Näin kasvatat neron!

lasten filosofiakahvila

Lasten filosofiakahvilassa on mm. tutkittu kiviä.

”Onko lasten filosofiakahviloissa tarkoitus tehdä lapsista neroja?” Mä hämmästyn joka kerta, kun multa kysytään tätä. Ja kun sanon joka kerta, niin se tarkoittaa, että kyllä, sitä on kysytty useammin kuin kerran. Tänä iltana jotain sen suuntaista kysytään multa Marja Hintikka Live -ohjelmassa (sieltä siis otsikkokin), ja koska mä en ole kovin hyvä tiivistämään, niin tässä tulee vähän pidempi avautuminen aiheesta.

Vastaus on, että lasten kanssa filosofointi on tarkoitettu ihan kaikille lapsille. Joistain niistä voi tulla neroja, useimmista ei, mutta kaikki ne voi oppia ajattelemaan paremmin. Jos lukiofilosofia tuntui vaikealta, niin tällä ei ole sen kanssa juuri mitään tekemistä – lasten kanssa filosofointi on ihan vain ajattelemista, ja sitä me kaikki tehdään koko ajan.

Ajattelu on pohjimmiltaan se, mikä erottaa meidät ihmiset eläimistä, ja mikä myös tekee meistä jokaisesta ainutlaatuisen. Ajattelu on jokaisen ihmisen syntymäoikeus – tai mahdollisuus ajatteluun. Ajattelun taidot kun kehittyvät vain vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, eikä kukaan meistä synny suureksi ajattelijaksi.

Ajattelua voi harjoitella, ihan niin kuin kaikkia muita inhimillisä taitoja. Ei ole hyviä ja huonoja ajatuksia, mutta on paremmin ajateltuja, paremmin muotoiltuja ja esitettyjä ajatuksia. On ihan kaikkien etu, jos lapsi oppii muotoilemaan ajatuksensa selkeästi, päättelemään loogisesti ja myös esittämään ajatuksensa niin, että toisetkin ymmärtää niitä. Taitavalla ajattelijalla on välineet ymmärtää maailmaa ympärillään ja päättää omasta elämästään.

Lapsen ajattelun kehittymiselle on valtavan tärkeää, että aikuinen kuuntelee sitä tosissaan, on kiinnostunut lapsen ajatuksista ja antaa aikaa niiden kertomiselle. Kaikki asioita, joita jokainen kasvattaja voi toteuttaa arjessa.

Että jos haluat kasvattaa neron, niin aloita katsomalla lasta silmiin. Sitten voit kysyä vaikka: ”Minkä takia sä ajattelet niin? Selittäisitkö mulle, mä haluaisin ymmärtää?”

ps. Toki voit tulla lapsen kanssa myös filosofiakahvilaan, sillä siellä on nimenomaan tarkoitus näyttää, että lasten ajatukset on tärkeitä, ja että ajattelu on iloinen asia. Ohjelma löytyy osoitteesta www.leluteekki.fi

Leluteekki-blogia voit seurata mm. Bloglovinin tai Facebookin kautta.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Katsoin jakson, ja ai, että, miten hienosti vastasit Marja Hintikalle. Ajatteleminen, ajattelutaitojen kehittäminen ja omien ajatusten ilmaisemisen oppiminen ovat jokaisen lapsen perusoikeuksia. 🙂 Hyvä sä!

  • 1.1

   Emilia sanoo

   Kiitos! Tulihan siellä keskustelussakin esiin se, miten iso osa älykkyydestäkin on ympäristön vaikutusta – ja koulu on siinä tietysti myös aika isossa roolissa, eikä sitä ajattelemisen opetusta kannata varata vain niille neroille, siitä hyötyy ihan kaikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *