Pihalla

lasten pihaleikit 6

Tämä juttu on keväältä, kun ulkoleikkikausi oli toden teolla saapunut (totta kai meillä leikitään ulkona talvellakin, en mä ihan niin laiska äiti sentään ole, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan), mutta se oli unohtunut koneen syövereihin.

Tämä siis toimi  vastauksena yhteen esikoisen ”mitä mä tekisin” -kysymykseen. Mä yleensä vain vastaan, että ”no, mitäs sä voisit tehdä”, ja odotan, että kyllä se jotain keksii, mutta toinen mahdollinen vastaus on että ”no menepä ulos leikkimään”, ja nyt siihen tuli siis vähän lisäpotkua. ”Ota kamera, ja ota kuvia kaikista niistä jutuista, jotka on meidän pihalla kivoja leikkimiseen.” Kuvat on siis esikoisen ottamia.

Tätä saa aivan vapaasti käyttää arkkitehdit (tai maisema-arkkitehdit tai ketkä nyt pihoja suunnittelee), kun pitää miettiä, millainen on hyvä kerrostalopiha. Itse mä sanoisin, että meidän pihassa on parasta se, että vaikka se on 80-luvulta, osa puista on vanhan Pasilan ajoilta ja siis oikeasti jo aika vanhoja, ja että piha on talojen ympäröimä, niin että 4-vuotiaankin voi päästää sinne yksin, koska rajat on helppo selittää ja autojen vaaraa ei juuri ole. Ja piha on sen verran iso, että siellä mahtuu esim. pyöräilemään.

Ja meidän pelastus on ollut se, että ekan kerroksen asukkaina meiltä pääsee pihalle terassin ovesta, joten kun mä olin kiinni kaksosvauvoissa niin esikoinen pääsi kulkemaan pihaleikkeihin itsekseen. Rapun ovi on nimittäin aika painava ja siinä on ovikoodi, eikä pienikokoinen 4-vuotias sitä saanut vielä auki.

kerrostalopiha

Asiantuntijan yksiselitteinen lausunto, kun mä kysyin, mikä pihalla on parasta, oli ”kalliot!” Nämä kalliot on oikeastaan jo pihan ulkopuolella, mutta pihaltakin löytyy sen verran korkeuseroja, että pulkkailu onnistuu talvella, ja nyt kesäaikaan kallioilla on vuorikiipeilyleikki ja onkimista ja kivimurskaamo ja nukkejen sairaala ja en tiedä mitä muuta vielä.

hiekkalaatikko

Hiekkalaatikko on tärkeämpi pienille, mutta kyllä siellä 6-vuotiaskin leikkii. Hiekkis on vähän pieni, mutta sen vieressä on oikein pätevä laatikko lelujen säilytykseen, mikä on kiva. Meillä on osa leluista omalla terassilla ja muutama sitten jatkuvasti yhteiskäytössä pihalla. Sinne on kyllä sukupolvien saatossa kertynyt aika hyvät kokoelmat.

keinut

Keinut on tietysti must. Meillä on näiden vauvakeinun ja lautakeinun lisäksi kaksi rengaskeinua. Kaksosperheessä vain yksi vauvakeinu on vähän ongelmallista, mutta onneksi lapset sai tungettua siihen yhtäaikaa, ja nyt ne osaa jo keinua rengaskeinussa.

piha 4

Esikoisen mielestä roskalava kuuluu ehdottomasti pihan parhaimmistoon. Naapuritaloissa on menossa kylppäriremontit, joten lavoja on ollut jo jonkun aikaa, mutta tämä on kevättalkoiden kunniaksi. Kiva kyllä, että kaksi kertaa vuodessa pihalla on lava, johon voi jättää isommat kaatopaikkajätteet.

piha 5Tämä esittää sitä, että on kiva, että pihalla on kavereita (kielsin ottamasta kuvaa kavereiden ovista). Tän kuvan olisi ehkä pitänyt olla ensimmäisenä, koska piha ilman kavereita on kyllä tylsä piha. Taloissa on sukupolvenvaihdos käynnissä, ja niinpä näitä alle teini-ikäisiä löytyy jo reilun tusinan verran. Vaatimaton määrä siihen verrattuna, mitä oli aikoinaan kun itse kuuluin siihen joukkoon (kyllä, mä olen paluumuuttaja täällä), mutta kyllä ne leikit saa aikaiseksi. Ja äidillekin riittää juttuseuraa, mikä on vähintään yhtä tärkeää.

Mikä teidän pihassa on parasta? Mitä pitäisi korjata? Meillä on aikamoiset nokkos- ja kurtturuusupuskat, jotka ei oikein lasten kanssa istu yksiin. Mutta voisihan niitä mennä itsekin harventamaan, niin kuin reippaammat naapurit tekee.

p.s. Nyt tätä katsoessaan esikoinen totesi, että ”En mä noista enää tykkää. Mä tykkään vain kallioista.” Siellä kasvaa muuten metsämansikoita, eli ymmärrän kyllä.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai seuraa Leluteekkiä facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *