Oletko kotiäiti? Onko sinulla kotiäidin identiteetti?

kotiäiti aamulla

Kotiäidin aamuja.

Sain lukijalta viestin, joka pyydettiin välittämään eteenpäin: haussa on siis aineistoa kotiäitiydestä kotiäitien identiteettiä käsittelevään graduun. Aihe kuulostaa musta tässä ajassa tosi mielenkiintoiselta, joten ajattelin, että kirjoitan itse siitä – sekä tutkijalle että tänne blogiin. Mutta kirjoita siis sinäkin, jos olet ollut vähintään kaksi vuotta kotivanhempana (myös koti-isät kelpaavat siis aineistoksi). Marin viesti vielä tuossa alla.

———-

Hei,

Olen Mari Puittinen, yhteiskuntapolitiikan opiskelija Jyväskylän yliopistosta ja teen pro gradu -tutkielmaa kotiäitiydestä. Olen kiinnostunut kotiäitien identiteetistä. Seitsemän vuoden omakohtaisella kokemuksella väitän, että kotiäitiyteen kohdistetaan ristiriitaisia odotuksia niin äitien itsensä kuin yhteiskunnankin taholta. Usein tuntuu siltä, että nuoren naisen pitäisi olla samanaikaisesti lapsivuoteessa, luentosalissa ja täyspäiväisesti työmarkkinoilla. Ja missä tahansa oletkin, olet aina väärässä paikassa. Jos olet ollut kotiäitinä/isänä vähintään kaksi vuotta tai pidempään, kirjoita minulle kokemuksiasi kotiäitiydestä sähköpostiini mapuitti@gmail.com Mainitse tekstissä ikäsi, ammattisi ja kotiäitiyden kesto. Tutkielmaa kirjoittaessa kaikki tunnistetiedot poistetaan ja kirjoittajien anonymiteetti taataan. Aineistoja ei myöskään luovuteta eteenpäin.

Odotan innolla postia kuukauden sisällä!

ystävällisin terveisin,

Mari Puittinen

mapuitti@gmail.com

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Erittäin hyvä kysymys tuo otsikossa oleva! Tunnen todellakin olevani edelleen kotiäiti, vaikka palasin töihin jo yli puoli vuotta sitten.

  Tämä on ihmetyttänyt itseänikin. Ehdin kuitenkin olla niin pitkään (5 v.) kotona, että identiteetti on ehtinyt muodostua aika voimakkaaksi. Ja vaikka töihin palatessa saa myös takaisin työminän, ei se äitiyden kokemus ja identiteetti mihinkään katoa. Kotiäidin identiteetti pitäisi vain omassa päässä päivittää äidin identiteetiksi.

  Kyllä naisen on vaikea tehdä valintoja mitä tulee kotiäitiyteen tai töissäoloon. Jos on kotona pitkään, jää auttamatta työelämässä olevien jalkoihin mm. työnhakutilanteessa. Jos taas palaa nopeasti töihin, saa kritiikkiä ja/tai paheksuntaa muilta äideiltä.

  En muuttaisi edelleenkään mitään omissa valinnoissani, mutta olen ennenkin peräänkuuluttanut lisää joustavuutta työelämän ja kotielämän yhdistämiseen. Osa-aikaiset työt olisivat ideaalisia monelle äidille, joka haluaa olla vähän töissä muttei kuitenkaan täysipäiväisesti.

  • 1.1

   Emilia sanoo

   Mä joudun myös välillä ihan muistuttamaan itseäni siitä, että en ole enää kotiäiti – vaikka mä en ikinä ole mieltänyt itseäni ”vain” kotiäidiksi, vaan olin omassa mielessäni vanhempainvapailla. Osa-aikatöitä mäkin kaipaisin enemmän – mutta niistä ei sitten saisi tulla pelkästään naisten juttu, hyvähän se olisi jos pienten lasten isätkin voisi tehdä osa-aikaa. Ja ehkä sellainen osittainen kotonaolo olisi miehille pienempi kynnys ylitettäväksi kuin se, että jää kokonaan pois töistä vuosikausiksi.

 2. 2

  sanoo

  Mielenkiintoinen teema, taidan vastata! Mulle kesti tosi pitkään asettua kotiäidin nahkoihin, mutta sitten kun asetuin, viihdyin loistavasti. Tosin saan edelleen kylmiä väreitä Facebookin ammatti: Kotiäiti -jutuista. Mut tätä tuli tarkasteltua kyllä tosi monesta vinkkelistä omana kotiäitiaikana ja myös ärsyynnytyä vahvasti monien kanssafeministien kotiäitiyden halveksuntaan. Joo, taidan kirjottaa tän tohon meiliinkin 🙂

  • 2.1

   Emilia sanoo

   Joo, kotiäitiyttäkin on niin monenlaista, että kyllä sieltä joukosta voi omansa löytää. Mä en olisi nuorena pystynyt kuvittelemaan olevani joskus ”kotiäiti”, mutta sitten viihdyinkin siinä hommassa tosi hyvin. Mutta en kyllä viihtyisi, jos ajatus olisi, että olen nyt sitten kotiäiti tästä eläkkeelle, se että kyseessä oli muutaman vuoden rupeama kerrallaan, ja sen jälkeen edessä on taas jotain muuta, oli aika ratkaisevaa.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *