia. Ja nyt sitten kuunnellaan sitä ”bubla, bubla, bubla, minä bubla!” -hokemista aamuseitsemästä alkaen. Sen verran rotia olen saanut pidettyä, että bublia saa puhaltaa vain ulkona (tosin tulisi tietysti lattiat näppärästi pestyä, jos antaisi niiden hölvätä sitä täällä sisälläkin).

Onneksi on terassi, johon lapset voi päästää itsekseenkin puhaltelemaan, muuten istuisin 12 tuntia päivässä katsomassa kuplien puhaltamista. Kaikkeen siirtymiseen menee kolme kertaa normaalia enemmän aikaa, koska kuplia puhaltaessa kävelyvauhti on kääntäen verrannollinen kuplien määrään. Ja auta armias, jos kuplat ei onnistukaan (siksi hankittiin sitä kaupan kupla-ainetta) tai jos pullo kaatuu maahan. Vanhempien tehtävähän on opettaa lasta kestämään pettymyksiä, mutta kukas opettaisi vanhempaa kestämään lapsen pettymyksiä?

kuplat 2

Esikoisen uhmaikä (joo joo, tahtoikä) oli helppo havaita: raivokohtauksia tuli aiheesta kuin aiheesta parin viikon ajan, puolen vuoden välein 18-kuisesta eteenpäin. Kaksosilla kuvio ei ole yhtä selkeä (tai sitten mä en vain ole kerennyt pistämään merkille), mutta sen mä olen ollut havaitsevinani, että ne uhmaa vuoroissa; kun toisella on kausi menossa, niin toinen vain katselee myötätuntoisesti vierestä ja ihmettelee tilannetta viattoman näköisenä. Tämähän on ihan järkeenkäypää, evoluutio on varmaan aikaa sitten karsinut pois sellaiset kaksoset, jotka ovat heittäneet itkupotkuraivarit samaan aikaan.

Saippuakuplat sai vuoron taas vaihtumaan. Toinen on pari viikkoa harjoitellut sanomaan ”mun! mun!” hyvin painokkaasti ja vetämään herneet nenään joka kerta, jos joku puuttuu hänen juttuhinsa, mutta nyt kuplat on sitten toiselle niin elämää suurempi juttu, että niistä on ehditty jo muutama kohtaus saada aikaiseksi. Mä koetan hokea itselleni, että ”tämä on vain vaihe, se menee ohi” ja keskittyä niihin leijaileviin sateenkaaren väreihin (ja tietysti eksistentialismiin jota pohdin uhmaiän yhteydessä täällä), kun tyyppi paiskoo kuplapurkkiaan raivoisasti karjuen.

Mites teillä, onko oman tahdon heräämisestä ja lapsen terveestä itsenäistymisestä merkkejä? Entäs saippuakuplista? Ja jos olette onnistuneet tekemään niitä halvemmalla kuin toi 4e/litra maksava pänikkä, niin vinkkejä otetaan vastaan.

kuplat sauna

Käskin ne saunaa puhaltelemaan siksi aikaa että pääsin käymään pesulla. Toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa pesuvati terassille. Asutaan kuitenkin kerrostalossa.

Klikkaa tästä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Edit: yleisön pyynnöstä, tämän näköisiä tonkkia kupla-ainetta löytyy siis ainakin Prismasta, sieltä keväisten ulkoleluhyllyjen luota.

saippuakuplaliuos

Kommentit
 1. 2

  Riitta sanoo

  Peesaan tätä kybällä: mistä semmosen ison pönikän löytää? Nimi? merkki? jne MISTÄ??????

  • 2.1

   sanoo

   No munhan olisi kannattanut ruveta myymään tätä informaatiota; uudelleentäyttämällä yhden pikkuputelin hinnaksa jää enää noin 25 senttiä, eli vaikka olisin veloittanut tiedosta kympin, olisitte jääneet voiton puolelle. Mutta menköön nyt hyväntekeväisyytenä: Prismasta. Party Bubbles.

 2. 3

  sanoo

  olen puhaltanut vauvalle päivittäin saippuakuplia. se jaksaa ihmetellä niitä noin minuutin ja sit keskittyy esim. järsimään käsiään. itsehän jatkan puhaltelua riemuissani. hankkimani babbol-merkkiset kuplat on ihan mielettömiä! lattiakin alkaa olla aika puhdas.

  • 3.1

   sanoo

   No täytyy myöntää, että mäkin olen aika hanakasti näyttämässä lapsille, miten se puhaltaminen oikein sujuu. ”Näin puhallat. Ja näin. Kato nyt tuli paljon! Tällä tavalla. Kato kuinka iso! Ja nyt tuli monta pientä!” Ja lapsiparka hyppii siinä vieressä: ”Bubla! Bubla! Minä, minä, bubla!”

 3. 4

  sanoo

  Kiitos! Just ostin heräteostoksena tänään saippuakuplaputelin, ja hyvä tietää mistä litkua saa lisää. Vaikka miks mäkin luulin että tiskiaine toimii? Toimiko se sillon kun me oltiin lapsia? Oliko tiskiaine jotenkin erilaista? Viakka joku hämärä muistikuva mulla on ala-asteajalta että ei se tiskiaine silloinkaan toiminut…

  • 4.1

   sanoo

   Joo, kyllä sitä tehtiin tiskiaineesta, mutta ilmeisesti sen koostumusta on jotenkin muutettu. Tosin kyllä siitä saa vieläkin kuplia, kun laittaa tosi paljon ainetta ja ehkä kolmasosan vettä, mutta kuplia tulee aika vähän ja ne hajoaa hyvin herkästi. Sama tehdas varmaan tuottaa molempia aineita ja myy vain noita kuplapurkkeja kymmenkertaisella hinnalla.

 4. 5

  sanoo

  Tahattomia naurunpyrskähdyksiä evoluution karsimille itkupotkuraivarikaksosille! 😀

  Puhaltelin eilen hiekkalaatikkojengille kuplia, 1-2,5-vuotiaat olivat haltioissan. Innokkaimmat halusivat itse puhaltaa ja siinä ohessa vähän maistaa sitä kuplajuomaa (indeed).

  Me parannettiin muksuina kuplien kestävyyttä (tomu)sokerilla ja luinpa jostain joskus (ah, ihanan täsmällistä!) siirappi- ja jopa tapettiliisterivinkkejäkin. En kyllä muista, tuliko niistä oikeesti sen kestävämpiä vai luultiinko vaan. Maistuis ainakin ehkä vähän paremmalle. 😉

  • 5.1

   sanoo

   No mieti vain, kaksi 10-kiloista taaperoa heittäytyy mäkeen huutamaan ja potkimaan; yhden se esihistoriallinen äiti vielä sai siitä raahattua mukaansa, mutta toinen jäi kyllä susien ruoaksi. Tosin mun on jotenkin kauhean vaikea kuvitella esihistoriallisia itkupotkuraivareita – onkohan ne ihan moderni keksintö? Ja kuka älypää ne sitten meni keksimään?

   Tomusokerista mäkin muistan kuulleeni, pitääpä googlata – mutta silloinhan se tosiaan on korkeintaan puolikuivaa kuplajuomaa. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *