Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista Albanian kesässä

Vlora, Albania

Aivan naurettavan hienoja auringonlaskuja. Vain Välimeren itärannikolla. Vlora, Albania.

Sain Jennijeeltä jo jokin aika sitten haasteen listata kesän kymmenen plussaa ja kymenen miinusta (Jennin Tuumista ja tuokioista löytyy ihania kukkakuvia niiden muiden plussien lisäksi) ja lupasin toteuttaa listan meidän matkasta Albanian kesään – tosin kyllä mä voisin yleistää tän listan koskemaan myös Montenegron kesää, kun sillä puolen oltiin loppujen lopuksi yhtä kauan.

Mä pähkäilin tätä aikani, ja kirjoitinkin jo pitkät pätkät, ennen kuin totesin, että itse asiassa ne plussat (ja miinuksetkin) voi jakaa kahteen luokkaan, ja koska matka oli ihan mahtava, niin mä jaan tän postauksenkin kahtia, jotta vähän vähemmän innokkaat Albania-fanitkin jaksaa lukea loppuun saakka.

Eli ensimmäinen hyvä syy matkustaa Länsi-Balkanille on luonto. No mikä siinä luonnossa on niin ihmeellistä?

Joonianmeri: dhermi, albania

Meri on kirkas, meri on lämmin, meri on henkeäsalpaavan kaunis. Dhërmi, Albania.

1) Meri. Adrianmeri ja varsinkin Joonianmeri. Mä olen joskus käynyt Caprillakin, mutta en muista, että meri olisi ollut yhtä uskomattoman läpikuultavan turkoosi kuin Albanian ”rivieralla” Dhërmissä.

Ja ensimmäinen miinus – tää nyt on vähän hakemalla haettu, mutta Välimeren rannathan on useimmiten tuollaisia kivirantoja kuin noissa kuvissa, ja jos ei ole asianmukaisia jalkineita (ja siltikin) niin on hankala päästä uimaan ja sieltä pois. Noilta rannoilta kyllä löytyi vähän hiekkaakin kaiveltavaksi, mutta vesirajaan ei lapset voineet tehdä kanavia ja muita hiekkaleikkejä.

No sitten mentiin hiekkarannalle, Montenegron puolella Ulcinjissa. Rantaa on 12 kilometriä, että hiekkaa riittää. Mutta niin riitti ihmisiäkin. Ja sitä hiekkaahan on sitten joka paikassa, seuraavat kaksi viikkoa – me tosin lähdettiin eteenpäin jo kahden päivän jälkeen, vaikka oli tarkoitus viipyä neljä, väkeä oli liikaa ja vesi ei vaikuttanut puhtaalta (ainut paikka siis koko reissulla, muuten vesi oli tosi kirkasta ja rannat tosi siistejä).

boka kotor, montenegro

Vuoret, tässä Kotorin lahden toisella rannalla Montenegrossa.

2) Vuoret. Tokihan mä tiesin, että Balkanin niemimaa on vuoristoinen, mutta en mä jotenkin ihan tällaista ollut kuvitellut. Siitä saakka kun ruvettiin laskeutumaan Dubrovnikiin, vuoret on koko ajan olleet ympärillä. Ja mitkä vuoret! Mä en ole ikinä ollut mikään erityinen vuorten ihailija, mutta pakkohan niitä on ihailla. Ja aina kun ajattelee, että nyt on kyllä kaikkein upeimmat maisemat, niin eiköhän seuraavan mutkan takana ole vielä upeampaa. Mutta pisti kyllä miettimään, miten noille seuduille on ylipäätään ikinä ihmisiä asettunut asumaan. Tosin suomalaisena ei ehkä pitäisi sanoa mitään.

Toinen miinus: ne vuoret. Ja varsinkin niillä kiemurtelevat tiet. Mä olin oikeasti unohtanut, että meidän lapset kärsii matkapahoinvoinnista, mutta se muistui kyllä sitten nopeasti mieleen. Aina kun ajatteli, että kas, nythän tullaankin tasamaalle, niin eiköhän silmäkulmassa taas jo vaaninut seuraava vuori jota piti lähteä ylittämään.

dhermi, albania

Auringossa oli tietysti vähän liiankin kuuma, mutta vedenrajassa menetteli ilman varjoakin. Dhërmi, Albania.

3) Lämpö. Yhtenä aamuna Kosovossa, kuuden maissa aamulla reissun ainoan sateen jälkeen, oli hetken sen verran viileää, että olisi voinut laittaa pitkähihaisen. Muuten voi sanoa, että on ilmoja pidellyt.

berat, albania

Beratin kaupunki on kuvista päätellen oikein hieno; mä en nähnyt siitä oikeastaan mitään, koska vietin koko päivän ilmastoidussa hotellissa kuumepotilaan kanssa. Mies lähti kuumeettomien kanssa uhmaamaan alkuillan hellettä ja näytti sitten kuvia.

Kolmas miinus: se lämpö. Olisi pitänyt uskoa opaskirjaa ja jättää sisämaa suosiolla väliin, rannalla +36 astetta vielä meni kun puhalsi kevyt tuuli, mutta sisämaan +40 oli meille ihan liikaa. Albaniaan kannattaa ehdottomasti mennä ennemmin kesäkuun alkupuolella tai vielä mieluummin syyskuussa kun meri on vielä lämmin.

dhermi, albania

Kuuletteko? Siellä ne sirittää. Dhërmi, Albania.

4) Kaskaat, oliivi- ja sitruunapuut, vuorten pihkan tuoksu. Välimeri, ei siitä mihinkään pääse.
Ja oikeastihan mä koetin keksiä miinuksia vain, ettei menisi ihan ylettömäksi hehkuttamiseksi. Mutta hehkutan silti: mahtava reissu, kyllä kannatti. Ja lisää hehkutusta on siis luvassa osassa kaksi: perheloma Albaniassa!

Edit: kaikki jutut matkasta löytyvät kategoriasta Balkanin matka 2013.

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  HS sanoo

  Oon aina jostain syystä iloinen, kun joku muukin ihastuu Balkaniin :). Kiitos ihanista kuvista ja kertomuksista! Täytyy taas palata sinne, ehkä ensi kesänä, vaikka olihan toi Kouvolakin ihan kiva… Ja noi plussat ja miinukset allekirjoitan täysin.

 2. 2

  albaniaan sanoo

  Tuo kuumuus on minustakin miinusta 🙁 Muutaman kerran on oltu ja aina keskikesällä aina sisämaassa… Tänä kesänä vietimme ensimmäistä kertaa muutaman päivän rantalomaa, muuten on nökötetty Tiranassa ja kärsitty ilman ilmastointia. Onneksi nykyään ilmastointi on yleisempää kuin eka vierailulla kymmenisen vuotta sitten.

  • 2.1

   sanoo

   Uh, meillä oli onneksi sisämaan hotelleissa ilmastointi, eikä tullut edes sähkökatkoja. Ranskassakin toki on kesällä kuuma, mutta meidän lomien aikaan kesä-heinäkuussa ei yleensä ole yli +35 ja anoppila on hyvä vanha talo, joka on rakennettu pysymään viileänä (valitettavasti tää periaate toimii myös talvella. 😉 )

   Mutta vaikka sisällä olisi viileää, niin tylsäähän se on, kun ulkona ei päivännäöllä voi paljon olla, kun ei vain jaksa. Tiranassa Dajti-vuori oli mainio retkikohde, selvästi viileämpää kuin kaupungissa niin että lapset jaksoi peuhata leikkipaikalla.

 3. 3

  sanoo

  Huoh, miten hengästyttävät plussat ja miinukset! 🙂

  Kerrotko vielä, miten päädyitte Albaniaan lomalle? Ei tulisi mulle ihan heti mieleen, vaikka kauniissa Kroatiassa on tullut joskus pyörähdettyä.

  • 3.1

   sanoo

   Joo, no mäkin ensimmäiseksi tarkistin ulkoministeriön sivuilta, voiko sinne ylipäätään matkustaa… Miehellä on kosovolainen kaveri, jonka kautta se oli työkeikalla Kosovossa keväällä, ja siellä kaikki ihmiset suositteli, että menkää kuule Albaniaan lasten kanssa, siellä on mahtavat rannat ja muutenkin mukavaa. Oikeassa olivat. 🙂 Ja plussia on tulossa vielä lisää (miinuksista en ole varma) jahka saan kuviakin taas koneelle (ja ne vaatesäkit eteisestä).

 4. 4

  Ellu sanoo

  Hei! Albania kiinnostaisi. Sinne ei taida oikein mikään matkanjärjestäjä tehdä valmismatkoja? Mitä kautta matkustitte Albaniaan? Olitteko omatoimimatkalla? Mitä matka (siis lennot ja yöpymiset) maksoi?

  • 4.1

   sanoo

   Kiva että kiinnostaa, suosittelen kyllä lämpimästi! Valmismatkoista en tiedä, me ei niitä ruvettu etsimäänkään, mutta päivän tai parin retkiä aianakin tehdään Korfulta, samoin Dubrovnikissa paikalliset matkanjärjestäjät myi Albanian-retkiä.

   Me siis lennettiin Norwegianilla Kroatiaan Dubrovnikiin ja jatkettiin sieltä busseilla / minibusseilla Montenegron ja Kosovon kautta Albanian puolelle (Kosovossa käytiin kun siellä oli tuttuja, suoraankin olisi päässyt). Myöhemmin tajusimme, että paluulento olisi kannattanut ottaa Korfulta, sinne on vilkas lauttaliikenne Sarandesta Albaniasta ja Albanian sisällä matkustaminen on niin uskomattoman hidasta ja työlästä, että turhaa edestakaisin reissaamista kannattaa välttää. Tiranaan lentää Turkish Airlines yleensä edullisesti, mutta me oltiin lippujen varauksessa vähän myöhässä.

   Meillä viiden hengen kolmen viikon matkaan meni kaikkineen reilu kolme tuhatta – lennot, hotellit, bussimatkat, taksit, ravintolat, jäätelöt, pomppulinnat ja aurinkovarjojen vuokrat. Ravintolassa syöminen on tosi halpaa, eli itse me ei kokattu missään, aamiastarvikkeita välillä ostettiin. Majoitus oli enimmäkseen kolmen tähden tasoa, eli kalliimpaakin löytyy, mutta myös halvempaa, varsinkin jos etsii paikanpäältä huoneen vuokralle tai on sesongin ulkopuolella liikkeellä. Auton vuokraaminen ei myöskään hinnan puolesta todellakaan kannata (eikä kamalien vuoristoteiden) mutta tietysti se tuo vähän joustoa matkustamiseen.

   Kysy ihmeessä lisää! Matkasuunnitelmien tekoon vaikuttaa myös tosi paljon se, mihin aikaan vuodesta on menossa.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *