Lasten kerrossänky, meidän kokemus

lasten kerrossänky

Ensimmäinen iltasatu uudessa sängyssä.

Lastenhuoneen kalusteet

Tämä kerrossänky -postaus on roikkunut luvattujen postausten listalla jo jonkun aikaa – odottelin sitä hetkeä, että huone olisi niin siisti, että siitä voisi ottaa tyylikkäitä ”uusi lastenhuoneen sisustus” -tyyppisiä kuvia. En tiedä, ketä yritin huijata; jos joskus saan sellaisia kuvia otettua, niin voin liittää ne tähän myöhemmin. Vaikka kyllä sellainen ihme voisi ansaita ihan oman postauksen.

Joskus syksyllä blogeissa kiersi sellainen haaste, jossa piti esitellä, mikä esine tai huonekalu on ollut kotona ”alusta asti” tai pisimpään. En onneksi saanut haastetta, koska siihen olisi ollut vaikea vastata: iso osa meidän tavaroista on sellaisia, jotka on tulleet mun lapsuudenkodista, tai jotka mä olen hankkinut sieltä pois muuttaessani kohta 20 vuotta sitten. Tähän vaikuttaa tietenkin se, että mä asun kotikaupungissani ja jo mun ollessa 15-vuotias mä löysin pikkuveljeni tutkailemasta mun huonetta, koska ”mietin vain, miten tämän kalustan sitten kun sinä muutat pois tavaroinesi.” Tavaroita on siis ollut tarjolla järkevällä etäisyydellä. Mutta vaikuttaa tässä ekologisetkin syyt, huonekalujen ei musta pitäisi olla mitään kertakäyttötavaraa.

Lastenhuoneen kalusteet ei tästä juuri tee poikkeusta, kaksosten huoneessa on hylly, joka oli aikoinaan mun pinnasänkyni vieressä, nojatuoli on samoin lapsuudenkodin peruja oleva Lepakko ja yöpöydän virkaa tomittaa arkku, joka löytyi mulle joskus teinivuosina isoäidin kellarista. Lasten sängyt on kuitenkin hankittu varta vasten, pinnikset ja esikoisen isojen tyttöjen sänky käytettyinä, mutta nyt kerrossänky ihan uutena. Niitäkin saisi käytettynä, mutta tässä tuli kuljetuskysymys vastaan. Sinä päivänä, kun meidän kerrossänky lähtee eteenpäin, mä toivon että sille löytyy uusi omistaja täältä kotinurkilta (niin kuin nyt pinnasängyille, kiitos Facebookin Pasilan lastentarvikekirpparin).

kerrossänky

Jotain uutta, jotain vanhaa (ja yksi dinosaurusilmapallo).

Millainen kerrossänky

Onneksi meidän lapset kasvaa siellä keskikäyrällä tai sen alapuolella, muuten olisi tullut kiire sängyn vaihtoon. Nyt ehdiittiin aika pitkään pähkäillä, hankitaanko lapsille kerrossänky, ja jos hankitaan niin millainen. Selvää oli, että kun kerrossänkyyn on muuttamassa 3-vuotiaat, niin sen pitää olla pieni lasten kerrossänky, siis matala, ja melkoisilla laidoilla varustettu, jotta putoamisen riskit minimoidaan. Tuntui myös fiksulta, että malli olisi sellainen, josta sängyt voi nostaa myös erikseen, jos kerrossängyssä nukkuminen ei onnistuisikaan, tai joskus vaikka saadaan kaikille lapsille omat huoneet. Ja koska kerrossängyllä oli tarkoitus säästää tilaa, mä en halunnut täyspitkää sänkyä vaan joko 160cm pitkän tai jatkettavan mallin.

Loppujen lopuksi me päädyttiin sitten tilaamaan virolaisen Suwem -merkin Liisa -kerrossänky. Toinen vaihtoehto olisi ollut kotimainen Roope&Riikka, joka on jatkettava kerrossänky. Nämä molemmat on siis matalia lasten kerrossänkyjä ja täyspuisia. Vaikka kerrossängyt on useamman lapsen perheissä aika yleinen ratkaisu, niin kovin paljon vaihtoehtoja ei löydy. Meillä ratkaisuun vaikutti lopulta paketin hinta (vaikka lapset saikin sängyn synttärilahjaksi isovanhemmilta) ja aika paljon ulkonäkö: mä tykkään kovasti tuon meidän sängyn pelkistetystä ulkomuodosta. Korkeutta sängyllä on 135cm ja pituutta siis se 160cm.

Tilaus oli helppo tehdä, tosin toimituskuluineen, patjoineen, sängynaluslaatikoineen, lisälaitoineen jne. sängylle tuli hintaa 500 euroa, eikä 250 niin kuin pelkän sänkyrungon hinta on. Sänky saapui parissa yllättävän pienessä paketissa muutaman viikon kuluttua tilauksesta. Normaalitoimitukseen kuuluu muuten vain toimitus ovelle saakka (mitä ei mulle oltu mainittu), mutta onneksi reilu kuski kantoi paketit sisään asti, koska muuten ne olisi jääneet sinne ovelle joksikin aikaa odottelemaan, kun mä olin kipeiden lasten kanssa kotona. Kokoaminen oli ilmeisesti aika helppoa, vaikka paketissa ei ollut siihen ohjeita (ainakin mies ja mun veli selvisi siitä reilussa tunnissa), mutta siihen tarvitaan kaksi ihmistä, kun sängyt pitää nostaa päällekkäin.

kerrossänky ohjeet

Näillä esikoisen ohjeilla saatiin sänky koottua.

Kokemukset kerrossängystä

Ja nyt niihin käyttökokemuksiin. Sänky on tosi tukeva, ja laidat on korkeat, muakaan ei pelota kiivetä ylös. Lapset oli aluksi yläsängystä ihan haltioissaan ja siellä nukkumisesta meinasi tulla riitaa, mutta sitten ehdottivat itse, että vuorotellaan. Näin tehtiinkin aluksi joka yö, mutta sitten toinen ilmoitti, että oikeastaan yläsängyssä vähän pelottaa, ja niinpä paikat on nyt jaettu pysvästi. Alasängystä on nukkuja laidasta huolimatta kopsahtanut kerran alas, mutta yläsängyssä on rauhallisempi nukkuja, eikä mitään ongelmia ole ollut. Myös portaiden kiipeäminen sujuu hyvin, jopa yölliset vessakäynnit.

Nukkumaanmennessä juttelu aluksi lisääntyi melkoisesti, tuntui, että kun lapset eivät enää näe toisiaan (ennen pinnasängyt olivat kulmittain ja niistä oli suora näköyhteys), niin toisen läsnäolo on varmistettava jatkuvalla höpötyksellä. Vähitellen meno on kuitenkin rauhoittunut. Muutosvastarintaisempi lapsista haikailee edelleen pinnasänkynsä perään, ja molemmat myös valittavat, että uudessa sängyssä on pimeämpää, eikä eteisestä tulevassa valossa näe lukea, alasängyssä varsinkaan. Suurempia kriisejä tämä ei ole kuitenkaan aiheuttanut, ja mä oletan, että jossain vaiheessa kerrossängystäkin on tullut niin rakas, että siitä ei voisi luopua.

Se, mitä mä oikeastaan eniten pelkäsin, oli se, että päiväsaikaan leikit yläsängyssä yltyy liian rajuiksi ja vaarallisiksi. Ehdottomat säännöt on, että sängyssä ei seistä, reunan yli ei saa kurottaa, eikä toista saa sängyssä töniä. Sääntöjä on noudatettu varsin hyvin, kahden kuukauden aikana ei kertaakaan ole oikeastaan tarvinnut kieltää tai komentaa.

pieni kerrossänky

Lattian siivosi esikoinen. Sen sijaan sängyn takana yksi maalaus odottaa paikkaansa seinällä.

Toinen asia, mitä mä mietin, oli sängyn petaaminen ja toiminta esim. oksennustaudissa. No, mä en muutenkaan ole lasten sänkyjä pedannut joka päivä, eikä lakanoiden vaihtokaan ole ollut niin kamala operaatio kuin mä ajattelin. Tilasin patjojen lisäksi myös petauspatjat, jotka on musta lastensängyissä ihan ehdoton varuste juuri puhtaanapitoa ajatellen. Patjat tuli, mutta kun pistin ne pesuun ennen käyttöönottoa, niiden puuvillaiset päälliset kutistui 40 asteen pesussa niin, että patja oli ihan mykkyrällä. Reklamoin tästä, ja mulle vastattiin, että voin lähettää patjat takaisin, ja mulle hyvitetään niiden hinta. No, loppujen lopuksi en jaksanut ruveta pakkaamaan patjoja, vaan koira sai sänkyynsä 34 eurolla petauspatjoja. Se ei ole valittanut mykkyröistä.

Kaiken kaikkiaan kerrossänky on tuntunut onnistuneelta hankinnalta. Huoneeseen tuli oikeasti lisää tilaa ja tilantuntua tuo myös sängyn valkoinen väri verrattuna puunvärisiin pinnasänkyihin. Meillä kerrossänky on siis tuntunut myös riittävän turvalliselta, mutta meidän lapset on suhteellisen rauhallisia ja kuuntelee jo sääntöjäkin ja niiden perusteluja. Villimmälle kaksikolle mä en kuitenkaan uskaltaisi kerrossänkyä suositella, niin kiva kuin se lasten mielestä onkin.

No niin, jäikö kerrossänkyasiassa vielä jokin askarruttamaan?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  bleue sanoo

  Meillä on myös kerrossänkyhankinta vielä edessäpäin, kun kuopus luopuu pinnarista ja siirtyy lastenhuoneeseen nukkumaan :). Teidän valintanne näyttää hyvälle!

 2. 2

  sanoo

  Meillä oli pojilla käytössä Roope&Riikka kerrossänky, ostettiin se aikoinaan vuosia siten huuto.netistä. Nyt se on sitten eroteltu kahdeksi sängyksi.

  Meillä esikoinen kerran muksahti alas yläkerroksesta, leikkiessään. Putosi suht pehmeästi laatikkoon, joka oli sängyn vieressä. Myös muutama oksennus on lentänyt yläsängystä lattialle / alasänkyyn. Kaikkiaan olin tosi tyytyväinen sekä kerrossänkyyn että erityisesti siihen, että nyt se sama toimii kahtena sänkynä pojille.

  Silloin kun pojille kerrossänkyä hankimme vuosia sitten, tuo Roope&Riikka oli silloin ainut mahdollinen vaihtoehto, kun haluttiin sellainen kerrossänky, jonka saa säädettyä mahdollisimman lyhyeksi.

  • 2.1

   sanoo

   Mäkin mietin, että näinköhän voidaan selvitä koko kerrossänkyura putoamatta – mutta on tuo putoamiskorkeus näissä sentään vähän kohtuullisempi kuin isoissa parvisängyissä.

 3. 3

  sanoo

  Kiitos tästä! Me ollaan etsitty kerrossänkyä vaikka miten kauan. Käytettynä ei meinaa tulla vastaan sopivan korkeilla laidoilla olevaa, täytyy varmaan lopulta taipua uuden ostamiseen ennen kuin kuopus täyttää 4 vuotta. 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Tässä noi laidat on kyllä aika vakuuttavat, siitä ei ainakaan nukkuessa tule yli ellei sitten ole melkoinen unissakiipeilijä. Mutta kauan meilläkin kesti pähkäilyssä. 🙂

 4. 4

  sanoo

  Meillä on tuo sama (http://arjentakaa.blogspot.fi/2012/08/kahden-kerroksen-unia.html). Meillä on täyspitkä alasängyn laita (eikä alasängyssä oo takalaitoja, koska on seinää vasten), ja sängyn alla on vanhoja säilytyslaatikoita, joten kokonaishinnaksi jäi muistaakseni n. 260e. Patjat hain Etolasta ja kai niihin satanen meni. Tämä nyt vaan referenssinä, jos joku hankintaa pohtii, että ei sängyn hinta välttämättä tuplaa nettohinnastaan…

  Turvallisuus muakin mietitytti, ja aluksi olin tiukka yläsängyssä leikkimisestä. Nykyään kyllä tytöt kiipeilee kuin apinat reunoja ylös ja alas – ja esikoinen esim. roikkuu polvistaan pää alaspäin. Mutta samaa ne tekevät kiipeilytelineissäkin, joten sellaista en nyt sitten kuitenkaan kiellä. Öisin en tiedä miten tuolta sängystä pystyisi putoamaan, mutta kaverin lapselle kyllä kävi niin. Vanhemmat pohtivat, että oli ehkä nukahtanut istuvaan asentoon juuri tuohon aukon kohdille, kirjaa lukemaan. Mutta kai siihen aika paljon huonoa tsägää vaaditaan.

  Tosi tyytyväisiä ollaan oltu tuohon tilaihmeeseen.

  • 4.2

   sanoo

   Joo, me tosiaan otetettiin sänky kaikilla herkuilla (kuvista puuttuu vielä yläsänkyyn tulossa oleva hylly – koska se on vielä tulemisensa vaiheessa), eli halvemmallakin pääsee.

   Yöllä putoaminen tosiaan vaatii melkoista taitoa ja tsägää. Meillä esikoinen ei onneksi ole vielä keksinyt käyttää sänkyä kiipeilytelineenä – se kyllä pärjäisi kiipeilyssä, mutta noista nuoremmista en ole ihan varma. Mutta kyllä se tosiaan tilaa säästää.

 5. 5

  pilami sanoo

  Noi ”kotiinkuljetukset” on aina ihan syvältä. Jos tilaa kotiinkuljetuksen, niin kyllä se koti on siellä oven sisäpuolella eikä ulkopuolella. Ja jos tilaan keittön paikalleen asennettuna, niin lähtökohtaisesti oletan, että mun ei tarvitse koskea niihin keittiökalusteisiin missään kohtaan. (little did I know, nimim. 7. kuulla raskaana ja kuorma-autokuski on jättämässä kalusteita ulos sateeseen pihamaalle).

  Hieno sänky teillä. Ja lapset onneksi putoaa pehmeästi – itse olen jollain leirillä pudonnut yläsängystä vielä kouluikäisenä. Seurauksena ainoastaan pieni lohkeama etuhampaassa. Mut aika taito kyllä tiputtaa itsensä tosta alasängynkin pienestä kohdasta. 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Uhh, keittiön kanniskelu onkin sellaista raskaana oleville sopivaa puuhaa. Kuljetukset on tosiaan usein vähän hämääviä, meillä onneksi on posti naapuritalossa, eli silloinkaan ei joudu kamalaa matkaa kantamaan – mutta huonekaluja mä nyt en mielelläni kanna lainkaan, varsinkin jos niiden kuljetuksesta on maksanut.

   Alasängystä tippuja on melkoinen pyörijä, ja tykkää nukkua sängyssä poikittain, eli kun asettuu poikittain siihen aukon kohdalle, ja sitten tuuppaa vauhtia laidasta jaloilla, niin alashan sieltä tulee. 🙂

 6. 7

  Karkki sanoo

  Onpas hieno! Meidän lapsen pitäisi pian koon puolesta siirtyä isompaan sänkyyn, mutta enpä tiedä vielä minkälainen valitaan, kun pyörii öisin niin kovin sängyssään.

  • 7.1

   sanoo

   Tätä mallia saa siis myös yksikerroksisena, ja tolla samalla korkealla laidalla. Vaikka meillä kyllä esikoinen oppi olemaan pyörimättä, kun pinnasängystä otettiin laita pois, pari kertaa se tippui (lattialla olevalle patjalle), mutta sitten pyöriminen rauhoittui.

 7. 8

  sanoo

  Nauratti tuo alku, koska se tuntui niin tutulta. Mäkin olen odottanut milloin huone on stailattu blogiuskottavaan kuntoon, ja sitä saan odottaa varmaan hamaan tappiin 😉 Meillä päädyttiin tavallisiin lattiatilaa vieviin sänkyihin, kun siinä vaiheessa kun kerrossänkyä harkittiin oli edellinen kamala mahatautikierre vähän liian tuoreessa muistissa. Leikkitilaa olis kyllä enemmän jos olis hommattu kerrossängyt.

  • 8.1

   sanoo

   Meillä ei pariin vuoteen ole niitä kamalimpia mahatauteja ollut – naivisti elättelen toivetta, että niiltä voitaisiin välttyä jatkossakin. No, voin kertoa sitten, miten kerrosänky toimii, jos ei vältytä. 😉

 8. 9

  sanoo

  Meillä on myöskin tuo sama sänky. Taino tilattiin Veken kalusteelta, mutta tuolta virosta ne tuli suweu:n tarroilla 😀
  Ollaan oltu tosi tyytyväisiä. On tukeva sänky ja nopea kasata. Meillä Duo nukkuu vielä pinniksissä mutta esikoinen nukkuu kerrossängyssä. Me ostettiin tuohon myös sängynaluslaatikko, joka toiminee jossain vaiheessa yhdelle lapselle sänkynä. 🙂

  • 9.1

   sanoo

   Mua vähän houkutti ajatus tosta kolmikerroksisena – mutta tolla isolla laatikollahan kerroksen saa lisäämättä korkeutta. Eli voisi toteuttaa nelikerroksisenkin sängyn… 🙂

 9. 10

  sanoo

  Taisin tehdä oikean valinnan, kun emme ostaneet kerrossänkyä vaan kaksi jatkettavaa lastensänkyä. Meillä nimittäin ei olla niin kovin rauhallisia eikä riidattomia – ainakaan vielä 🙂

  • 10.1

   sanoo

   Muakin kyllä vielä vähän arveluttaa, kun meno on muuten usein aika raisua kuitenkin, tarkoituksella ja tahattomasti. Mutta jospa tämä sujuisi. Kaksi sänkyä mahdollistaa kyllä erilaiset huoneen jakamisratkaisut, ja jatkettavan kansa pärjää oikeastaan siihen saakka kun saavat itse ostaa omat sänkynsä. 🙂

 10. 11

  Jonna sanoo

  Hei! Google johdattu postaukseen kun kerrossänkykokemuksia etsin! Osaatko kertoa mahtuuko tuolla alasängyssä liikkumaan muuten kun ryömimällä. Jos unissaan nousee istumaan niin pää taitaa kolahtaa yläpetiin? Oli jo tilaus menossa mutta alkoi tämä arveluttaa!
  Jonna

  • 11.1

   Emilia sanoo

   Tuolla toisessa postauksessa näkyy lapset lukemassa alasängyssä: 4-vuotiaat mahtuu vielä hyvin istumaan, metrin mittaisen täytyy vain vähän kumartua sänkyyn mennäkseen, muuten mahtuu istumaan ja konttailemaan aika vapaasti. 8-vuotias (noin 120cm) ei enää mahdu istumaan ihan suorassa, en sitten tiedä, oppisiko siihen kuitenkin aika nopeasti.

Trackbacks

 1. […] Lasten kerrossänky, meidän kokemus – Image-blogitSinä päivänä, kun meidän kerrossänky lähtee eteenpäin, … Loppujen lopuksi me päädyttiin sitten tilaamaan virolaisen Suwem -merkin Liisa -kerrossänky.Siirry kotisivulle […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *