Poisson d’avril – ranskalainen aprillipila videolla

Aprillipäivä – sen kunniaksi erittäin vakavamielinen postaus aprillipäivän vietosta Ranskassa. Alunperin tämä on julkaistu kaksi vuotta sitten, nyt vain vähän editoituna versiona. Lapset ja mun tukka on vähän kasvaneet, mutta kirjahylly ja meno on yhtä sekaista. Ilahduttavaa on ehkä se, että kuvat blogissa oli kaksi vuotta sitten vielä huonompia kuin nykyään.

 

poisson davril selässä pic

Huomasin taas, että esikoisen yleissivistyksessä oli aukko: se ei tiennyt, miten aprillipäivää vietetään Suomessa. Myönnetään, mä en ole kotona harrastanut aprillipiloja, lasten kanssa se tuntuisi vähän liian helpolta, ja niinpä aprillipäivän vietto on jäänyt täysin ranskalaisten harteille.

Ranskassakin toki tehdään piloja, mutta alle kouluikäisten keskuudessa pilat on aivan tiettyä käytännön lajia. Ensin askarrellaan kaloja, yleensä siis piirretään ja leikataan paperista. Sen jälkeen oma kala koetetaan huomaamatta teipata jonkun viattoman kanssaihmisen selkään, jotta päästään huudahtamaan ”Poisson d’avril!” (huhtikuun kala). Wikipedia ei oikein osannut selittää mulle, mistä tämä mainio perinne on saanut alkunsa – paitsi että alunperin kyseessä on tietenkin olleet oikeat kalat, jotka hupaisasti rupeaa lemuamaan naapurin takin selkämyksessä kevätauringossa roikkuessaan. Jotenkinhan tää varmaan liittyy paaston loppumiseen, joka on ajoittunut samoihin aikoihin, olisiko sitten ylijääneet kalat käytetty tähän.

poisson davril F pic

3-vuotiaat oli tänään molemmat kotona viettämässä (taas) toipilaspäivää, joten ne jäi nyt täysin osattomiksi koulun kalahupailuista. Me sitten askarreltiin kaloja keskenämme, ja lapsista oli erittäin vitsikästä teipata kaloja toistensa ja mun selkään. Ja huomasin, että tyttö osaa jo mainiosti leikata viivoja pitkin, värittämisestä puhumattakaan. Ja poikakin jaksoi värittää melkein koko kalan, kun se oli hai. Sen sijaan mun yritys harjoittaa  viivojen sisään värittämistä kalan suomuilla ei oikein mennyt läpi.

poisson davril leikkaus pic

Ja kalat kuvattiin sitten videollekin.

Teettekö te kotona aprillipiloja?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mahtavaa käytännön pilailua! Me ei (kai) pilailla kotona – mut on kasvatettu siihen, että jekkujen pitäisi olla tosi övereitä. Kerran aprillasin kaveria, että meidän sauna oli palanut yöllä, ja sain sitten äidiltä pyyhkeitä, kun niin olisi oikeastikin voinut tapahtua. Mikään ei riitä.

  Tää on silti yks mun lempipäivistä, on niin hauskaa bongailla lehdistä ja netistä virallisten tahojen höpsöttelyjä. Tänä vuonna riemastutti esim. se, että CERN aikoo liittää jatkossa kaikkiin isoihin tutkimustuloksiin animoidun giffin taputtavista käsistä.

  • 1.1

   sanoo

   Jaa jaa, mä jo kuvittelin, että äiti torui ettei kaveria saa huijata, mutta olisikin siis pitänyt huijata, että marsilaiset on napanneet saunan ja tuoneet tilalle viiden tähden kylpylän, ongelma on vaan, että altaissa vesi on vihreää.

   Mutta noi ”viralliset” pilat on aina hauskoja, tosin mua aina sitten ahdistaa, että mihin sitä oikein voi uskoa. No, huomenna riittää taas normaali lähdekritiikki.

 2. 2

  sanoo

  Mä laitoin kynällä pilkkuja naamaan ja yritin huijata mun miestä että mulla on vesirokko. Ajattelin, että 3-vuotias ei ehkä vielä pystyisi uskottavaan esitykseen. Aamuäreänä, just heränneenä se ei ollut yhtään huvittunut, mutta mä nauroin kippurassa varmaan kymmenen minuuttia.

 3. 4

  Vilijonkka sanoo

  Sillit ja paasto liittyy toisiinsa siten, että paaston aikana ei saa syödä lihaa, ja sillejä ei lasketa lihaksi. Samasta syystä englantilaiset syö perjantaisin fish&chips.

  • 4.1

   sanoo

   Näin toki, ja suolasilli oli se sisämaassakin saatavilla oleva kala – mutta miten ne liittyy aprillipäivään muuten kuin ajankohdan puolesta? Vai olisiko paaston ulkopuolella ripusteltu kaverin selkään vaikka makkaroita? Ranskalaisissa julkisissa ruokaloissahan on muuten myös edelleen perjantaisin järestään kalaa, vaikka uskonto ei koulussa läsnä olekaan. Hyvä tapahan se on.

  • 5.1

   sanoo

   Kiitos – sehän johtuu vain siitä, kun ne on niin söpöjä ihan oikeastikin. 😉 Tosin täytyy sanoa, että 20 sekuntia tollaista hillumista on ihan ok, sen sijaan 2 tuntia rupeaa jo vähän käymään hermoille. Tyttö on ollut loppuviikon koulussa, logistiikkaongelmia tai ei.

 4. 6

  sanoo

  Mä en ole koskaan onnistunut tekemään kovin hyviä aprillipiloja, mutta mun kaveri teki kerran mahtavan: Kaverin mies oli armoitettu musadiggari, kuunteli päivittäin paljon musiikkia ja useimmiten lp-levyiltä. Kaveri osti kirppikseltä jotain hirveitä panhuilu-levyjä halvalla ja kopioi miehen suosikkilevyjen kansitiedot (mikä se nyt onkaan, se pyöreä paperinpala lp-levyn keskellä, jossa biisit lukee) ja liimasi ne panhuilu-levyihin ja ujutti ne koteloihin. Voi sitä järkytystä, kun levyltä alkoi soida suosikkibändin sijaan panhuilumusaa!!

  • 6.1

   sanoo

   Mainio! Mä voin hyvin kuvitella sen epäuskoisen järkytyksen. 😀 Mutta täytyy kyllä tietää sitten aika hyvin, mitä levyä illansuuss on tarkoitus kuunnella, jottei ylläri tule joskus juhannuksena.

 5. 7

  Essi sanoo

  Ihana video ja ihanat lapset! Minullakin kaksoset, tyttö ja poika, ikää heillä 1v 2kk. Tuntuuko susta, että kaksoset on jotenkin aktiivisempia ja villimpiä? Mulla on vertailupintaa vain muiden lapsiin, mutta tuntuu että nää meidän tapaukset hyppii seinille ja joka paikkaan koko ajan. Yksi lastenhoitaja sanoi samaa, että hänen kokemuksen mukaan kaksoset usein on aktiivisempia… Tuntuu hullulta, että asia voisi olla näin. Mutta meillä koko ajan hillitön rumba kotona käynnissä vaikka, meillä on ”vain” nämä kaksoset.

  • 7.1

   sanoo

   No ainakin ne villitsee toisiaan, ja vielä enemmän kuin eri ikäiset sisarukset, kun ovat niin samalla aaltopituudella. Tossa videollakin näkee, miten yksi rupeaa ensin hyppimään ja toinen heti perässä. Ja kahdestaan ollessaan niitä ei vieraammassakaan paikassa välttämättä ujostuta, kun saavat toisistaan tukea. Näin siis ainakin meillä. En tiedä, onko myös luonnekysymys, mutta kyllä nää meidän kaksoset on esikoiseen verrattuna meneväisempiä.

   Tsemppiä pienten kanssa! Musta toi ensimmäinen taaperovuosi oli tähän mennessä raskain kaksosten kanssa, kun sitä virtaa ja ideoita sen käyttöön riitti, eikä järki paljon päätä pakottanut. 2-vuotiaasta eteenpäin rupesi selvästi jo helpottamaan, ja nykyäänhän nämä on jo ihan fiksuja tapauksia (ainakin osan aikaa).

 6. 8

  Emmi sanoo

  Kiitos taas! Nyt selvisi sekin, että miksi lapsi tuli kotiin piirrettyjen kalojen kanssa, jotka oli selkään teipattu 😀 neljä/viisivuotiaat olivat tehneet, mutta 3/4veet eivät olleet. Enpä edes tajunnut aprillipilan mahdollisuutta. 🙂 Terkut Ranskasta siis! 🙂

 7. 9

  sanoo

  Muutin just takaisin Suomeen kahden kuukauden Hollannissa asumisen jälkeen ja piti luonnollisesti tehdä sellainen muutaman viikon paluumatka maisemareitillä, mm. Ranskan (itä/etelä) kautta. 😉 Siellä törmäsinkin aprillipäivän hengessä tehtyihin suklaakaloihin ja muistin samantien sun viime(?)vuotisen jutun aiheesta ja olin ihan polleana, että ymmärsin kalojen kontekstin. 😀

  Kysynpä tässä samantien, että mitä kieltä lapset (siis kolmas mukaanlukien) puhuu keskenään? Mua kielitieteen opiskelijana kiinnostaa aina nää kieliasiat todella paljon, mutta en nyt tähän hätään muista, mitä oot kirjoittanut asiasta.

  • 9.1

   sanoo

   No mainiota! 🙂 Mä olin suklaakalat unohtanut kokonaan, mutta joo, niitähän tosiaan on myös – me ei lasten kanssa olla ikinä keväisin oltu Ranskassa, niin suklaakalat ei ole olleet ajankohtaisia.

   Lapset puhuu enimmäkseen suomea keskenään, kaksoset vain suomea ja esikoinen niille sitten välillä myös ranskaa, jolloin ne kyllä puhuu ranskaa takaisin. Tosin kaksosten suomi rupeaa olemaan höystetty niin runsaalla ranskalla, että ei sitä aina ummikkosuomalainen ehkä ymmärrä. Esikoinen sen sijaan yleensä erottelee kielet aika siististi, ehkä se on ikäkysymys myös. Mun pitäisikin näistä kielijutuista taas kirjoittaa, ne on musta itsestänikin aina kiinnostavia, eli hyvä että kysyit. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *