Ranskalainen ystävänpäivä

ranskalainen ystävänpäivä

”Vedetääs näitä pöytiä vähän erilleen, tänään tulee pelkkiä pariskuntia.” Oli 14. helmikuuta 2000 ja mä olin iltavuorossa pienessä italialaisessa ravintolassa Toulousessa. Talviset torstai-illat oli yleensä niin hiljaisia, että kerkesin siivota koko salin, pestä vähän ylimääräistä tiskiä ja lukea vielä lehdenkin, mutta nyt Max, ravintolan omistaja ja chef, laittoi keittiön täyteen valmiuteen.

Ja totta, heti seitsemältä kun ovi avattiin, sisään tuli ensimmäinen pari ja istuutui vähän ujona mun tarjoamaan nurkkapöytään. L’Italia oli aika edullinen ravintola, vaikka listalla oli muutakin kuin pitsaa. Kolmen ruokalajin menu oli 68 frangia, ja sen nuoripari päätyi tilaamaan neuvoteltuaan hiljaisella äänellä päät yhteen painuneina. Ja Max oli oikeassa. Sali oli täynnä iltakymmeneen saakka, ja jokaisessa pöydässä istui pariskunta.

Ranskassa la Saint Valentin ei totisesti ole mikään ystävänpäivä. Se ei myöskään amerikkalaiseen tapaan ole lapsille sopiva versio, jolloin kortteja ja namuja jaetaan äideille ja luokkakavereille. Sain Valentin on Ranskassa uudehkoa tuontitavaraa, ja sitä julivat vain ”les amoureux”. Ruusuja, suklaata, hajuvettä tai alusvaatteita annetaan vain jotakuinkin vakiintuneessa suhteessa, ei siis millekään salaisille ihastuksille. Illalla sopii sitten mennä romanttiseen ravintolaan tai elokuviin (tai molempiin).

Ei kaikki parit Ranskassakaan vietä Saint Valentinia, juuri kun kyselin kavereilta, niin mielipide oli, että ennemmin yritetään pitää romantiikkaa suhteessa arkenakin.  Mutta mammafoorumeilta löytyy sitten aina myös niitä, jotka on verisesti loukkaantuneita, kun mies ei ole muistanut päivää pusua enempää.

Meillä ei tänä iltana vietetä ranskalaista Saint Valentinia – viimeiset 18 on menneet ohi viettämättä. Mutta mä kyllä tykkäänkin ehkä tästä suomalaisesta ystävänpäivästä enemmän. Mä olin ajatellut ystävänpäiväaiheisten askartelujen toteuttamista lapsen nimpparijuhlien koristeluksi, mutta joku ärhäkkä flunssa on ennättänyt meillekin ja kiertänyt perheenjäseneltä toiselle viikon. Juhlia jouduttiin siis siirtämään, ja askartelussa ei olla jaksettu muutamaa paperista sydäntä pidemmälle. Siitä huolimatta – hyvää ystävänpäivää kaikki blogiystävät!

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *