Lomalle lasten kanssa – osa 1: vaipat ja rattaat

reput

Pitäisi myös päättää ottaako taaperot reppunsa mukaan vai ei.

Meillä on kesälle tiedossa nyt kaksikin reissua, ja pitäisi miettiä, mitä sitä pakkaa mukaan. Mä en varmaan ole ainoa, joka pohtii samoja kysymyksiä. Meidän osalta on tiedossa kaksi mainiota parannusta edellisvuosiin: ei tarvita vaippoja eikä rattaita. Koska mä en vielä ole miettinyt, mitä me tarvitaan, niin mä voisin sanoa sanaseni näistä, joita ei enää tarvita.

Vaipat. Jos lapsi käyttää niitä, niitä tarvitaan myös matkalla. Toinen juttu on sitten se, kannattaako niitä kantaa mukanaan vai ostaa paikanpäältä. Meidän matkoistahan valtaosa on suuntautunut täysin varusteltuihin mummoloihin, joihin on voinut sähköpostitse tilata haluamansa kokoisia ja mallisia vaippoja, ja esikoisen kanssa me matkustettiin myös kestovaipat laukussa.Vie muuten tosi paljon tilaa, eli en välttämättä suosittele, vaikka pyykinpesumahdollisuudet olisikin kunnossa. Voihan sitä ottaa muutaman mukaan ja osakestoilla, jos omatuntoa kaihertaa muuten liikaa.

Mutta jos lähtee ihan hotellilomalle, niin vaippojen pakkaaminen riippuu musta matkan pituudesta. Alle viikoksi nyt ainakin kannattaa pakata koko vaippatarve mukaan, koska kuka haluaa lyhyestä matkasta käyttää puoli päivää vaippakaupan etsimiseen? Sitä paitsi vaippoja matkalla ostaessa käy aina niin, että niitä jää yli, ja sitten huomaa pakkaavansa laukkunsa täyteen jotain kummallisia ulkomaan vaippoja, koska eihän sitä nyt käyttämättömiä vaippoja voi heittää roskikseen. Sen sijaan jos on tulomatkalla ollut laukku puolillaan vaippoja ja on heitellyt niitä sitten käytettynä roskiin, niin paluumatkalle on kivasti tilaa muille ostoksille.

No jos taas on vähän pidempi reissu edessä niin joo, ei nyt kolmen viikon vaippoja kannata pakata laukkuun (tai no, olen kuullut jonkun pistäneen ihan pelkät vaipat boksissaan ruumaan, että miksei – mutta miksi?) 3-4 päivän tarve sen sijaan kannattaa olla mukana (joista reilun vuorokauden tarve käsimatkatavarassa – varsinkin jos on vaihtoyhteys), koska muuten hädissään sortuu ostamaan jonkun törkeän ylihinnoitellun minipaketin siitä lähimmästä kulmakaupasta, eikä pääse ollenkaan fiilistelemään paikallisen hypermarketin vaippahyllyä. Käynti paikallisessa hypermarketissahan on yksi minkä tahansa reissun eksoottisimpia hetkiä, ja jos ulkona on hellettä, niin siellä pääsee parhaimmillaan tuntikausiksi ilmastoituihin tiloihin.

Rattaat. Jos lapsi kotona kulkee rattaissa, niin kyllä se melkein reissuunkin tarvitsee rattaat. Kantovälineet on tietysti varteenotettava vaihtoehto, mutta kannattaa sitten kyllä testata kotioloissa miten sujuu koko päivä (ja esim. päiväunet) liinassa tai repussa. Meillä on aina ollut sekä rattaat että liina /reppu. Esikoisella oli tosi pieneen tilaan menevät matkarattaat (Quinny zapp), ainoa miinus oli se, että selkänojaa ei saanut laskettua, eli päiväunien nukkuminen oli epämukavampaa kuin normirattaissa. Hyvä auringolta suojaava kuomu ja /tai päivänvarjo on kesämatkailussa tärkeitä ominaisuuksia.

Kaksosten kanssa olikin sitten toinen juttu. Toki niillekin on tuplamallin sateenvarjorattaat (Mclaren Twin Techno), mutta ne on kuitenkin tuplarattaat, ja missä tahansa Tanskan eteläpuolella jalkakäytävät tuppaa monesti olemaan niin kapeita, ettei siellä mitenkään mahdu moisia työntämään. Niinpä Ranskan mummolan kirpparilta löytämät vastakkainistuttavat tuli todella tarpeeseen. Jos siis matkustaa kahden pienen kanssa, kannattaa ehkä miettiä peräkkäin istuttavia matkiksia tai rattaat ja seisomalauta / kantoreppu -yhdistelmän käyttöä.

Tai sitten vain päättää, että nyt ne lapset kävelee. Meidän pienet täyttää siis kolme vasta loppukesästä, mutta rattaita ei ole kevään aikana käytetty kuin pari kertaa, ja nyt niitä ei siis reissuun meinata ottaa ollenkaan. Se rajoittaa elämää päiväunien takia, jotka on sitten nukuttava sisätiloissa sängyssä, mutta voi olla meille kaikille ihan hyvä viettää siestaa poissa auringosta. Ja ajatus bussimatkailusta Balkanilla tuplarattaiden kanssa ei vain kuulosta kovin rentouttavalta lomalta.

Mutta katsotaanpa saisinko mä aikaiseksi sellaisen kaikkien aikojen master-listan niistä mukaan otettavista varusteista, jonka voisin sitten jakaa täällä.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai seuraa Leluteekkiä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  HS sanoo

  Ai että oon kateellinen teidän Balkanin reissusta! Siellä suunnalla on muuten paljon kotimajoitusta tarjolla, joten sitä kannattaa harkita. Parhaimmillaan pääsette jonkun mummon luo, joka paistaa pannarit iltapalaksi :). Muuten kannattaa muistaa, että Albania on tosi köyhä maa ja esim. pankkikortilla maksaminen oli pari vuotta sitten välillä vähintäänkin erikoista (yrittivät höylätä sirua magneettijuovan tapaan…), mutta eiköhän sielläkin olla kiritty muuta Eurooppaa näissä jutuissa kiinni.

  • 1.1

   sanoo

   Joo, meitä on vain niin iso porukka liikkeellä, ettei ehkä uskalleta luottaa mummojen nurkkiin – mutta katsotaan mitä eteen tulee.

   Mä lueskelen juuri matkaoppaita, ja viimeisin on vuodelta 2009, hankalaa on just se, että ei voi tietää, miten paljon kaikki on muuttunut. Mutta sehän selviää sitten paikanpäällä. 😀

   • 1.1.1

    HS sanoo

    Musta tuntuu, ettei Albaniassa mikään muutu kovin nopeasti, joten tuo matkaopas voi hyvinkin toimia :). Ainakin tiet ja opasteet oli aika monen vuosikymmenen takaa. Hyvä, ettette tarvitse rattaita mukaan – tuolla esteettömyys on vielä vieras termi.

    • 1.1.1.1

     sanoo

     Mä luulen että esteettömyys on aika vieras termi kautta koko Välimeren – paitsi ehkä Espanjan eläkeläisrannoilla. Matkaopas kuvailee albanialaisia jalkakäytäviä kapeiksi ja kuoppaisiksi, mikä kuvaa osuvasti myös melkoisen monta tapaamaani ranskalaista jalkakäytävää. 😉

 2. 2

  sanoo

  Tuo vaippa-asia voi kyllä yllättää. Oltiin tammikuussa niinkin eksoottisessa kohteessa kuin Teneriffalla, ja olin tietysti olettanut, että tottahan sieltä vaippoja löytyy. Meidän suloisen pienestä kylästä ei sitten meinannut sopivia löytyäkään, kylläpä ärsytti niitä jahdata!

 3. 3

  sanoo

  Mä olen kokenut, että on helpointa ottaa vaipat kotoa mukaan. Siis kun me ollaan oltu semmoisessa hotellialueen villassa, jossa on täysihoito, ja sieltä pitää sitten jollain bussilla tai taksilla lähteä jonnekin parinkymmenen kilsan päähän markettiin. Ja sitten ei tiedä, löytyykö juuri oikeaa kokoa ja mallia. Me ollaan laitettu paketti vaippoja rattaiden kanssa ruumaan. Siinä samassa kassissahan ne menee. Mutta tuo on varmaan luonnekysymys – minua stressaa, jos on pakko lähteä etsimään välttämättömiä tuotteita.

  Rattaat ovat meillä olleet must ihan jo senkin takia, että menemme junalla lentokentälle. Minä en myöskään jaksaisi kantaa meidän lapsia kovin kauan. Ja rattaissa lapset voivat nukkua päikkäreitä.

  • 3.1

   sanoo

   Epäilemättä, jos on täysihoidossa, jotta ei tarvitse käydä kaupassa, niin olisi aika ankeaa lähteä kauppaan vain vaippoja varten.

   Toi päiväunien nukkuminen rattaissa helpottaa kyllä aikataulutusta melkoisesti, esikoisella kuskattiin rattaita mukana vielä 3-vuotiaana juuri päikkäreitä varten, vaikka muuten kävelikin jo reippaasti. Mutta ehkä noi nuoremmat nyt nukkuu niissä albanialaisissa pikkubusseissa…

 4. 4

  Karkki sanoo

  Ai että tulomatkalla on sitten laukussa tilaa ostoksille, jos menomatkalla on kuljettanut vaippoja. Tässähän ei ollenkaan huomioida sitä, että vastuuntuntoinen ja ympäristöä ajatteleva matkailija muistaa, ettei lomakohteessa jätteiden käsittely ole niin kehittynyttä kuin kotimaassa, ja ottaa sen vuoksi mahdollisimman paljon tuottamistaan jätteistä mukaan kotiin. Tällaisen ohjeen olen joskus lukenut Aurinkomatkojen esitteestä. Eli jos tätä sovelletaan vaippoihinkin, niin kotimatkalla laukku täynnä käytettyjä vaippoja, mukavasti ensin viikon verran hotellin lämpimässä roskiksessa käyneitä.

  • 4.1

   sanoo

   Tän päivän naurukiintiö on täynnä kiitos tämän kommentin! Aika vankkumatonta ideologiaa vaadittaisiin. En sitten tiedä kumpi on ekologisempaa, kohdemaan kätteenkäsittelyyn luottaminen vai jätteen rahtaaminen esim. lentoteitse Suomeen roskikseen laitettavaksi.

   • 4.1.1

    sanoo

    Ongelma ratkaistu: auringossahan ne vaipat saa varmaan kuivattua näppärästi, ei tule sitä lisäpainoa ainakaan! Parvekkeellinen hotellihuone ja vaipat parvekkeelle, kyllä niistä viikossa jotain haihtuu. 😀

  • 4.2

   sanoo

   No niinpä tietysti. Ja koska niille on tullut lisää painoa matkan aikana, niin loputkin tuliaiset voi unohtaa – kuka sitä viinipulloja haluaisi tuoda, kun voi tuoda lapsen pissavaipat. Mietin hetken, miten voi vaippojen käsittely olla kehittymättömämpää kuin Ämmässuolle roudaaminen, mutta joo, jos niitä ei esim. roudata minnekään, tai vain johonkin tienvarteen.

   Mutta mehän ei siis aiheuteta moista ongelmaa, vaan meidän lapset siististi pissii albanialaisiin vessoihin (joista opaskirjan mukaan iso osa on jo länsimaista mallia. Mikä on han kiva.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *