Ranskalainen loppiainen – kuva-arvoituksen ratkaisu

Ranskassa loppiainen ei ole pyhäpäivä (eikä silloin mitenkään välttämättä kerätä joulukoristeita pois), mutta sitä kyllä juhlitaan – tietysti syömällä. Loppiaisenahan muistetaan kolmen itämaan tietäjän saapumista Jeesusta katsomaan, ja niinpä loppiaisena syödään ”La galette des rois”, kuninkaiden kakku.

Eri puolilla Ranskaa kakut ovat luonnollisestikin erilaisia, etelässä usein jättimäisen pullarinkilän tyyppisiä ”fouace” (joista niistäkin on erilaisia versioita), mutta suosituimmaksi on noussut pohjoisen lehtitaikinapohjainen ja mantelimassalla täytetty versio. Anoppilassa kakun valinnasta käydään joka vuosi pitkä ja perusteellinen keskustelu, ja tänä vuonna kuvissa näkyvä ”la frangipane” voitti. Kun vielä oli päätetty, mistä patisseriesta voisi ajatella saavansa kelvollisen kakun, päästiin asiaan:

loma ranskassa - loppiainen

Seurueen nuorimmainen asettuu pöydän alle. Kaksosilla virallinen ikäero on minuutin, mutta muodollisuuksista on pidettävä kiinni.

lomalle ranskaan - loppiaiskakku

Kakku leikataan yhtä moneen osaan kuin on syöjiä. Kuopus ilmoittaa pöydän alta, missä järjestyksessä palat jaetaan.

20140105-220554.jpg

Jokainen syö palansa, ja yhden sisältä löytyy ”la fève”, yllätys, jotka perinteisesti ovat olleet pieniä posliinisia pyhimyshahmoja, mutta tässä tapauksessa pieni posliininen pukka.

20140105-220621.jpg

Se, jonka palasta yllätys on löytynyt, on kuningas (tai kuningatar) ja saa kakun mukana tulleen kruunun päähänsä. Kruunattu saa valita itselleen myös puolison. Minä sain alkuperäisen kruunun, mutta nopeasti kaivettiin esille myös edellisvuosien kruunut, jotta rauha säilyi maassa. Koulussa ongelma ratkaistaan usein niin, että ennen kakun syöntiä kaikki askartelevat itselleen oman kruunun.

20140105-220757.jpg

20140105-220823.jpg

20140106-091024.jpgEttä sellainen loppiainen. Ja nyt takaisin arkeen.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Kolmen äiti sanoo

  Voi että mua harmittaa, kun tulen tänne blogiin vasta nyt. Olisipa ollut kiva syödä kakkua perheen kanssa ja kokea uusi paikallinen tapa. Ja olisi lapsillekin pystynyt kertomaan asiasta ja he olisivat koulussa ymmärtäneet paremmin miksi ihmeessä tänään leivottiin, vaikkei ole kenenkään syntymäpäivä. Olen siis 3 lapsen äiti, muutettiin Ranskan ja Sveitsin rajalle viime keväänä ja meidän 3 ja 4 ( pian 5 ja 4)- vuotiaat tytöt ovat paikallisessa koulussa. Paljon on tällaisia tapahtumia, joista itsellä ei ole mitään hajua, eikä lasten kielitaito vielä riitä ymmärtämään.. Siitä tulikin mieleen miksi sivuillesi tulin. Eli, osaisitko vinkata pikku kakkosen nettiä vastaavaa puuha-pelisivustoa ranskaksi? Jonka avulla oppisi kieltä ja joka olisi sen verran simppelisti tehty, ettei äidin tartte oll koko ajan vieressä neuvomassa. Kun äidin kielitaito ranskan suhteen on vielä hyvin paljon heikompi kuin tyttöjen.. Hyvää uutta vuotta toivottaen, 3:n äiti Ranskasta

  • 1.1

   sanoo

   Kiva että löysit tänne, selvisipä kakkumysteeri ainakin näin jälkeenpäin! Noita vuodenkiertoon kuuluvia juhlia löytyy usein aika kivasti sellaisista lasten kuvasanakirjoista, varsinkin valokuvilla kuvitetuista. Vaikka jos olette siellä jo keväästä olleet, niin ei teillä taida olla uutuutena edessä kuin laskiaisen karnevaali ja lätyt.

   Ranskalaisia lasten pelisivuja en tunne – olisi kyllä hyvä idea etsiä, eli vinkkaanpa, jos eteen tulee. Tabletilla meillä on muutamia kuvasanakirja-appseja ja nyt joululomalla löytyi sellainen Max et Ruby Sciences, jossa on 3-vuotiaille sopivia pelejä ja vähän puhettakin.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *