Kasvukipuja

Tällaisella otsikollahan yleensä viitataan johonkin symbolisiin kasvukipuihin, että miten sitä kasvaa ihmisenä, tai miten murrosiässä on vaikeaa tai sitä rataa. No, en taida jaksaa puristaa tähän mitään symboliikkaa, kyse on ihan vain siitä, että esikoisen jalkoja (tai käsiä) särkee, tosi kovaa ja tosi usein, ja yleensä tietysti myöhään illalla tai yöllä.

Mä olen kysynyt tästä kaikilta lääkäreiltä missä me ollaan käyty (ja kyllä perusterveenkin lapsen kanssa tulee käytyä ihan tarpeeksi usein, ja siihen keskoskontrollit päälle) ja olen googlannut itselleni hiiriranteen (no en, mulla on tosi kestävät nivelet), mutta

a) kukaan ei ilmeisesti oikein tiedä, mitä kasvukivut on ja mistä ne johtuu (paitsi että ne ei ilmeisesti johdu kasvamisesta)

b) kukaan ei osaa neuvoa niihin muuta apua kuin särkylääkettä ja hieromista (ja lämpö- tai kylmähoitoa).

Todella turhauttavaa. Mulla oli itselläni kasvukipuja pienenä, ja ne oli ihan kamalia, mutta niitä ei ollut ihan näin usein. Mun ollessa 8-vuotias me oltiin automatkalla ja pysähdyttiin Pyreneillä Ax-les-Thermes -nimisessä pienessä kylpyläkaupungissa, jossa oli yleisön vapaasti käytettävissä kuuma rikkivesiallas. Mä liottelin jalkojani siinä jonkun aikaa hajusta huolimatta, ja sen jälkeen ei koko kesänä tullut kasvukipuja.

No, me ei olla vielä kokeiltu rikkikylpyjä, koska niitä ei ole sattunut matkan varrelle, tähän mennessä taktiikka on vain ollut antaa särkylääkettä heti kun lapsi sanoo, että nyt taitaa ruveta sattumaan, silloin kipu ei ehdi kovaksi. Muuten se menee vähän ajan päästä itsekseen ohi palatakseen sitten puolen tunnin kuluttua niin kovana että lapsi vain kiljuu tuskasta. Särkylääkettä pitäisi siis olla aina joka paikassa mukana, mutta eipä tietenkään ole.

Jossain vaiheessa me ajateltiin, että jos tää on vain psykosomaattista, ja kokeiltiin placeboa; isosisä oli löytänyt jostain provencelaisilta markkinoilta ihmeitätekevää saippuaa jonka piti auttaa myös kasvukipuihin sängyn jalkopäähän asetettuna. Selitettiin tämä lapselle, käärittiin saippua lakanoihin – ja herättiin seuraavana yönä itkuun.

No, nyt mä taas googlatessani löysin jotain mainintoja siitä, että magnesiumlisä voisi auttaa, ja koska siitä ei nyt ainakaan lyhytaikaisesti pitäisi olla mitään haittaakaan, niin kokeillaan nyt. Lapsi on syönyt magnesiumtabletteja nyt viisi päivää, ja nyt kahtena päivänä ei ole ollut kasvukipuja. Katsotaan, jos ne pysyy poissa kaksi viikkoa, niin magnesium auttaa.

Onko teillä kokemusta kasvukivuista? Entä hyviä vinkkejä niiden hoitoon?

Klikkaa tästä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kasvukivut voi johtua siitä kun lihakset kasvaa, mutta lihaksen ympärillä oleva kalvo ei kasva mukana niin nopeasti ns. penikkatauti.

  Joku aika sitten meillä poika heräsi yöllä ulisten ja valitti jalkoja, keksin heti että kasvukipuja, koska muistan vielä omat jalkojen kivut. Omiin jalkoihin pyysin mummoa aina laittamaan märkää pyyhettä päälle, nyt poika pyysi rapsuttelemaan jalkoja. Kylmää tai kuumaa, niitä ajattelin seuraavalla kerralla kokeilla, että saisin itse nukkua eikä tarvisi niitä jalkoja hipsutella siinä sängynlaidalla.

  • 1.1

   sanoo

   Mustakin nää kasvuhypoteesit tuntuu kuitenkin järkeenkäyvemmiltä kuin esim. että kyse olisi vain rasituskivuista niin kuin olen myös lukenut – meillä ainakaan ei ole selvää yhteyttä paljon liikkumisen ja kipujen välillä.

  • 2.1

   sanoo

   Ja äitiparka! No pahinta on tietysti, että lapsiparalle ei aina irtoa kovin kärsivällistä ja hellää kohtelua silloin yöllä, vaikka eihän se sen vika ole, että jalkoihin sattuu.

 2. 3

  sanoo

  Ja jos joku jäi miettimään: magnesium ei auttanut kasvukipuihin. Lämmitettävä kaurapussi on sen sijaan auttanut, ei tosin pelkästään, mutta helpottaa kipua sen aikaa, että särkylääke ehtii vaikuttaa.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *