Pikkupöllöt – taaperofilosofiaa!

pikkupöllöt - filosofiaa lapsille

Leluteekin kysymystyöpaja Helsinki Design Weekin Kidd.O-lavalla. Täällä esim. kuvassakin oleva nuorin osallistuja (2v.) ei oikein päässyt isompien juttuihin mukaan. Kuva Merja Yeung.

Mä laitoin eilen Leluteekin sivuille kuvauksen uudesta alle 3-vuotiaiden Pikkupöllöt –ryhmästä, joka aloittaa Kruununhaassa tammikuussa. Mä olen tästä innoissani kuin kirppu, niin kuin ranskalaisilla on tapana sanoa.

Mä olen pitkin syksyä aika monta kertaa selittänyt, mitä lasten filosofiakahvilassa tehdään, ja mitä filosofiaa lapsille oikein tarkoittaa. Ja aika monta kertaa vastannut kysymykseen, minkä ikäisille se on tarkoitettu sanomalla, että puhua pitäisi osata, että 2-3 –vuotiaasta ylöspäin. Ja että olen kuullut maailmalla myös pienempien kanssa filosofoinnista, mutta että mä en ihan vielä ole sitä tarjoamassa.

”Kuulostaapa kivalta, olisin tykännyt tosi paljon silloin, kun olin lasten kanssa kotona”, on kommentti, jonka mä olen syksyn aikana myös aika monta kertaa kuullut selostukseni jälkeen. Niin, lasten kanssahan ollaan kotona useimmiten silloin, kun ne on alle 3-vuotiaita. No, tammikuusta alkaen lasten filosofiakahvila on tarjolla myös lauantaisin ja ilta-aikaan, joten työ- ja päiväkotielämässä olevatkin ehtii mukaan.

Mutta mä rupesin pyörittelemään sitä, mitä filosofiaa lapsille voisi tarkoittaa silloin, kun lapset on niin pieniä, ettei ne tosiaan välttämättä edes puhu. Palasin siihen, mitä filosofia oikein on. Ja totesin, että paljonhan siinä on juuri sellaista, mitä ihan pienten lasten kanssa tehdään: asioiden nimeämistä, luokittelua, erottelua, vertailua. Vaikkapa omien aistien välittämän tiedon tai syiden ja seurausten tutkiminenkin sopii jo ihan pienille. Kaikkia asioita ne ei vielä hahmota, mutta eihän se sitä tarkoita, ettei niitä voisi esitellä ja tutkia yhdessä. Ideoita rupesi pulppuamaan

Tässäkään ei siis ole kyse siitä, että lapsille luennoitaisiin tai opetettaisiin jotain. Sen sijaan Pikkupöllöissä tarjotaan lapsille (ja aikuisille) välineitä ja ehdotuksia leikkiin ja tutkimuksiin yhdessä. Tutkitaan esimerkiksi erilaisia pintoja, täytetään eri kokoisia kuppeja, katsotaan miten pehmolelu, valokuva ja muovieläin esittää kaikki koiraa.

Kaikkea tätä voisi tietysti tehdä myös kotona – mutta onhan se paljon hauskempaa yhdessä, sekä lapsille että vanhemmille. Lasten tutkimusten päätteeksi jää aikaa myös vanhempien keskustelulle päivän aiheeseen liittyen: jos lapset on tutkineet tiedon hankkimista aistien avulla, vanhemmat voi jatkaa keskustelua siitä, mihin tietoon me luotetaan ja miksi.

Ja miksi Pikkupöllöt? No koska ne pienet on viisaita kuin pöllöt (ja yhtä söpöjä). Mukaan voi tulla n. 9kk ikäisestä, tarttua pitäisi osata, hyvä olisi vähän liikkuakin ja kommunikoida vanhemman kanssa. Vähänkö tulee kivaa!

p.s. Pikkupöllöjen uudet kurssit starttaa läpi syksyn 2015. Viiden kerran kurssin hinta on 80e, yksi kerta 20e, ja ilmoittautua voi Leluteekin sivuilla.

Kommentit
  1. 1

    bleue sanoo

    Sun ideat on niin hyviä että! Olet tosi rohkea kun aloitit filosofiakahvilat ja toivon niille menestystä ja kunniaa :))!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *