Lahja 1-vuotiaalle

lahja 1-vuotiaalle

Postaus sisältää tähdellä merkittyjä affiliate-linkkejä, eli jos päädyt tilaamaan asynttärilahjoja tätä kautta, tuet samalla Leluteekin filosofiakahviloita.

Mitä antaa lahjaksi 1-vuotiaalle? En tiedä teistä, mutta silloin kun pitäisi keksiä synttärilahjaideoita (esim. päivän varoitusajalla), niin mulla usein leikkaa tyhjää. Silloin kun itsellä ei vielä ollut lapsia, oli lahjaideat lapsille erityisen vähissä, nyt voi sentään muistella mitä omille lapsille on annettu lahjaksi.

Oikeastihan 1-vuotissynttärit on vanhempien juhla; hei, vauvavuosi on ohi, me selvittiin siitä! Esikoisen vanhemmat eivät vielä välttämättä edes osaa kuvitella edessä olevia taaperoelämän iloja kirjahyllyyn kiipeämisineen, oksennustauteineen ja itkupotkuraivareineen, vaan toivorikkaasti ajattelevat olevansa voiton puolella. Mutta vaikka päivänsankari ei juhlista vielä paljon ymmärrä, ja mikä tahansa lahja tuottaa lapselle iloa, tuntuu, että juuri 1-vuotislahjan pitäisi olla jollain tavalla Merkittävä.

Me ollaan annettu omille 1-vuotiaillemme klassikkoleluja. Esikoinen sai muotolaatikon ja tykkäsi siitä, vaikka pitkään se tietysti laittoi palikat laatikkoon vain avaamalla kannen. Kaksoset sai taaperokärryn* ja hakka-lelun*, mikä oli ehkä hyvä yhdistelmä: kun kärryn käyttövuorosta tuli kiistaa, turhautumat saattoi purkaa hakkaan. Molemmat on myös edelleen ahkerassa käytössä 3,5-vuotiaiden leikeissä. Näiden lisäksi mies teki jokaiselle lapselle oman piippausnappulan. Siis muoviboksiin upotetun napin, jota painaessa kuuluu piippaus (ja boksissa syttyy pieni lamppu). Nämä on myös olleet melkoinen suksee.

Yhdistelin meidän lapsille annettuja lahjoja, viimeisillä 1-vuotispäivillä näkemiäni lahjoja ja muita hyviä ideoita.

Lelut

 • vedettävät lelut (esim. se Brion klassikkomäyräkoira)
 • pallo (pieni ja pehmeähkö, jotta voi heitellä ja potkia sisälläkin)
 • pinottavat kupit tai leikkiastiat
 • nuppipalapelit
 • kassakone* on myös meillä ollut yllättävän pienten suosikki
 • Duplojen* keräämisen voi myös jo aloittaa, vaikkei itsenäinen rakentelu ihan vielä onnistu

 

Kirjat

 • pahvia
 • luukkukirjat rupeavat kiinnostamaan (niiden mukaan voi sitten lahjoittaa teippirullan)

 

Käytännölliset lahjat

 • liukumattomat tossut
 • pipityyny (pieni kauratyyny, jonka voi laittaa kylmään ja muksahduksen tultua painaa kuhmun päälle)
 • lahjakortti kenkäkauppaan tai kenkien ostaminen yhdessä
 • vedenpitävä talvi / -välikausihaalari (tämän valinnassa täytyy ehdottomasti konsultoida vanhempia)
 • turvaistuin (vanhempien valitsema)
 • ”isojen lasten” lakanat ja vuodevaatteet

 

Ikimuistoiset ja itsetehdyt lahjat

 • 1-vuotisvalokuvaus (vaikka lahjakortti valokuvaamoon)
 • vauvavuoden valokuvat albumissa
 • valokuva-albumi lahjan antajasta tai kehystetty valokuva lahjan antajasta ja lapsesta yhdessä
 • itse kirjoitettu ja kuvitettu satu
 • puuntaimi (ja sen istuttaminen)

 

Niille joilla todella on jo kaikkea

Pienet lapset eivät kaipaa hienoja ja kalliita lahjoja. Ja varsinkin jos 1-vuotiaalla on isosisaruksia, vanhemmatkin yleensä ilahtuvat eniten siitä, jos kotiin ei tuoda yhtä ainutta tavaraa lisää. Meidän ohje esikoisen 1-vuotispäivän vieraille oli, että tuovat juhliin sopivaa syötävää, ei lahjoja. Mutta merkkipäivää ja sankaria on tietysti mukava muistaa, joten tässä muutamia ideoita, joista päivänsankari varmasti ilahtuu, mutta jotka eivät lisää tavarakaaosta kotona.

 • saippuakuplia*
 • kukkia
 • ilmapallo (kaasupallo on tietysti paras)
 • syntymäpäiväkortti

Ja ketäs tänään sitten juhlitaan? No Leluteekkiä! Tasan vuosi sitten painoin perhoset mahassa ”Julkaise” -nappia ensimmäisen kerran. Ja ihan niin kuin aina yksivuotiaan kohdalla, vuosi on hujahtanut ohi ihan huomaamatta, ja samalla siihen on mahtunut valtavasti asioita: 250 postausta ja 1200 lukijoiden kommenttia. Vuoden aikana Leluteekin sivut on avattu 165 000 kertaa, mikä tuntuu aika uskomattomalta.

Blogista on epäilemättä eniten iloa mulle itselleni (ihan niin kuin yksivuotiaista vanhemmilleen), mutta mä toivon, että Leluteekki on lukijoilleen vähän niin kuin hyvän ystävän lapsi, joku jonka olemassaolosta on aidosti iloinen ja jonka tekemisiä on mukava seurailla. Mutta tässä tulee ero siihen yksivuotiaaseen: mä en jaksaisi jatkaa blogin hoitamista ja kasvattamista, jos teitä lukijoita ei olisi. Ihan oikeasti paras lahja on se, että joku lukee näitä juttuja, ja vielä jatkaa niistä keskustelua kommenteissa. Eli kiitos tästä vuodesta, ja saippuakuplat teidän kunniaksenne!

p.s. Olisitteko te tai teidän 1-vuotiaat ilahtuneet tällaisista lahjoista? Mikä oli se kaikkein paras 1-vuotislahja?

Edit lokakuu 2014: lisäsin muutaman idean ja affiliate-linkit

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Jee onnea yksivuotiaalle!

  Mä ostin mun yksivuotiaalle potkuauton. Oikeasti ostin sen itselleni, oli niin nätti 🙂 Mutta siitä tuli hitti heti puoli vuotta synttäreiden jälkeen, kun tyypin jalat vihdoin ylsivät lattiaan. Edelleen se suhailee autollaan päivittäin. Hyvä lahja oli.

  • 1.1

   sanoo

   No tää on juuri sellainen pitkäikäinen klassikkolelu. Ja myönnetään, mä olin aina himoinnut sellaista muotolaatikkoa, mulla kun ei koskaan ollut. Edelleen siivotessa tykkään pudotella ne palikat oikeista koloista. 😀

 2. 2

  sanoo

  Tepsu sai 1-vuotislahjaksi kummeilta sellasen puisen autoradan, jossa auto laitetaan sieltä ylhäältä ja se itsekseen laskee ramppeja pitkin alas. Yllättäen oppi myös leikkimään sillä, ja leikki ajoittain vielä nyt 3-vuotiaanakin. Endless fun.

 3. 3

  bleue sanoo

  Onneksi olkoon! Mahtavia lahjaideoita ja lisäisin vielä kuvakirjan: taktiilikirjan, luukkukirjan, pahvisen runokirjan! Vinkkejä löytyy kasalti!
  Mutta tosiaanko blogisi täytti vasta vuoden? Ainahan se on ollut :)!

  • 3.1

   sanoo

   No niinhän se on, että ei sitä 1-vuotissynttäreillä enää muista, millaista elämä oli silloin ennen. 🙂

   Joo, kirjat, mä mietin pitäisikö niistä tehdä ihan oma postauksensa, 1-vuotiaat monesti rupeaa jo olemaan ihan oikeasti innostuneita lukemisesta.

 4. 4

  sanoo

  Onnea 1-vuotiaalle :)! Olet kyllä todellakin tuotteliaasti kirjoitellut ja löytänyt ison lukijakunnan näinkin lyhyessä ajassa!

  Kirjalahjoissa on se kiva puoli, että niihin voi kirjoittaa oman tervehdyksensä alkusivuille.

  • 4.1

   sanoo

   Mua nolottaa, kun en ole meidän lasten kirjoihin kirjoittanut varmaan yhteenkään mitään – vaikka musta on tosi kivaa, kun meillä on mun vanhoja kirjoja, joissa on onnittelut vaikka 2-vuotiaalle.

 5. 6

  sanoo

  Onnea yksivuotiaalle! Tuntuu hurjalta, että siitä on vasta vuosi 🙂 Hyvä vuosi on ollut, kiitos!

 6. 7

  sanoo

  Onnea blogille ikääntymisestä 😀
  Meillä on juhlittu yksivuotiasta tytärtämme koko viikonloppu ja kyllä tuolla sinunkin listassasi ollut taaperokärry näyttäisi olevan lapsesta paras lahja. Kiva, että hän sai myös aterimet, duploja, kirjan ja muun muassa vanhan ajan veivattavan puhelimen, jota voi vetää perässä. Ja unohdin, että kellopeli sai myös hyvän vastaanoton!
  PS. Laita kuvia Länsi-Pasilasta joku kerta, ikävä sinne, kun muutimme isompien neliöiden perässä Vantaalle 😉

  • 7.1

   sanoo

   Taaperokärry on kyllä aika varma valinta.

   Totta, Länsi-Pasila -postausta ei olekaan ollut, vaikka mulla on kyllä sellainen ajatuksissa hautumassa. Mun kuvat vaan ei yleensä tee oikeutta kohteelleen. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *