Lapsiperheen lääkekaappi

lapsiperheen lääkekaappi

Lapsiperheen lääkekaapin sisällöstä varsinkin suklaa on syytä pitää lasten ulottumattomissa ja näkymättömissä.

Mä koetan  sensuroida facebook-sivultani ja täältä blogista vähintään 90%  sellaisista ”no niin, nyt on sitten pojan yskä todettu ihan vain yskäksi, siskolla sen sijaan korvatulehdus yllättäen jatkuukin ja itselleni sain antibiootit silmätulehdukseen ja kyllä nyt yskittääkin” -tyyppisistä päivityksistä, koska muutenhan ei muuta tarjottavaa näin kevättalvella olisikaan. Mutta koska tilanne (taas) tänään on tämä, niin olkoon tämä siihen 10% mahtuva postaus. Ja kun sesonki näyttää vielä olevan käynnissä, niin itse kunkin on syytä päivittää lääkekaappinsa

Jokaisessa itseään kunnioittavassa lapsiperheessähän on lääkekaappi, jossa on muutakin kuin burana neljäsatasia. Meillä lääkitään kuumeet ja kasvukivut nestemäisellä paracetamolilla ja ibuprofeiinilla, jota me nykyään kannetaan myös Ranskasta laskettuani, että sen litrahinta Suomessa on kovempi kuin samppanjalla. Ja kun meillä nykyään menee enemmän lasten särkylääkkeitä kuin samppanjaa, niin fiksuahan se on priorisoida, mitä pulloja matkalaukuissaan raahaa.

Toinen mitä sieltä lääkekaapista tietysti löytyy, on nesteytysjuomajauhe. Mun kokemus on, että kun pieni lapsi oksentaa, niin sille kannattaa ihan varmuuden vuoksi ruveta juottamaan sitä juomaa heti (ainakin jos ei imetä), ja pieninä annoksina. Muuten se kiskaisee sen ensimmäisen lasillisen kerralla, laattaa sen sitten kahden minuutin kuluttua kaaressa, eikä suostu sen jälkeen enää seuraavaan vuorokauteen juomaan mitään, ja sitten mennäänkin jo Lastenklinikalle.

Noi juomajauheethan maistuu järestään ihan törkeän pahalle, mutta jos blandaa mehuun, tai vaikka hedelmäsoseeseen tai jogurttiin, niin voi saada hörppyyteltyä. Jos kyse sitten olikin vain kertaluontoisesta oksennuksesta (meillä yksi lapsi oksentaa aina kun sillä on mikä tahansa virus), niin ei se mitään, tulipahan nesteytettyä.

No sitten on tietysti kuumemittari. Meillä on otsamalli, vähän epätarkka, mutta helppo käyttää eikä tule lapsille traumoja (kuten tässä Vuoden mutsi -jutussa). Tosin jos ollaan lääkäriin menossa, niin usein tarkastan vielä takapuolesta, mikä se lämpötila on, ettei tarvitse varata aikaa sellaisella ”no se tuntuu tosi kuumeiselta” -perustelulla. Ja sitten on lääkehiiltä (ei olla tarvittu, kop kop), lasten nenäsumutetta, kyypakkaus, hydrokortisonia, bepanthenia, septidiniä ja runsaasti eri mallisia ja värisiä laastareita.

Nyt olen lisännyt ”pidä näitä aina kotona” -listaan muitakin juttuja, tosin niitä ei säilytetä lääkekaapissa:

– nenäliinoja. 6-vuotias suostuu niistämään kerran yhteen liinaan.

– hunajaa. Ei saa antaa alle 1-vuotiaille (botulismi – joku kamala myrkytys – vaara), mutta vähän isommille tehokkaampi yskänlääke kuin apteekin tropit – ja taatusti terveellisempää

– kamomillateetä. En tiedä, onko ihan taikauskoa, mutta sen pitäisi auttaa silmätulehduksessa. Ainakin kamomillateehen kastetuilla lapuilla tulehtuneiden silmien pyyhkiminen ja hautominen tuntuu ihanalta.

– sipulia ja timjamia. Sipuli silpuksi ja timjamia päälle, kulhoon ja kiehuvaa vettä perään. Asetetaan nuhanenän sängyn viereen höyryämään.

– tarpeeksi paksuja sanakirjoja sängyn päädyn korottamiseen

– katsomattomia dvd:tä tai idea areena- tai youtube-hakuun. Jaksaa itsekin katsoa lapsen kanssa, kun ei aina ole niitä samoja. Musta luontodokumentit on kivoja, niistä löytyy kommentoitavaa ja lapset tapittaa niitä innoissaan (no niinhän ne tapittaa mitä tahansa liikkuvaa kuvaa).  (Ja sitten voi tietysti puuhailla tällaisia kehittäviä juttuja.)

– suklaata. Olet sen ansainnut.

– musta olisi mainiota ottaa tilkka punaviiniä siinä vaiheessa, kun lapset vihdoin on särkylääkkeellä tainnutettu sänkyyn, mutta näiden imetysvuosien aikana mun alkoholinsietokyky on mennyt niin matalalle, ettei taida kannattaa – paracetamolin vaikutusaika kun on noin neljä tuntia, kertovat empiiriset kokeemme. Sitäpaitsi eipä kaapista paljon viiniä enää löydykään, kun painokiintiöt matkalaukuissa täytetään siis sillä paracetamolilla. Entinen luokkakaverini Elina (Jetlagissa -vauvaoppaan kirjoittaja, jota kirjaa voisin jossain vaiheessa kehua) ehdotti taannoisessa fb-päivityksessään, että lasten särkylääkkeiden kanssa voitaisiin myydä aina pari diapamia vanhemmille. Tästä voisi joku lääkefirma ottaa kopin.

p.s. Ehkä nyt on hyvä hetki pitää välillä päivän tauko postauksissa.

Mitä ”isoäidin konsteja” teillä käytetään lasten sairastaessa?

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  Laura Sadinsalo sanoo

  Mulla tossa yksi makaa lakanan alla kuumeessa ja välillä herää ördäämään.Tuli kyl turvaton olo,kun meidän kaapista ei löydy mitään liuoksia.Särkylääkettä taitaa lapsellkin olla 🙂 Septidiniä,ruskeeta rullalaastaria,jota vain äiti ja isä tuntuvat tarvitsevan.Mustikkasoppaa meil kans saa kun on vatsatautia,tai mustikoita ja viiliä. MUTTA huomenna kun pahin on takana ja alkaa voimien keräys,niin silloin saa voimajuomaa. Sitä minäkin sain 😉

  • 1.1

   sanoo

   Joo, meilläkin on lääkekaappi täydentynyt vasta sen jälkeen kun parikin kertaa on pyhinä lähdetty vaeltamaan kohti auki olevaa apteekkia. Ton suola-sokeriliuoksenhan voi kyllä tehdä kotonakin: 6 teelusikallista sokeria ja ½ teelusikallista suolaa litraan (keitettyä) vettä (resepti ja lisää vinkkejä löytyi täältä : http://rehydrate.org/solutions/homemade.htm ). Tuli testattua jouluna, kun Ranskassa ei saanut tota apteekista (tai ainakaan G ei onnistunut saamaan, ainakaan ilman reseptiä).

 2. 2

  Laura Sadinsalo sanoo

  Näköjään meidän voimajuomakin käy 🙂 Siinä on banaania,jossa kuulemma on potassiumia,appelsiinia,omenaa ja hunajaa ja raaka muna 🙂 Mut jostain syystä täs mun versiossa ei oo ollu sitä munaa…

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *