Miten syödä kaki oikein

 

kaki, persimon vai sharon

Siinä se on: oikea kaki.

Pakko kirjoittaa tästä äärimmäisen tärkeästä aiheesta: kaki-hedelmän oikeaoppinen syöntitekniikka.*

Jaha, aihe kuivui kokoon saman tien, kun luin wikipedian kaki-artikkelin. Olin nimittäin aikeissa kertoa, että täällä Ranskassa kakeja kasvaa ihmisten pihoilla ja niitä myydään torilla 20 senttiä kappale – tosin aika vähän, koska niitä ei pidetä mitenkään erityisen arvossa.

Meidän lapsista se, joka syö hedelmiä ja vihanneksia ihan luonnostaan, rakastaa kakeja, ja niinpä sille Ranskaan lähdössä parasta oli se, että kaki on talvihedelmä, ja niiden sesonki on nyt parhaimmillaan. Olin luvannut, että täällä saa kakeja niin paljon kuin jaksaa syödä. Kakit kuuluu kyllä munkin tästä nautin lomalla -listaan.

Täällä torilla myytävät kakit ovat kypsiä, eli punaisia kuin tomaatit ja niin pehmeitä, että välillä halkeavat. Lähinnä ne muistuttaa siis paistettua tomaattia.Kypsästä kakista ei suinkaan leikellä mitään sieviä viipaleita, vaan se syödään kuin kiivi, tai löysä kananmuna, pikkulusikalla kuorestaan kovertaen. Kuori on älyttömän karvas, ja vaikka sisus muistuttaa ihanan makeaa keltaista hilloa, niin kuoresta tarttuu väistämättä jumoavaa makua (astringent ranskaksi, sama hiekkapaperinen tunne, minkä punaviinin tanniini aiheuttaa suussa – ja kiitos wikipedia tästä luomoavasta suomennoksesta). Se on varmaan syy siihen, miksei kakeja täällä käytetä enempää.

kaki ja sharon

Kuin kaksi kakia – ehei, kuin kaki ja sharon.

No, nyt siis wikipedia kertoi, että kakien israelilainen jalostettu muoto sharon on raakanakin makea, eikä siinä ole parkkihappoa. Mekin ostettiin täällä ensin hallista Kanarian saarilta lennätettyjä kakeja, kun ei paikallisia ollut saatavilla, ja ollaan nyt kaksi viikkoa kypsytelty niitä; aivan turhaan. Ei ne nimittäin kypsy, mutta se ei siis ilmeisesti haittaa, ne voi hyvin syödä raakanakin, ihan niin kuin me ollaan niitä syöty Suomessakin. Paitsi, että Espanjassa ilmeisesti kasvatetaan sitä persimon-lajiketta. Mutta kokemuksen perusteella väitän, että se muistuttaa enemmän sharonia kuin näitä jalostamattomia kakeja.

kaki hedelmä syötynä

Eipä ihme, että lifestyle-blogeihin mieluummin kuvataan sharoneja kuin kakin syöntiä.

Mitä tästä opimme? Enpä tiedä. Ehkä sen, että asioilla voi olla monta nimeä ihan syystä.

*Ja käytän tässä siis ranskalaista nimeä kaki, enkä englannista lainattua persimonia.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *