”Odottakaas nyt ihan nätisti paikallanne, äidiltä vain tää yksi hammas paikataan”

koira ja kaksoset

Myöskään eläinlääkäriin en tykkää ottaa lapsia mukaan, mutta sinne saa onneksi ilta-aikoja.

Oletteko joskus tarvinnut lapsille hoitajaa? Mä olen, mulla on vähän huonot hampaat ja kaupungin hammaslääkärit ottaa vastaan vain virka-aikaan, eli silloin kun mies on töissä. Meillä on ollut niin onnellinen tilanne, että useimmiten on mun hammaslääkärikäyntien ajaksi löytynyt ihan ilmaistakin apua lähipiiristä, mutta kaikilla ei tosiaan ole sukulaisia ja ystäviä joilla on päiväsaikaan mahdollisuus kaitsea toisten lapsia. Tai rahaa maksaa täysin yksityisistä palveluista.

MLL:n tilapäinen lastenhoitopalvelu keskeytyy Helsingissä syksyn ajaksi, koska kaupunki ei myöntänyt anottua rahoitusta toiminnan järjestämiseen. MLL siis tarvitsee rahaa lähinnä hoitajien kouluttamiseen ja hoitajien välittämiseen perheisiin, perheet sitten maksaa palkan hoitajalle.

Helsingin uutisiin haastateltiin sosiaali- ja terveysviraston erityissuunnittelija Timo Hakalaa: ”MLL:n lastenhoitopalvelu on usein kertaluontoista ja sitä käytetään esimerkiksi elokuvissa ja ostoksilla käyntiin”, hän kuittaa.

MLL:n mukaan yleisin perheiden antama syy lastenhoitopalvelun käytölle on kyllä työ tai opiskelu (ei varmaan ole vaikeaa kuvitella tilannetta, jossa perheen aikuisten aikataulut meneekin tunnin verran päällekkäin, kun molemmilla on kokous / tapaaminen/ matka /luento /tentti – puhumattakaan siitä, jos aikuisia on vain yksi tai tehdään vuorotyötä), mutta jos nyt miettii näitä kertaluonteisia syitä käyttää lastenhoitajaa, niin kyllä mulle tulee muutama muukin mieleen elokuvissa ja ostoksilla käynnin lisäksi.

 1. Se hammaslääkärissä käynti. Tavalliselle lääkärikäynnillehän lapset voi ottaa mukaan, mutta pikkuvauvaa isompaa ei voi viedä odottamaan puoleksi tunniksi, kun äiti on hammaslääkärin penkissä kiinni.
 2. Gynekologilla käynti. Voit varmaan itse kuvitella tilanteen reippaan kyselyikäisen taaperon kanssa.
 3. Ihan tavallinen lääkärikäynti päiväuniaikaan. Huomattavasti helpompaa kaikille, jos ei tarvitse jättää päiväunia väliin, vaan lapsi voi jäädä nukkumaan niitä kotiin hoitajan kanssa.
 4. Lainaneuvottelut pankissa. En ole kokeillut, mutta musta tuntuisi, että en haluaisi vahtia kahta taaperoa samaan aikaan, kun kirjoitan nimeäni 100 000 euron ja 20 vuoden arvoisiin papereihin.
 5. Kaikenlaiset terapiakäynnit. ”Ei tässä mitään hätää, äitiä nyt vaan itkettää vähän, kun tässä jutellaan siitä, miten…” Just.
 6. Erotilanteessa neuvottelut lasten huollosta, omaisuuden jaosta yms.
 7. Kelaan ja muihin virastoihin ottaisin varmaan lapset mukaan, koska sitähän ei pysty ennustamaan erkkikään, kuinka kauan siellä joutuu jonottamaan.
 8. Ja suoraan sanottuna: jos jotkut vanhemmat saa itsestään niin paljon irti, että järjestää vapaaillan palkkaamalla lastenhoitajan, niin ne on musta sen kyllä ansainneet.

Varmaan voi keksiä muitakin esimerkkejä tilanteista, joissa kotona lapsia hoitava vanhempi joutuu etsimään jonkun itseään tuuraamaan virka-aikaan.

No, tässä on kyse 60 000 eurosta kaupungin budjetissa. MLL haki 120 000 euron avustusta ja 62 000 sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi. Nyt mä koetin miettiä, kenelle tästä pitäisi laittaa palautetta, ja miten asiaan käytännössä voisi tulla muutos. Löysin päätöksen kaupungin sivuilta, samoin löysin sosiaali- ja terveysasioista vastaavan apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn kuvan ja sähköpostiosoitteen ja vielä sivun, josta voi lähettää palautetta valtuustoryhmille. Eli meneekö se nyt niin, että minä (ja toivottavasti ne 5000 perhettä joita asia Helsingissä koskee) lähetän palautetta valitsemalleni valtuustoryhmälle, joka jotenkin käskee lautakuntaa ottamaan asian uudelleen käsittelyyn, ja sitten tehdään uusi päätös? Opetettiinko tällaista yhteiskuntaopin tunnilla? Vai onko vain niin, että kun mä olen äänestänyt viime syksynä, niin nyt mun on luotettava siihen, että mun ääneni valtuuttamana siellä tehdään hyviä päätöksiä (paitsi ei siis nähtävästi tehdä)?

Klikkaa tästä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  poikkeama sanoo

  http://www.kansanvalta.fi/Etusivu/Kansalaisvaikuttaminen/Paatoksentekoonosallistuminen/Kuntalaisaloite

  Voit tehdä kuntalaisaloitteen, siihen ohjeet yllä. Tai voit ottaa yhteyttä johonkin valtuutettuun, kunnanhallituksen jäseneen tai lautakunnan jäseneen, joka veisi asiaa eteenpäin. yksittäinen valtuustojäsen voi siis tehdä asiasta aloitteen, jos haluaa. Voihan se olla ettei se silti etene minnekään.

  Periaatteessa noista pitäisi olla kuntalaisten perillä siinä vaiheessa, kun talousarviota ja budjettia laaditaan. Ehkä siitä onkin paikallinen MLL pitänyt meteliä, mutta se ei ole saanut tarpeeksi huomiota. Nyt päätös tälle vuodelle on jo tehty, mutta asian voi ottaa uudelleen käsittelyyn lisätalousarviossa, jos siis tuo 60 000 euroa haluttaisiin sittenkin antaa MLL:lle tänä vuonna.

  Valitettavasti noista vain usein tulee lumipalloefekti eli ”jos tuokin saa, niin sitten meillekin”. Etenkin nyt, kun budjettia on jouduttu leikkaamaan ja avustuksia on lähes kaikilta vähennetty. Jos siis haluaa MLL:lle lisää rahaa, niin asia pitää osata perustella koko valtuustolle ja hallitukselle hyvin. Eli esim. mitä taloudellisia menetyksiä, haittoja, ongelmia kuntalaisille / kunnalle tulee, jos avustusmäärä on tuo mitä on nyt päätetty. Eli ”kunta joutuu sitten palkata tätä tai tuota, tai tulee veromenetyksiä, vanhemmat väsyy, lisää huostaanottoja, maksaa kaupungille x euroa, jne”. Siis kärjistetysti. Jos löytyy tuollaisia taloudellisia lukuja esittää avustuksen tueksi (tai lakiin kirjattuja velvotteita, jotka kunnan tulisi siinä tapauksessa järjestää itse – kuten esim. iltapäivähoito), niin asia olisi varmasti paljon helpompi saada läpi.

  Onnea aikeillesi!

  • 1.1

   sanoo

   Kiitos selvityksestä! 🙂 Rahaa on siis myönnetty saman verran kuin viime vuonna, MLL:n perustelu lisätarpeelle oli, että palvelun kysyntä on reilusti lisääntynyt. Kaupungin perustelu taas näyttää olevan, että moista leffassakäyntiä ei tarvitse verovaroista tukea. ”Tässä taloustilanteessa” lisärahojen ehdottaminen on kyllä aina aika epätoivoinen yritys – mutta eihän sitä koskaan tiedä.

 2. 2

  sanoo

  Ehkä jotenkin masentavinta on tuo perustelu. Että näitä palveluita käytetään ”leffassakäyntiin”. Jos sanoisi suoraan, että ymmärrämme, että tämä on tärkeää, mutta nyt ei ole fyrkkaa, olisi jotenkin helpompi olla. Vähättely sen sijaan pistää vituttamaan.

 3. 3

  poikkeama sanoo

  Joo, nuo kommentit on kyllä käsittämättömiä.. joskus vain kannattais olla hiljaa, kun ei tiedä mistä puhuu… 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *