Paras ystäväni

AinekirjoitushaasteYstävälle voi kertoa mitä vain.

Ystävän pitää ajatella asioista samalla tavalla kuin minä.

Ystävyys kestää vain, jos tavataan tarpeeksi usein.

Vain samanlaisen ihmisen kanssa voi olla todellinen ystävä.

Pojat ovat luotettavampia ystäviä kuin tytöt.

Tytöt ovat luotettavampia ystäviä kuin pojat.

Mitä enemmän ystäviä minulla on, sitä parempi.

Ystävän on oltava saman ikäinen kuin minä.

Ystävälle ei tarvitse palauttaa lainattua tavaraa.

Jos on karkkia, on ystäviä.

Väitteet ovat ala-asteen elämänkatsomustiedon kirjasta ja niistä on tarkoitus keskustella ryhmässä kun pohditaan, mitä ystävyys on. (”Miina, Ville ja vintiöt”, Honkala, Sundström, Tuominen.) Tähän ikään mennessä mä olen ehtinyt muodostaa jo aika selkeän mielipiteen noihin väitteisiin; uskoisin tietäväni, kuka ja millainen on ystävä.

Filosofisesti ystävyyttä voisi tarkastella sopimustilana, jossa osapuolet ovat tehneet sanattoman sopimuksen, joka luo heidän välilleen oikeuksia ja velvollisuuksia. Kummallakin on oikeus hyvään ystävyyteen, ja kummallakin velvollisuus kohdella ystäväänsä hyvän ystävän tavoin. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Nyt vastaan ihan lonkalta: ystävä kuuntelee, ystävä on läsnä, ystävä on empaattinen, ystävä saa nauramaan, ystävä jakaa omastaan, ystävä ei loukkaa tahallaan.

Aristoteleelle korkein (ja ainoa aito) ystävyyden muoto on pyyteetön ystävyys, jossa hyväntahtoisuutta toiselle osoitetaan vain tätä kohtaan tunnetun rakkauden ja arvostuksen, ei nautinnon tai hyödyn vuoksi. Aristoteleen yhteiskuntafilosofiassa ystävyys on koko yhteiskuntaa koossapitävä voima; se on ihmislajille tyypillinen hyve, joka mahdollistaa elämän yhteisössä. Yhteiskunta koostuu ystävyyden verkoista, jotka sitovat ihmisiä toisiinsa.

Mutta mikä tekee ystävästä parhaan ystävän? Koirako on ihmisen paras ystävä? Vai timantit tytön? Mä sanoisin, että parhaat ystävät vaihtuvat elämän mittaan ja erilaisissa tilanteissa eri ystävät voivat olla niitä parhaita. Ei ehkä ole niin oleellista laittaa ystäviä paremmuusjärjestykseen. Kirjoitin siis aiheen vierestä, vaikka olin itse sen valinnut. Siitä mä olen kyllä Aristoteleen kanssa samaa mieltä, että ystävyys on ihmiselämän tärkeimpiä asioita.

p.s. Mä kokoan viimeistään tiistaiksi omaan postaukseensa kaikki tämänkertaiseen ainekirjoitushaasteeseen osallistuneet, eli jos et vielä ilmoittautunut tuolla aiheen julkistamispostauksessa, niin tee se nyt – ja samalla arvotaan seuraavan aiheen keksijä!

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tykkään näissä siitä, että sun kirjotuksista jää olo, kuin sulla olis vastaus kaikkeen ja joku Suuri Tieto. ”Tätä on ystävyys.” ”Näin parisuhde kestää.” Tiiätkö olon, kun toivoo, et olis joku viisas, jolta vois kysyä ongelmaansa vastauksen? Seuraavan kerran ku mulla on joku elämänfilosofinen ongelma, tuun tänne kommenttiboksiin kyseleen. 🙂

  Minustakin eri tilanteisiin erilaiset ystävät. Verkostoja, totta. Tuo tepria sanattomasta sopimuksesta kolahti. Joskus sanallisestikin olen sopinut kirjoittamattomien ystävyyden sääntöjen noudattamisesta. Jouduin nimittäin vastaamaan minulle esitettyyn kysymykseen: ”Oletko kämppikseni, vai ystäväni?”

  • 1.1

   sanoo

   Se on tää ainekirjoituksen formaatti, kun on oltava mielipide ja vankat perustelut. – ilmankos mulla ei olekaan lukion jälkeen ollut mitään tietoa mistään. Jospa mun pitäisi itsellenikin ruveta kirjoittamaan mieltä askarruttavista aiheista aineita. 🙂

   Kämppis ja ystävä ei tosiaan ole sama asia, mutta on tietysti hankalaa, jos siitä ei ole yksimielisyyttä. Sehän näissä sanattomissa sopimuksissa on, että niiden sisältö voikin sitten olla osapuolten mielestä erilainen – ja silloin täytyy sitten setviä asiaa ihan sanallisesti.

 2. 2

  sanoo

  Uskoisin, että kaikki olemme kirjoittaneet ala-asteella aineen tällä otsikolla ja on ollut varsin helppoa nimetä oma paras ystävä. Nyt aikuisena kysymys oli paljon vaikeampi… Totta – ainekirjoitus on hyvä keino selvittää omia ajatuksia :). Tarvitaan vaan vielä dl, mihin mennessä pitää olla valmista.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *