Minkä ikäisenä kerrossänkyyn?

kerrossänky

Hei hei pinnasänky! Koiramäki, Dede ja Papan rakentama elektroniikkavehje pärjäävät varmasti hyvin kerrossängyssäkin.

Kops kuuluu yön pimeydessä. Parhaimmassa tapauksessa sen jälkeen ei kuulu mitään, aamulla vain yksi lapsista löytyy lattialta. Pahimmassa tapauksessa alkaa niin kauhea huuto, että kaikki muutkin varmasti herää. Ja nyt ei siis ole vielä kyseessä edes lasten kerrossänky, vaan ihan tavallinen sänky. Käsi ylös, kenen lapsi ei ole ikinä tippunut sängystä. No niin, teillä se on siis vielä edessä. Kops.

Kysymys kuuluu siis: milloin lapsen voi laittaa kerrossängyn yläsänkyyn nukkumaan? Nopean googlailun perusteella toiset on sitä mieltä, että aikaisintaan 6-vuotiaana, toiset taas (varsinkin ahtaasti asuvat kaksosten vanhemmat), että kyllä 2,5-vuotias siellä pysyy, ja jos ei pysy niin ei se niin korkealta tipu.

No, meillä siis kaksoset on nyt 3-vuotiaita ja on tähän saakka nukkuneet pinnasängyissään (tosin laidat alhaalla jo monta vuotta) ja noita kopsahduksia on kuulunut siis vain lomalla hotellisängyistä. Mutta nyt olisi (viimeistään) aika siirtyä ihan isojen lasten sänkyyn. Juuri uhosin, että lastenhuoneen sisustus on aihe jota täältä ei löydy, mutta tää kerrossänky -kysymys jäi kytemään, ja rupesin googlailemaan – ja samaan syssyyn Mami go go:n Minttukin juuri laittoi kuvia lastenhuoneesta, joissa esiintyy kerrossänky (ja sellainen trendikäs matto ja lelut nätisti laatikostossa. Huokaus.)

Meillä siis esikoisella on oma huone, mutta kaksoset jakaa huoneen, ja vaikka se on aika iso, niin tilansäästö voisi silti olla ihan hyvä ajatus, ja sitähän kerrossängyllä saa. No myönnetään, oikeastihan mun kerrossänkypohdintaa siivittää ennen kaikkea se, että mun mielestä lapsena kerrossänky (tai parvisänky) oli makeinta mitä voi olla; mulla ei siis sellaista itselläni ollut.

Mutta tippuuko ne sieltä? Ei varmaan nukkuessaan, sen verran korkeat laidat näyttää olevan esim. tässä mallissa, jota kovasti kaksosperheiden keskustelupalstoilla suositellaan (taitaa olla markkinoiden ainoa jatkettava kerrossänky ja sängyt saa nostettua erilleenkin). Ja edullisempi versiokin on varsin korkealaitainen. Mutta entäs sitten, kun yöllä pitää lähteä pissalle? Tai kun ne riehuu siellä ihan päiväsaikaan? Kops.

Vaikka en tiedä, tollainen pienten lasten kerrossänky näyttää olevan mallista riippumatta niin matala, että tippumiskorkeus on vain vähän reilun metrin, eli mä rupean ehkä kallistumaan sille ”ei ne ainakaan niin kovin korkealta tipu” -kannalle. Ja voisihan siihen hankkia sellaisen trendikkään (tai ainakin paksun) maton alle. Hmmmm. Antaisikohan ne mun leikkiä siellä ylhäällä?

Nyt saisi siis avautua niistä kerrossänkykokemuksista, myös omasta lapsuudesta: toimiiko? Riiteleekö lapset? Tippuuko ne? Onko sängyt nostettu erilleen? Pitäisikö olla enemmän yksityisyyttä? Ja varsinkin kaksosten vanhemmat: toimiiko kerrossänky teillä? Ja mä lupaan palata aiheeseen kuvien kera (varsinkin jos on siivottu) sitten kun noi pinnikset on roudattu tuolta ulos, on siellä tilalla sitten tavalliset sängyt tai kerrossänky.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mulla oli kerrossänky veljen kanssa pienenä. Muistaakseni en tippunut sieltä, vaikka se oli aika korkea, mutta olipa siinä kyllä laitaakin.
  Tämä kops nyt vain hieman huolestuttaa minua kun mies on alkanut vihjailla, että päinvastaisista suunnitelmistani huolimatta lapsi ei voi nukkua pinniksessä kouluikään asti, mikä on saanut minut miettimään, miten mukelo suostuu pysyttelemään ei-pinnasängyssä nukkumaanmenon hetkellä. Ja nyt tämä kops toi aivan takavasemmalta erikoisen lisähuolen. Että kops vaan. Kyllä minusta pinnasänky välttää kuusivuotiaallekin.

  • 1.1

   sanoo

   No, esikoiselle me laitettiin patja sängyn viereen ekoiksi öiksi, eli kuului vain muksis eikä se itse edes herännyt. Sittenhän se oppi pysymään siellä, kai siinä kehittyy joku ruumiin muisti. Ja nukkumaanmenokin on sujunut näppärästi, kun lapset on unikoulutettu ja opetettu siihen, että sängystä poistutaan vasta aamulla (tosin pissalla saa käydä, mutta sitä oikeutta ei ole väärinkäytetty). Muuten voi kyllä olla, että se vaihtovaihe ainakin aiheuttaa juoksentelua. Mutta hei, meillä on kohta vapautumassa sellainen extra-large pinnasänky jossa hyvinkin mahtuu nukkumaan kuusivuotiaskin. 🙂

 2. 2

  sanoo

  Samaa mietin.. meillä 7/10 syntynyt kolme vuotias ja jossakin vaiheessa sitten siirretään siskokset samaan huonseeseen kerrossaänkyyn. Mä meinasin pienemmän, jos nukkuu hyvin, siirtää aika aikaisessa vaiheessa pinniksestä isoon sänkyyn. Niin ajattelin, käytäntö näyttää sitten kuin käy 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Kyllä se tuntuu kätevältä ajatukselta, kun huone on yhteinen, jäisi vähän enemmän tilaa lattialle leikkeihin. Mulla ei oikeastaan ole ollut aikomustakaan siirtyä kovin varhain pinnasängyistä pois, joten tässä ei ole kyse pelkästä saamattomuudesta. 😉

 3. 3

  SV sanoo

  Itse nukuin lapsena 4-vuotiaasta saakka kerrossängyssä, siellä ylhäällä, enkä kertaakaan tippunut 🙂

 4. 4

  Vilijonkka sanoo

  Mä olen kans pienenä nukkunut yläsängyssä, mutta en tippunut. Sen sijaan äitini kuulemma tippui kerran ollessaan siellä unenpöpperössä… Esikoinen on nukkunut 4-vuotiaasta yläsängyssä, eikä ole vielä tipahtanut. Keskimmäinen on välillä pudonnut alasängystäkin, en tiedä miten sen ikinä uskaltaa laittaa yläsänkyyn nukkumaan sitten, kun isoin saa oman huoneen. Varmaan parasta odottaa sinne 6-vuotiaaksi ainakin. Keskimmäisen kaveri on myös kerran (päiväsaikaan) tipahtanut meidän kerrossängystä, ei silti käynyt onneksi kuinkaan.

  • 4.1

   sanoo

   Tässä on kyllä tosiaan varmaan lapsissa eroja, musta tuntuu, että noistakin toinen pyörii öisin vielä villimmin. Ja auts, tosiaan, sittenhän siellä rieukkuu niiden kaveritkin.

 5. 5

  sanoo

  Ei ole tarkoitus pelästyttää, mutta mun kokemus on 2-vuotiaana yläsängystä putoaminen leikin päätteeksi ja murtunut jalka kipsissä kuukauden 🙂 näin ei varmaan kuitenkaan käy kaikille.

   • 5.1.1

    sanoo

    Itseasiassa putoamista oli avustamassa mun silloin 7v isosisko! Just saying 😉 Mutta ehkä jos pienimmät on jo riittävän vanhoja, niin ehkä putoamisen vaaraa voi terottaa – tai voin lähettää kuvan kaksvuotiaasta kipsisaapas jalassa 😉

    • 5.1.1.1

     sanoo

     No just, toihan oli rauhoittava yksityiskohta. 😉 Hmm, tätä täytyy vielä vähän miettiä, mä niin näen ne usuttamassa toisiaan laidan yli.

 6. 6

  sanoo

  Meillä pojilla oli kerrossänky 1- ja 4-vuotiaina, isompi tietty ylhäällä. Sängyt on mun ja veljen vanhat, jotka voi vaan nostaa erilleen ja päällekkäin vaivattomasti. Lisälaidat tehtiin vielä ja ei, kumpikaan ei kyl oo koskaan pudonnut. Ei edes yöllisillä pissareissuilla, mitä itsekin pidän ihmeenä. Paitsi meidän vanhempien sängystä joskus putoilevat – mut mitäs tunkevat sinne :). Kerrossänky purettiin ehkä vuoden päästä ,ja nyt pojilla on omat huoneet. Pikkuveli on edelleen katkera kun ei saanu koskaan nukkua yläsängyssä…

  • 6.1

   sanoo

   Sun täytyy vaan lohduttaa sitä, että se voi sitten aikuisena hankkia kerrossängyn (niin kuin mäkin nyt yritän tehdä 😉 ). Eikö pikkuveli ikinä kiivennyt sinne ylös? Vai oliko teillä joku estosysteemi? Meillä se ei tietysti sikäli ole ongelma, kun ovat samanikäisiä.

 7. 7

  Laura sanoo

  Meillä on kaksosilla Roope ja Riikka sänky kaltevilla portailla. On todella kätevä kun sitä voi jatka kerrossänkynäkin. Meidän 6 vuotiailla se ei vieläkään ole pisimmässä koossa ja vie kohtuu vähän tilaa pienestä lastenhuoneesta. Tytöt siirtyivät kerrossänkyyn muistaakseni kolme vuotiaina ja kumpikaan ei ole sieltä pudonnut.

  Yläsängyssä nukkumisesta meinasi tulla aluksi tappelu, joten alussa paikkoja vaihdettiin joka ilta. Nykyään paikkoja vaihdetaan ehkä kerran kuussa.

  • 7.1

   sanoo

   Kiva kuulla, että teillä toi jatkettava malli on ollut kätevä. 🙂 Noita kaltevia portaita mäkin katsoin, että ne näyttää helpommilta kiivetä. Tän ikäiset ehkä jo tosiaan ymmärtäisi vuorottelun päälle, varsinkin jos vuoro vaihtuu joka ilta – ei joudu odottamaan omaa vuoroaan niin pitkään.

 8. 8

  sanoo

  Kuutin huoneessa on kerrossänky, jossa ollaan parannettu yläsänkyä käyttäneiden pienten vierailijoiden turvallisuutta heittämällä kaapista vieraspatja sängyn viereen. Jos yöllä herätessä sängystä tipahtaisikin, ei kuuluisi kops tai jyskis vaan ennemminkin tumps…

 9. 9

  J sanoo

  Lastenlääkärimieheni on ehdottomasti kieltänyt meidän pojilta kerrossängyt. Hän on kuulemma nähnyt sairaalassa liikaa kerrossängystä pudonneita seurauksineen. Pojat ova myrtsinä koska he eivät saa edes missään lomareissuilla väliaikaisestikaan nukkua kerrossänkyjen yläpedissä. Voi olla liioittelua, mutta meillä näin.

  • 9.1

   sanoo

   No auts, nyt tuli aika iso miinus kerrossängylle. Tosin, mua heti kiinnostaisi tietää, päätyykö sairaalaan ne jotka on pudonneet tollaisesta 120cm korkeudesta vai sellaisesta ”aikuisten” kerrossängystä. Ja tietysti sairaalaan päätyy vain ne jotka tippuu, ja pahasti, eikä ne (kymmenettuhannet?) jotka ei ikinä tipu. Mutta mutta, sieltä voi siis tippua pahasti. Hmmm.

   Puoltaisi ehkä ainakin sitä ratkaisua, että sängyt olisi myös erilleen nostettavat, eli jos näyttäisi yhtään siltä, että siellä riehutaan tai alastulot ei suju, niin sitten kerrokset puretaan.

  • 9.2

   neito sanoo

   Onks ne lapset tipahtaneet sieltä yläsängystä nukkuessaan vai leikkiessään siellä hereillä ollessaan? Ja jos tosiaan on nukkuessa tipahtanut, niin ovat tulleet laidan yli? Mun mielenkiinto heräs, ku olen suunnitellut laittavani vuoden sisään esikoisen yläsänkyyn nukkumaan, poika on vähän vajaa viisi ja just mietiskellyt milloin laittaa kaveri yläsänkyyn ja sisko alas. Meidän lasten huone on aika hankala kahdelle sängylle ja kerrossängyn kanssa sais enemmän lattia tilaa, joka pienten kanssa tärkeä.

   • 9.2.1

    sanoo

    Mä jäin miettimään tätä myös – luulisin, että tollaisesta korkealaitaisesta ei nukkuessaan tipu, eli joko päivällä reuhatessa tai sitten ylös / alas kiivetessä. Jonka voisi estää sillä, että sängyssä ei saa leikkiä (mikä tietysti on tosi tylsää).

 10. 10

  sanoo

  taloudessa ei ole kaksosia, mutta tiukimmillaan lastenhuoneessa oli parvi yhdellä (siirtyi sinne kai eskari- tai kouluikäisenä; en muista) ja kerrossänky kahdella muulla.
  Parvi (Lundian) oli korkea ja se ON pelottava. Aivan katonrajassa – mutta alle tuli työtilaa ja reunoilla oli hyvät laidat. Kerrossänkynä meillä oli kotimainen http://www.rikosseuraamus.fi/26555.htm – värejä on useampikin kuin tuo kuvassa näkyvä, sängyt saa erilleen ja alle saa muistaakseni myös laatikon. Nykyään nuoriso eleelee kukin omissa tiloissaan ja nuo samat sängyt ovat ihan vain tylsästi maan tasalla…

  • 11.1

   sanoo

   Eikö ikea myy suoraankin liukumäkiä sänkyihin? Joo, ei tosiaan varmaan olisi ongelmaa houkutella ketään yläsänkyyn nukkumaan – tai lähtemään yöllä pissalle. 🙂

 11. 12

  sanoo

  luin tän vasta nyt… mun äiti nukkui lundian kerrossängyn yläsängyssä pikkuveljeni vieressä. ne romahtivat sieltä mun päälle eli elä ainakaan itse mene sinne riekkumaan! muuten kukaan ei pudonnut. myöhemmin nukuttiin äitini suunnittelemalla parvella ja se oli karseeta: yöllä piti könytä alas pissalle, oli kuuma, lakanoiden vaihtaminen oli syvältä ja kesällä kaikki ötökät rapisi korvissa. HYI.

  • 12.1

   sanoo

   Apua! Mua ei kyllä enää nykyään saisi parvelle mistään hinnasta, juuri noista luettelemistasi syistä. Meidän kerrossänkyasia ei ole vieläkään edennyt tätä pohdintaa pidemmälle, ilmeisesti mä odotan että sänkypohdinta ratkeaa itsekseen viimeistään siinä vaiheessa kun lapset muuttaa kotoa…

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *