Ne on varmaan kaksoset

söpöt kaksosetMä kirjoitan joku päivä siitä, millä periaatteilla meidän lasten nimet on valittu – ja nimien valinnasta ylipäätään, kyllä on vaikeaa hommaa valita nimi vauvalle. No, tarkkanäköiset lukijat on jo huomanneet, että meillä ei kaksosten nimet mitenkään erityisesti rimmaa toisiinsa, mutta silloin kun lasten nimiä vasta mietittiin, niin mä kyllä mietin sellaisia toisiinsa sopivia nimiä kaksosille – ja vaikka lapset on kohta 3-vuotiaita, niin mä huomaan miettiväni näitä edelleen aina välillä (niin kuin nyt viimeksi veneajelulla Montenegrossa Kotorin lahdella).

Kaksosiinhan liittyy kaikenlaisia uskomuksia, taruja ja mytologiaa, ja erilaiset insestitapaukset liittyy niihin taruhin usein. Mua ei kuitenkaan erityisesti häiritsisi avioparin nimet kaksosten niminä.

Kalevalan inspiroimia: Ilmari ja Aino; Väinö ja Aino; Tapio ja Tellervo; Ahti ja Vellamo

Muuten vain suomalaisia: Veli ja Sisko (toisina niminä menisi, mutta muuten olisi kyllä mauttomuus huipussaan); Pyry ja Lumi; Armas ja Lempi; Onni ja Lahja; Myrsky ja Tuuli

Kirjallisuudesta ja elokuvista: Pessi ja Illusia; Akseli ja Elina; Fanny ja Alexander

Arvaa mistä: Aatami ja Eeva

En nyt sano, että näitä kaikkia olisin ollut pistämässä lapsille nimiksi, mutta tää on musta aika kiva ajatusleikki. Millaisia nimipareja te keksisitte tyttö-poika -kaksosparille? Mulla on näitä mielestäni tusinoittain, mutta nyt ei tietenkään tule mieleen, kun rupesin varta vasten kirjaamaan.

p.s. Meillähän ei yleensä puetakaan lapsia samalla tavalla (no ihan siksikin kun ne nyt sattuu olemaan tyttö ja poika), mutta yhdet identtiset pyjamat niillä on. Juhannusmökillä heräsin ”äiti, pissa!” -kutsuun, tempaisin lapsen patjalta potalle ja vasta kun huomasin, että housuissa oli ihan väärät värkit, tajusin, miksi huuto patjalta ei ollut lakannut. Olivat mokomat yön aikana kierineet toistensa paikoille. Että kyllä ne menee sekaisin, vaikka erilaiset nimet onkin.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai seuraa Leluteekkiä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Olen jotenkin ”aina” ollut kiinnostunut kaksosuudesta ja siitä, miten kaksoset itse asian kokevat. Joten tällaisia juttuja on mielenkiintoista lukea! Teidän lapset on muuten kasvonpiirteiltään tosi samannäköisiä vaikka ovatkin tyttö ja poika! Ei ihme, jos menee pimeässä sekaisin :).

 2. 2

  sanoo

  No mä tiedän ainakin yhdet kaksoset, jotka on Petri ja Petra. TIedän myös ei-kaksoset, mutta siis sisarukset, Lauri ja Laura sekä Hannu ja Hanna. Joku siis ihan oikeasti antaa tuollaisia yhdistelmiä. Noitahan nyt olis vaikka kuinka. Mä lapsena joskus ajattelin, et olis kiva saada monta lasta ja antaa niiden nimiksi Ari, Sari, Mari, Lari, Jari ja Kari. Jostain syystä suunnitelma ei toteutunut…

  • 2.1

   sanoo

   Ari, Sari, Mari… 😀 Mä koetin miettiä, voisiko listaa vielä jatkaa, mutta se taisi olla jo täydellinen.

   Toisaalta mä ymmärrän noita samankaltaisia nimipareja, onhan se söpöä, ja sitten tosiaan ei ole epäselvää, että nää on nyt sitä samaa sarjaa. Mutta en sitten tiedä, onko se lapsista kivaa – mulle tulisi jossain vaiheessa mieleen, että kumman nimi oli se ”alkuperäinen”, josta toisen nimi on sitten väännetty.

 3. 3

  Poikkeama sanoo

  Isäni nimi on veli ja hänen kaksoisiskonsa sisko – no mutta lievityksenä, nimet ovat kakskoisnimiä tai yhdysnimiä viivalla yhdistettynä toiseen nimeen.

  Just äsken vanhempieni kanssa ruokapöydässä puhuttiin nimistä ja kaksosten nimistä.. esim. elina & alina (nättejä nimiä molemmat) on ihan kamala nimi yhdistelmä sisaruksille ja varsinkin kaksosille. Meidän koulussa oli kolmoset merja, mirja, marja – kamalan samanlaisia minusta nuokin. Samoin sisarusten niminä Topi, Toni ja Tomi.. liika on vain liikaa. Ari, Mari, Sari, Karista puhumattakaan.

  Mutta juurikin nuo parit erilaisia mutta samankaltaisia nimiä on tosi kivat.. esim. Niilo ja Oili, Eino ja Aili, Milla ja Eemil, Viljam ja Veeti, Amalia ja Lilli, jne. 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Meidän vanhempien ikäluokassahan näitä veliä ja siskoja on paljon, juuri yhdysviivalla. Nyt kun rupesin makustelemaan, niin kyllähän ne sopisi moniin nykynimiinkin – saas nähdä koska tulevat muotiin taas.

  • 4.1

   sanoo

   Näissä sarjoissahan tulee sitten kauheat paineet: mitä jos ei sitä saakaan täyteen? 😀 Sama alkukirjain on sentään helpompi, ei ole valmista mittaa – mutta mitäs jos nimet sitten loppuu kesken ja pitää ruveta keksimään ihan omasta päästä? Vaikeeta on.

 4. 5

  sinhi sanoo

  Tää on munkin lempipuuhaa 🙂 Itse tiedän kaksoset Tomi ja Toni, Lauri ja Lasse (sama nimipäivä!) sekä Santtu ja Samppa. Yhdet kolmoset tiedän myös, joiden nimet aina hymyilyttää: Iiro, Aaro ja Otto. Hämäävät kaksostyttöjen nimet voisi olla vaikka Pauliina ja Petriina.
  Sukukirjasta löytyy yli sata vuotta sitten ollut perhe, jossa isän nimi oli Fredrik ja lapset nimetty isän mukaan, samassa perheessä siis useampi Fredrik ja Fredrika. Tavallaan sekin aika yksinkertaista.

  • 5.1

   sanoo

   Höh, miksei ne olleet sitten Iiro, Aaro ja Eero? Sama nimipäivä on musta vähän tylsää, kun synttärit nyt kuitenkin on jo samana päivänä.

   Nykyäänhän ei ensimmäinen nimi saa olla sama sisaruksilla, mutta kukas kieltää kutsumasta niitä samalla nimellä, jos kerran on yhden hyvän keksinyt. 😀

 5. 6

  sinhi sanoo

  Mä kans aina noita nimiä ihmettelin, että miksi se yksi on Otto 🙂 Mutta toisaalta saattaisin itse tehdä jotain vastaavaa. Mä olen myös yleensä ottanut kissoja kaksin kappalein ja antanut niille parinimet: Saku Östermalm ja Pertti Keinonen (Saku ja Keinonen kutsumaniminä…), Hansu ja Pirre, Eppu ja Leevi (Eppu Normaali ja Leevi and the Leavings). Serkun kissat on Mörri ja Möykky 😀

  On ihan hyvä säännös tuo, ettei saa olla sisaruksilla sama nimi, voisi olla vähän surullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *