Ratkaisuehdotuksia lomabudjettiriiheen

dubrovnik

Tähän auringonlaskuun meilläkin oli varaa, vaikka Dubrovnikin hotelli oli viime kesän reissun kallein.

Hohhoijaa, taas se aika vuodesta, kun mä totean, että  meillä taitaa olla noin kaksi kertaa enemmän lapsia kuin mihin oikeastaan olisi varaa. Olen nimittäin varailemassa majoitusta autolla tehtävälle kesälomamatkalle Ranskaan, ja kun nyt ei olla suuntaamassa Länsi-Balkanille, jossa meidänkin budjetilla majoitettiin mukavasti 5 henkeä kolmen tähden hotelleissa, niin koluan sitten virtuaalisesti erinäköisten euroopplaisten leirintäalueiden vuokramökkejä.

Vaihtoehtojakin tietysti olisi.

 1. Jätetään kaksi lapsista kotiin. Tai ainakin yksi. Pidetään vaikka joku hauska kilpailu ja mietitään onko päävoitto matkalle pääsy vai lomailu ”home alone” -tyyliin.
 2. Rakennetaan Volvon katolle teltta ja nukutaan moottoritien taukopaikoilla.
 3. Tai mieluummin: varataan mulle hotellihuone, jotta saan nukkua kuskina tarvitsemani unet, mutta muu perhe voi sitten nukkua hotellin parkkipaikalla siinä teltassa.
 4. Lykätään matkaa sen verran, että se miehen ja lasten juhannuksena suunnittelema lentävä auto on valmiina.
 5. Lähdetään Ranskaan auton sijaan veneellä ja nukutaan aitoon merimiestyyliin 4 tunnin vuoroissa, ei tarvitse olla niin iso venekään.
 6. Mä otan mukaan ylioppilaslakkini ja pyydetään yösijaa taloista köyhälle mutta hyveelliselle maisterille (perheineen).

No, ongelma ei ole pelkästään mielikuvituksen (ja rahan) puute, vaan sekin, että viime tipassa liikkeellä ollessa on yksinkertaisesti hankala löytää majoitusta nimenomaan viidelle hengelle. Kivointahan olisi olla kaikki samassa tilassa tai ainakin vierekkäisissä huoneissa, mutta kun standardi on se kaksi henkeä tai kaksi aikuista ja kaksi lasta. Tosin meidän lapsia voi pakata aika monta yhteen sänkyyn, mutta toisissa paikoissa eivät katso hyvällä, jos huoneeseen yrittää salakuljettaa ylimääräisiä lapsia. Ja mitä me sitten tehdään, kun ne kasvaa niin isoiksi, että oikeasti tarvitsevat omat sängyt lomallakin? Lähetetään ne kesäksi tienaamaan ylläpitonsa johonkin maataloon?

Miten te teette lasten kanssa matkustaessa, varsinkin jos niitä on useita? Pitääkö vain olla rikas ja hyvissä ajoin liikkeellä, vai olisiko jotain vinkkejä edulliseen isomman lauman lomailuun?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä Facebookissa.

Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Kiitos vinkistä! Näilläkin näytti näin sesonkiaikaan olevan lähinnä viikko- tai viikonloppuvuokrausta – olisi pitänyt lähteä kesäkuussa niin kuin mä ehdotin…

 1. 2

  sanoo

  Meillä on neljä, ja nuorinkin alkaa olla jo sen ikäinen, että tarvitsee oman sängyn. Suoraan hotelliin meilaamalla olen saanut ylimääräisiä lapsia samaan huoneeseen, ja booking.comista löytyy välillä lomataloja aika edullisesti, mutta… Tsemppiä! Kun etsii suurperheelle majoituksen on sen jälkeen todella loman tarpeessa 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Airbnb:ssa on paikoin myös hyvin tarjolla kokonaisia taloja tai asuntoja, mutta yleensä vähintään kolmeksi yöksi. Mutta tosiaan tietääpähän ansainneensa lomansa. 🙂

 2. 3

  sanoo

  Mä olen jo valmiiksi vähän kauhuissani meidän ”epästandardimaisesta” perhekoosta, siis siitä tulevasta, mutta olen luottavainen että meilaamalla hotelleihin tai salakuljettamalla lapsia selvitään yleensä yhdellä huoneella. Vaikka veneily Ranskaan kuulostaisi kyllä ihanan eksoottiselta, kannatan sitä vaihtoehtoa!

  • 3.1

   sanoo

   Mä jo unelmoin siitä kun lapset on tarpeeksi isoja oikeasti pärjätäkseen omassa huoneessa. Veneellä Ranskaan olisi kyllä hieno, mutta vähän aikaavievää projekti, varsinkin kun pitäisi edetä jokia ja kanavia vielä sisämaahan.

 3. 5

  sanoo

  Meillä on tullut vähän sama eteen nyt; me kyllä mahduimme 3-lapsisena perheenä ihan hyvin lähes aina hotellihuoneisiin; siis yhteen hotellihuoneeseen koko konkkaronkka. Ainoastaan Hollannissa olivat tosi tarkkoja suurimmassa osassa hotelleja, ettei samassa huoneessa voinut nukkua viittä ihmistä. Ja yllättäin täällä Algeriassa voi moneen hotelliin majoittaa vain 2 lasta/aikuinen. Eli kaksi huonetta on otettava, jos lähdemme täällä reissuun pidemmäksi aikaa; ajattelin, että mies nukkuisi vanhimman pojan ja 4-vuotiaan kanssa ja minä pienimmän pojan ja tytön kanssa.

  Olisiko Ranskassa nuorisomajoitusta – mikä se on suomeksi (saksaksi jugendherberge)?! Nimestään huolimatta tuolla voi ainakin Saksassa majoittua perheenkin kanssa. Kokeiltu on. Tosin vaatimatonhan tuollainen majoitus on, mutta jos vaihtoehtona on teltta Volvon katolla, niin kannattaa ehkä harkita. Saksassa ainakin kokonaisen loma-asunnon vuokraaminen tuli muuten joskus halvemmaksi kuin hotellihuone isolla porukalla. Oletko tarkistanut tällaisen vaihtoehdon Ranskan osalta?

  • 5.1

   sanoo

   Ranskassahan meillä on onneksi täysihoito anoppilassa, eli tarvitaan vain matkan varrelle yksittäisiä öitä. Mutta joo, retkeilymajat on kyllä ihan varteenotettava vaihtoehto, varsinkin kun isommalla porukalla voi sitten varata koko huoneen.

    • 5.1.1.1

     sanoo

     Tultiin jo perille. 🙂 Ruotsi-Tanska-Saksa ja vähän ennen Sveitsiä Ranskan puolelle. Saksassa ja Ranskassa päädyttiin etsimään pikkukaupunkien hotelleista huoneet ilman ennakkovarausta, ja hyvin toimi, Ranskassa mahduttiin jopa samaan 80 euron ”sviittiin” kaikki. Sitten enää arvuutellaan paluumatkan majoituksia – mutta onneksi vasta parin viikon päästä.

    • 5.1.1.2

     sanoo

     Mukava kuulla, että pääsitte perille ja majoituskin järjestyi! Olet kyllä rohkea, kun uskallat ajaa tuollaisen matkan! Me olemme itse asiassa menneet aika samaa reittiä Etelä-Saksaan, mutta junalla; eli Ruotsiin laivalla ja siitä junalla Ruotsin läpi Tanskaan. Jossakin vaiheessa juna laitettiin lautan kyytiin ja matka jatkui. Sitten junalla läpi Saksan.

     Hieman mietimme, ajaisimmeko autolla Algeriasta Suomeen, mutta saa nähdä.. Useampikin tuttumme on tullut autolla Suomesta Algeriaan ja tietyllä tavalla houkuttelisi käydä useammassakin Euroopan maassa samalla reissulla.. Täältä pääsisi näppärästi lautalla joko Ranskaan tai Espanjaan.

     • 5.1.1.2.1

      sanoo

      Sehän olisi ihan mahtava matka, jos varaa pari viikkoa ja pysähtelee rauhassa välillä. Mua houkuttaisi junamatka, mutta se on aika kallista lystiä myös ja pienten kanssa tavaroiden roudaamisessa olisi oma hommansa.

 4. 6

  Anonyymi sanoo

  Meillä on asuntovaunu. Mutta jos sellaista ei jaksa tai ehdi vetää perässään, voi monilta leirintäalueilta vuokrata käyttöönsä siellä pysyvästi olevan vaunun (mobile home). Meitä on niin monta, että hotellissa on pakko varata kaksi huonetta. (Nuoriso)hostelleissa/retkeilymajoissa olemme muutaman kerran majoittuneet niin, että olemme maksaneet yhden makuusalin kaikki vuodepaikat (8-12 sänkyä) tai sopineet hinnan perhemajoituksesta ja siten saaneet kokonaisen huoneen omaan käyttöömme.

  • 6.1

   sanoo

   Meilläkin on nyt yksi vaunuuöpymimen varattuna, ihan jännää kun ei olla ennen sellaisessa nukuttu. Tällä hetkellä hirvittäisi kyllä vetää sellaista perässä (mulla on ollut kortti vasta reilun vuoden), mutta eihän sitä tiedä, mihin vielä ryhtyy…

 5. 7

  Vilijonkka sanoo

  Me aiotaan kokeilla tänä vuonna ihan telttamajoitusta, tosin ei auton katolla vaan leirintäalueella. Hyvät puolet: ei tarvitse varata etukäteen majoituksia, ja on halpa. Havaittiin, että kohtuullinen 5 hengen teltta (alennuksessa) maksaa about saman kuin hotelliyö perhehuoneessa. (Tietty jos makuupussitkin joutuu ostamaan, se tulee kalliiksi, mutta me saatiin lainaan.) Huonot puolet: voi olla huono sää (kylmää ja/tai märkää). Teltassa on tietty myös ahtaampaa ja vaivalloisempaa kuin hotellissa, mutta on se toisaalta hauskaakin. Voin kertoa sitten, miten meni. Meillä siis pienimmäinen on suunnilleen teidän pienimmäisten ikäinen, muut siitä ylöspäin noin 2 vuoden välein.

  • 7.1

   pilami sanoo

   Multa myös ääni teltalle. Vietettiin just kolme yötä 2- ja 4-vuotiaiden lasten kanssa leirintäalueella teltassa ja hyvin meni. Meillä ei ollut edes autoa mukana, teillä on kuitenkin Se, mikä helpottaa systeemejä kummasti. Halpa ja hyvä vaihtoehto. Omituisen hyvin lapsetkin nukkuivat makuupusseissaan.

  • 7.2

   sanoo

   Meillä mies ja lapset olisi olleet innoissaan teltasta, ja edestakaisin se olisi tosiaan kaikkine varusteineenkin tullut muita majoituksia halvemmaksi, mutta mua kauhistuttaa ajatus siitä, että kierisin ensin unettomana retkipatjalla lapsen jalat korvassa ja sitten pitäisi seuraavana päivänä taas ajaa eteenpäin. Täytyisi testata teltassa nukkumista koko perheen voimin ensin vähemmän riskialttiissa tilanteessa. Mutta kerro ihmeessä, miten teillä sujuu!

   • 7.2.1

    Vilijonkka sanoo

    Joo, meillä tosin on kaksi kuskia ja aikataulukaan ei ole kovin tiukka, joten voidaan ajaa vain lyhyitä matkoja jos väsyttää. Mutta katsotaan nyt sit miten käy… Kova homma sulla, jos koko matkan ajoit yksin!

    • 7.2.1.1

     sanoo

     Loppujen lopuksi vain yhdellä tauolla tuntui siltä, että nyt en jaksaisi enempää, enimmäkseen ajaminen oli aika kivaa. Mutta enemmän lomatunnelmissa kyllä voisi olla jos olisi toinenkin kuski.

 6. 8

  Jenna sanoo

  Ihan mielenkiinnosta, miksi autolla? Ei varmaan voi tulla kokonaiskustannuksiltaan halvemmaksi, vai voiko?

  • 8.1

   sanoo

   No ei tule, mutta me oltiin sen verran myöhään taas varaamassa lippuja, että ei tule kamalan paljon kalliimmaksikaan. Ajatus oli, että samaan reissuun päästään näkemään ja tekemään muutakin kuin tuttuja mummolan nurkkia. Ja ehkä autolla matkustamainen on hitusen ekologisempaakin kuin viiden ihmisen lennot.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *