Mitä kaksosille tarvitaan?

kerhoreppu

Kaksi syöttötuolia, kaksi polkupyörää, kaksi pulkkaa, kahdet talvikengät, kaksi reppua, kaksi lentolippua… Että joo, kyllä niille kaksosille tarvitaan, melkein kaikkea tuplasti. Farkkuja on vain puolitoistakertainen määrä, kun voivat lainata toisiltaan.

Tämän tekstin inspiraationa oli taas google-haku: ”mitä kaksosille tarvitaan?”. Mutta ei hätää, en mä niitä kaikkia hakuja aio käsitellä yksitellen, esim. aiheesta ”4. lapsen jälkeen” mä en ole ajatellut kirjoittaa yhtikäs mitään, ainakaan omasta kokemuksesta.

No, täähän on tietysti kysymys, joka mulla oli itselläni hyvin vahvasti mielessä heti kun saatiin tietää, että meille tuleekin kaksoset. Tai lähinnä muodossa: ”Voi hel… eihän ne esikoisen tavarat nyt riitäkään!” Mähän olin tietenkin laskenut sen varaan, että toinen lapsi tulisi vähän niin kuin kaupan päälle, kaikki sen kamat kun oli joko vielä meidän nurkissa tai ystävällä lainassa ehdolla jos ja kun me nyt vielä hankitaan toinen.

Mutta nyt siis tarvittiinkin toinen turvakaukalo, toinen sänky (tosin vasta vähän myöhemmin, ensimmäiset yhdeksän kuukauttahan ne mahtui hyvin siihen yhteenkin), toinen kantoreppu (ja kaksosten kantoreppu), tuplarattaat, parempi rintapumppu, sterilisaattori ja pullonlämmitin ja äitiysvaatteita kolmea kokoa sitä mukaa kun maha kasvoi niistä ulos. Sen sijaan vauvanvaatteita ei tarvitse tuplamäärää, varsinkin jos lainaa niille toistensa vaatteita.

Mutta kuten tästä kaikesta voi päätellä, niin ensimmäinen mitä kaksosten kanssa tarvitaan on:

 • rahaa. Varmaan joissain perheissä ostetaan joka asia jokaiselle lapselle muutenkin uutena, mutta yleensä on kai aika normaalia tehdä niin kuin mekin oltiin suunniteltu, eli kierrättää esikoiselta tavarat seuraaville. Mutta nyt siis sille kolmannelle lapselle ei oikein voinutkaan kierrättää mitään, kun keskimmäinen käytti niitä kaikkia tasan samaan aikaan.

Rahalla saa myös sellaisia elämää helpottavia asioita, joita mekin kaksosten myötä hankittiin:

 • isompi parisänky. Jos joskus on vauvan vieressä nukkuessa tuntunut ahtaalta, niin toinen vauva toisen kyljen puolella ei tuo yhtään enempää tilaa sänkyyn. Sanovat, että äidin sydän venyy sitä mukaa, kun lapsia syntyy, että kaikki mahtuvat sinne, mutta sänky ei kyllä veny.
 • isompi asunto. Me oltiin ajateltu pärjäävämme ihan mainiosti yhdellä lastenhuoneella, mutta kahden vauvan tuppaaminen esikoisen huoneeseen tuntui vähän liian julmalta ajatukselta.
 • ajokortti ja käytettävissä oleva auto. Päätös vahvistui sinä päivänä, kun mä mietin, miten  kuljetan jalkavaivaisen koiran eläinlääkäriin kolmen lapsen ja kaksostenrattaiden kanssa. Vaihtoehdot oli kahdella ratikalla (koiraa mahdollisesti sylissä kantaen ja tuplarattaita työntäen) tai taksilla ilman minkään maailman turvaistuimia (koska kolmea istuinta taas en olisi saanut roudattua eläinlääkärin vastaanotolle).
 • kaikkien aikojen pesukone. Meillä oli onneksi jo esikoisen kestovaippailun jäljiltä ihan kunnollinen (tilavuuden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota linkoukseen; pyykin pitää olla kuivaa vuorokaudessa, jotta mahtuu taas uutta telineelle). Siitä huolimatta kaksosten kestovaippailu jäi kolmeen viikkoon.

Sitten on myös sellaisia asioita, joita ei rahalla saa, vaikka toivoisi.

 • lihaksia. Vaikka meidänkin kaksoset syntyi keskivertovauvaa pienempinä, niin olihan niillä jo mahassa painoa viitisen kiloa. Siitä kaksosten kantorepusta mä luovuin siinä vaiheessa, kun yhteispaino meni yli kahdentoista kilon (taisivat olla puolivuotiaita). Ja vaikka tuplarattaat ei painakaan tuplasti sitä mitä yksösten rattaat, niin kyllä siinä yllättävän pian huomaa lykkivänsä 40 kilon kuormaa – tosin hangessa kannattaa usein vetää.
 • ylimääräinen käsivarsi. Tästä mä olen ajatellut tehdä reklamaation evoluutiolle. Kaksosraskauden hormonimuutokset on kuitenkin sen verran tujuja (mulla tukkakin kihartui), että kyllä niillä nyt yksi käsivarsi pitäisi saada kasvamaan. Kaksi olisi tietysti vielä parempi, mutta yksikin riittäisi, niin voisi kuvitella vielä tukevansa vauvojen niskaa kun heivauttaa yhden kummallekin olkapäälle. Tai syöttävänsä toista pullosta samalla kun imettää toista (tosin imetystyynyn kanssa tämä onnistuu kahdellakin kädellä) Tai pitelevänsä kahta karkailevaa taaperoa kädestä samalla kun vetää ostoskärryä / työntää sitä tankkivaunua / etsii avaimia laukusta. Tai pitävänsä yhtä kädestä samalla kun kantaa toista väsymyksen tai uhman iskettyä.
 • varastoon nukuttua unta. Toki ne vauvat voi pakottaa yöllä syömään yhtäaikaa tai peräkkäin, mutta mä en ainakaan onnistunut makuultani imettämään kahta vauvaa yhtäaikaisesti kuin kahteen otteeseen. Eli joka syötölle piti nousta ylös. Tietysti jos on hankkinut sen oikeasti riittävän leveän parisängyn, voi nukkua vauvojen välissä ja kääntää kylkeä syötöltä toiselle.
 • logistiikkakykyjä: nyt nostan yhden vauvan imetystyynyltä turvakaukaloon, jonka olen etukäteen asettanut viereeni sohvalle. Sitten nousen sohvalta toinen vauva sylissäni. Nostan turvakaukalon lattialle (koska se epeli on jo kerran tippunut sieltä kaukalonsa kanssa). Kannan sylissä olevan vauvan hoitopöydälle vaipanvaihtoon. Nostan sen pöydältä sänkyyn. Haen kaukalossa odottavan vauvan hoitopöydälle vaipanvaihtoon. Nostan sen syliin. Nostan sängyssä odottavan vauvan syliin sen toisen päälle – äh, nyt se kyllä litistyy, pakko tehdä taas kaksi siirtoa.
 • kotimeijeri. Syöttää niille sitten omaa tai kaupan maitoa, niin menekki on melkoinen.
 • pitkää pinnaa. Jos kuulette hyvistä tarjouksista, niin vinkatkaa ihmeessä.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai seuraa Leluteekkiä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ylimääräinen käsi, s’il vous plait, tänne myös!
  Nää on kyllä hykerryttäviä sun jutut, kiitos 🙂

 2. 2

  Venni sanoo

  Höö, mulla näkyy tässä vain otsikko ja kommentit. Vaadimme sisältöä! Niin, ja surffaan kännykällä.

 3. 3

  sanoo

  Huh.. meidän tyttö oli 7 kk kun tulin uudestaan raskaaksi. Muistan ajatelleeni silloin, että kun ei nyt vaan tulisi kaksosia!

 4. 4

  sanoo

  Joo, urpo bloggari myös aikansa ihmetteli, mistä niihin kommentteihin pääsee – ihan tietokoneella. Mutta kyllä se on selvästi suunnitteluvirhe. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *