Migreeni

migreeni aura

Mä kuvittelin, että kuvankäsittelyohjelmassa olisi ollut sellainen ”välkkyviä sateenkaaren värisiä sahalaitoja” -efekti, mutta ei. Kuva kuitenkin esittää sitä, että työnteko ei oikein migreenissä onnistu.

Se iski taas tuossa viikonloppuna. Yleensä aina, tai sitten loman ekoina päivinä. Mulla migreenin laukaisee stressin purkautuminen. Ihan ainahan se ei osu lomaan, kaksosia odottaessa kohtaus tuli jokaisen neuvolakäynnin jälkeen, eli taisin vähän jännittää sitä raskautta kuitenkin.

No, mun migreeni on aika lievä ja helposti hoidettavissa, nytkin riitti kun otin särkylääkkeet ja koomasin tunnin sängyllä sinä aikana kun lapset leikki ulkona. Sain niille ruoan eteen (mies on työmatkalla tämän viikon) ja sitten ne keksi ihan itse leikkiä hiljaisuuskilpailua ruokapöydässä (saattoi tietysti vaikuttaa sekin, että mä ilmoitin lähteväni kellariin lepäämään jos kuuluu huutoa). Oikeastaan kipua pahempaa on kyllä se aura, jolloin mä en oikein kestä pitää silmiä auki, kun kaikki vain välkkyy ja en meinaa kirjaimellisesti saada sanaa suustani, kun olen ihan sekava.

Tässäkin asiassa mä usein mietin esiäitejä. Meillä migreeni siis kulkee äidin puolen suvussa, ja tarina kertoo yhden esiäidin (mun isoäidin isomummon) aina toisinaan käskeneen lapsia keittämään vahvaa kahvia, jonka jälkeen esiäiti sulkeutui pimeään kamariin ja jätti kahdeksan lastaan hoitamaan toisensa. Virallista diagnoosia ei tainnut olla, mutta aika tutulta kuulostaa – paitsi että mulle on tarjolla kahvin sijasta niitä särkylääkkeitä ja lapsiakin on vain kolme. Ei kyllä ollut kaikki paremmin entisaikaan.

Lukijoissa varmaan on migreenistä kärsiviä myös, miten te hoidatte sitä? Mä olen miettinyt esimerkiksi akupunktion kokeilemista, mutta en sitten ole saanut aikaiseksi, kun kohtaukset ei ole niin pahoja eikä tule niin usein.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Minulla on ollut migreeniä tai ehkä nykyisin enää vain tavallista päänsärkyä. Aikaisemmin oksentelin enkä voinut muuta kuin maata sängyssä hiljaisessa huoneessa, nyt viime vuosina migreenit ovat olleet siedettäviä ja ehkä enää ”vain” tavallista päänsärkyä. Minä olen kokeillut akupunktiota, hierontaa, vyöhyketerapiaa, hermoratahierontaa…jossain vaiheessa tuntui että olisin ollut valmis kokeilemaan vaikka käpyjen syömistä, jos joku olisi todennut, että se auttaa migreeniin. Vyöhyketerapiassa käyn edelleenkin säännöllisesti ja se kyllä auttaa minulla. Viimeksi minulla oli päänsärky mennessäni vyöhyketerapiaan- ja se hävisi tunnin käsittelyn aikana. Minulla auttaa myös säännöllisestä ruokarytmistä huolehtiminen, riittävät yöunet yms. perusasiat.

  • 1.1

   Emilia sanoo

   Toi säännöllinen elämä olisi kyllä tosiaan hyvä alku, sehän siihen stressiinkin auttaisi ja sitä kautta migreeniin. Mulla tulee yleensä ennen kohtausta ihan valtava väsymys, en ole vaan koskaan kokeillut, jäisikö kohtaus tulemata, jos silloin jo painuisi sänkyyn – yleensä tajuan, että väsymys enteili migreeniä vasta kun kohtaus alkaa. Vyöhyketerapiasta migreenin hoidossa mä en ollut kuullutkaan, mutta tosiaan, hoidetaanhan sillä paljon muitakin kipuja.

 2. 2

  Vilijonkka sanoo

  Just tänään olin pois töistä migreenin takia. Yritin kyllä ensin sinnitellä, mutta ei siihen oikein auta muu kuin lepääminen. Lapsille piirrettyjä tms jos ei mummua saa hälyytettyä hätiin. Ennaltaehkäisynä mulla toimii, jos käyn säännöllisesti hierojalla. Ei tarvitse olla usein, kunhan puolen vuoden välein suunnilleen. Siitä migreeni on ikävä, että iskee jokseenkin varoittamatta ja aiheuttaa toimintakyvyttömyyttä ihan eri tavalla kuin vaikka flunssa. Ja yleensä just silloin kun on muutenkin paljon hommia.

  • 2.1

   Emilia sanoo

   Mä olen joitain töitäkin pystynyt tekemään migreenin kanssa, esim. tarjoilijana tiskien hoito onnistui, salin puolella ei ajatus juossut tarpeeksi. Yhden opastuskeikankin mä olen tehnyt, kun kohtaus iski kun oltiin lähdetty jo liikkeelle ryhmän kanssa, ja peruskierros sujui aika lailla automaatiolla, mutta opetustöitä mä en pysty kyllä tekemään, kun pitäisi pystyä ajattelemaan ja improvisoimaan. Ja tosiaan, ei kyllä voi varoittaa edellisenä päivänä, että hankkikaapa sijainen huomiseksi, taidan potea migreeniä.

 3. 3

  Elina sanoo

  Mulla myös migreeni riesana ja se tulee varsinkin, jos olen sekoittanut unirytmini jotenkin pahasti (pitkään valvominen tai todella pitkät yöunet ei sovi mulle). Kirkas ilma on myös aika varma migreenin laukaisija, joten ulkotyöt ja aurinkolasien unohtaminen kotiin on aika pirullinen yhdistelmä. Mulla alkaa vilisemään silmissä, puhuminen ja minkään ymmärtäminen tuntuu todella vaikealta, keskittyminen ei onnistu ollenkaan. Migreeniin auttaa vain pimeässä lepäily ja särkylääkkeet. Isällä ja siskolla migreenin kylkiäisinä tulee vielä todella huono olo ja oksentaminen (isällä migreeni kestää kaiken lisäksi useamman päivän), mulla ei onneksi sellaisia ole.

  • 3.1

   Emilia sanoo

   Mulla unirytmi näkyy ehkä siinä, että jos olen ollut tosi väsynyt tai valvonut liikaa, ja sitten saan nukuttua hyvin, niin silloin myös migreeni iskee aika helposti – raivostuttavaa, kun muuten olisi hyvä olo. Ja toi kirkas valo on mullakin varsinkin aikaisemmin ollut tosi varma migreenin laukaisija, lasten syntymän jälkeen tuntuu, että samalla kun kohtaukset on vähän lieventyneet, niin olen ruvennut sietämään valoa paremmin. Ja oksentelulta mä olen kanssa onneksi säästynyt, se kyllä varmasti vielä tuplaa kurjuuden. Sitähän muuten sanotaan, että vaikka miehillä migreeniä on harvemmin kuin naisilla, niin silloin kun on, se on usein pahempi.

 4. 4

  sanoo

  Siis just tässä ihailen olotilaani kun kolmen päivän hedari on vihdoin kadonnut… Ennen sain sellasia megaoksennusmigreenejä vain pari kertaa vuodessa, (ja muutaman lievemmän) Nyt jostain ihmeen hormonaalisesta tai mistä lie syystä viimeisimmän raskauden jälkeen pää jomottaa melkeinpä kerran viikkoon. Mitkään perusnapit ei vie sitä pois, ne vaan estää sitä yltymästä sellaiseksi megaoksennusmigreeniksi ja se on vaan kärsittävä läpi. Mulla vaikuttaa usein se, etten muista juoda tarpeeksi… Ja pitäisi varmaan hakea lääkäriltä jotain oikeita droppejakin. Mun isä sai kyllä apua akupunktiosta ja mä itse tykkään vyöhyketerapiasta. En ole sitä tosin tähän vaivaan kyllä vielä kokeillutkaan. Mäkin mielelläni kuulen jos jollain on mahtavat kikkakolmoset migreenin kaatoon…

  • 4.1

   Emilia sanoo

   Voi ei, kuulostaa tosi inhottavalta! Mä sain joskus parikymppisenä ihan ”oikeita” migreenilääkkeitä, jotka vei kyllä kivun kokonaan, mutta ne teki olosta muuten niin totaalisen zombin, että jätin niiden käytön aika lyhyeen, tuntui että kohtauksesta toipumiseen meni vielä enemmän aikaa. Mutta luulisi, että lääkkeetkin on kehittyneet. Hormonit kyllä vaikuttaa, mulla ei esikoista odottaessa tullut yhtään kohtausta, kaksosten kanssa taas monta kuukaudessa. Ja raskauksien jälkeen kohtaukset on tosiaan olleet lievempiä. Ihme tauti kyllä.

 5. 5

  sanoo

  Mulla ei varsinaisesti ole asiasta ihan kunnollista kokemusta, mutta kerran oli niin, että olin jotenkin kuukautisten aikaan ihan todella sairas. Koska olen noheva ja nokkela, tajusin jo noin kymmenen kuukauden kuluttua, että täähän toistuu joka helvetin kuukausi eikä aiemmin ollut tällaista. Samaan aikaan tajusin, että sairaaseen oloon liittyy just se aura – en nähnyt varsinaisesti sahalaitoja, mutta oikea puoli päästä oli kipeä ja tuntui, että just oikeaa silmää ei voi oikein kohdistaa mihinkään.

  Vuoden kuluttua tajusin, että hei, näähän alkoi kun aloitin ne uudet pillerit.

  Gyne näytti siltä, että se repii multa pään irti kun tulen asiani kanssa vastaanotolle kärvisteltyäni vuoden, ja että tää oli todellakin viimeinen kerta kun syön tavallisia ehkäisypillereitä. Siirryin minipillereihin ja kuukausimigreenit olivat muisto vain. Näemmä asialla on siis myös hormonivaste.

  • 5.1

   Emilia sanoo

   Mulla myös pillerit muutti migreenit varsin säännöllisesti kuukausittain esiintyviksi – ei tietysti olisi migreenin kanssa alunperinkään pitänyt pillereitä edes aloittaa. Mutta aika hurja, että niillä saa migreenin aikaiseksi muuten terveellekin.

 6. 6

  sanoo

  Mulla on migreeniä, mutta niin äärettömän harvoin, ettei siihen ole mitään täsmälääkitystä. Kerran sain migreenin gastroskopian jälkeen, vähän kyl oli jännittänyt se, ja syystäkin. Lievästi paniikissa surffasin kotikonsteja migreeniin, minkä auroilta kykenin, ja löysin yhdistelmän tuju annos käsikauppasärkylääkettä ja vahvaa kahvia. Auttoi ihan kohtuuhyvin. Äidin migreenit on loppuneet ja häneltä jäi yli paljon Imigran-nenäsuihketta. En ole niitä kuitenkaan uskaltanut koskaan ite käyttää, tuntuu olevan sen verran vahva lääke.

  Kaverilla on todella paha migreeni, joka laukeaa herkästi hajuista. Se on hankaloittanut opiskelua ja työtä paljon. On tullut itsekin vähän uusiksi ajateltua kaikkia hajusteasioita.

  • 6.1

   Emilia sanoo

   Hajuista laukeavat migreeni on kyllä taatusti hankala, niitä on niin vaikea välttää. Mä saan kanssa hajuista helposti pään kipeäksi, mutta en migreeniä sentään.

 7. 7

  omppu sanoo

  Minulla oli vuosien ajan pahoja aurallisia migreenejä, jotka veivät sängyn pohjalle kolmeksi päiväksi. Eka yö ja päivä kului lisäksi vessassa oksentaessa.

  Nykyään migreenit ovat poissa, ja päänsärkyjäkin tulee hyvin harvoin.

  Omalla kohdallani nämä näyttävät auttaneen:
  – pillereiden lopettaminen (ekat kolme vuotta oli kyllä hirveitä migreenejä)
  – parantunut yleiskunto (syvävenytyksiä joka päivä, vähintään 10 min, max 1 tunti + 5-6 kertaa viikossa urheilua, lenkkeilyä ja etenkin uintia)
  – ranskalainen ruokavalio 🙂 Eikä koskaan skipattuja aterioita (tämä on ollut mulle tärkeä; olen huonotuulinen zombie, jos skippaan aamiaisen tai lounaan)
  – ei liian pitkään tietokoneen ääressä (pitkät putket tuovat päänsäryn varmasti takaisin)
  – aurinkolasit yhtään kirkkaammassa auringonpaisteessa

  Kun päänsärky kuitenkin iskee, lepään yleensä pimeässä tai luen kirjaa ja hieron samalla päätä ja painelen ja hieron pään ja käsien akupisteitä. Veri alkaa kiertämään ja olo helpottuu. Ja sitten torkahdan.

  Toivottavasti saat oman migreenisi kuriin, se haittaa elämää aikalailla! Meilläkin migreeni on muuten kulkenut äidin puoleisessa suvussa, ainakin kahdessa sukupolvessa. Isoäidin migreeneistä en tosin ole koskaan kuullut…

  • 7.1

   Emilia sanoo

   Kiitos vinkeistä! Useamman päivän kohtaukset kuulostaa kyllä ihan kamalalta, onneksi olet saanut ne helpottamaan. Tota venyttelyä en ollut tullut ajatelleeksi, vaikka sehän tosiaan auttaa estämään niiden jännitystilojen syntymistä. Mulla nää kohtaukset on nykyään sen verran siedettäviä ja harvassa, että en ole löytänyt motivaatiota esim. liikunnan lisäämiseen.

 8. 8

  sanoo

  Mullakin on aurallinen migreeni, mutta mä saan yleensä pelkkiä auroja enkä niinkään päänsärkyä.

  Eka kerta oli sellainen, että ajoin autolla, enkä yhtäkkiä nähnyt mitään. Olin töissä yöllä, jaoin lehtiä. Onnistuin saamaan auton bussipysäkille parkkiin ja soitin hätänumeroon, siinä puhuessa näkö palasi. Se oli aika hurjaa. Olen kerran ollut työhaastattelussa niin, että näin haastattelijan tilalla vain valkoisen valopylvään.

  Mulla on kans se, että tajunta hämärtyy. En pysty muodostamaan lauseita, enkä oikein ymmärräkään mitään ja yleensä alkaa hävettää kauheasti, enkä kehtaa sanoa kenellekään, etten ole nyt oikein pelikunnossa. Se on vähän tyhmää, en tiedä miksi niin on, mutta olen ajatellut, että sekin on osa migreeniä. Pahin menee yleensä ohi puolessa tunnissa ja koko homma parissa tunnissa, yleensä otan särkylääkkeen ja makoilen, jos kehtaan.

  • 8.1

   Emilia sanoo

   Apua, tota autolla ajaessa tulevaa kohtausta mäkin olen pelännyt, onneksi sulle ei käynyt kuinkaan! Mua kanssa kohtaukset jostain syystä nolottaa ja esim. vierailuilla olen sitten vain kärvistellyt ihan zombina – lohduttavaa ajatella, että sekin voisi kuulua taudinkuvaan.

 9. 9

  Sanna sanoo

  Auran ilmestyessä (jos vain mahdollista), kiskaisen naamariin buranan (auttaa, jos ottaa ajoissa) ja menen pimeään nukkumaan. Vahva kahvi auttaa myös, vaikka kahvipäänsärky on asia erikseen.
  Olen huomannut, että home altistaa kohtauksille; kaikkein eniten sain kohtauksia silloin, kun opiskelin homekoulussa. Lisäksi, niin hullulta kuin tämä kuulostaakin, alasti nukkuminen on pahasta: hartiat saavat yön aikana kylmää, jännittyvät ja altistavat migreenille. Viikon migreenikierteen katkaisin käymällä osteopaatilla, joka hoiteli muun muassa jumiutuneet hartiani kuntoon.

  • 9.1

   Emilia sanoo

   Toi ajoissa reagoiminen on mullakin ihan ehdoton, siinä vaiheessa kun särky on jo alkanut, ei lääkkeillä enää juuri ole vaikutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *