Kaksoset, väestönkasvu ja mikrolaina maailmantuskaa helpottamaan

Mustahan ei koskaan pitänyt tulla kolmen lapsen äitiä. Kaksi oli aivan ehdoton maksimi. Mä olen aina ollut sitä mieltä (tai ainakin 12-vuotiaasta asti), että väestönkasvu on maailman ympäristöongelma numero yksi. Jos meitä ihmisiä olisi vähemmän, tai jos meitä ei ainakaan tulisi koko ajan niin julmetusti lisää, niin meidän aiheuttamat haitat ympäristölle olisi vastaavasti vähän pienempiä. Eihän se ihan suoraan näin mene, mutta ei kukaan varmaan voi väittää, että valtava (siis nykyisenkaltainen) väestönkasvu olisi ympäristön (ja sitä kautta ihmiskunnan) kannalta erityisen hyvä asia.

No, tää on siis tällainen henkilökohtainen kohtaa poliittisen -tyyppinen ongelma. Periaatteessa siis musta olisi hyvä, että mahdollisimman monet ihmiset ei saisi lapsia ollenkaan. Mutta käytännössä mä sitten itse halusin lapsia, olen aina halunnut. Ensin mä onnistuin vakuuttamaan itselleni, että yksi lapsi vielä menettelee, varsinkin jos sen pitää kestovaipoissa ja kirpparivaatteissa. Sitten mä onnistuin vakuuttamaan itselleni, että kaksi lasta ei vielä tarkoita väestönkasvua, eli se on vielä ok. Mutta sittenhän me saatiinkin kaksoset, ja maailman väestönkasvu nytkähti taas yhden pykälän eteenpäin.

Tähän ympäristörikokseen mä löysin vertaistukea mainiosta blogista Kaksoset kestovaipoissa (valitettavasti blogi on lopetettu jo pari vuotta sitten – mutta sittenpä voi palata tänne lukemaan kaksosjuttuja). Nyt en löytänyt tuolta kommenteista sitä, jossa ehdotettiin toisen kaksosen antamista adoptoitavaksi noin väestönkasvun tasaamiseksi, mutta enpä mäkään juuri muuta vaihtoehtoa ole keksinyt.

Toissapäivänä huomasin, että YK:n väestöennustetta oli taas hilattu ylöspäin, ja vaikka mä tiedän, ettei se nyt ihan pelkästään meidän tuplaonnesta johdu, niin ahdistaa silti vähän. En mä kuitenkaan vieläkään ruvennut laatimaan adoptiopapereita,

Siihen on varmaan syynä mun lepsu humanismini. Se näyttäytyy myös siinä, miten tän mun ympäristörikollisen urani kanssa korreloi myös mun urani businessenkelinä: kun mä olin töissä kaksosia odottaessani, niin mä pistin melkein joka palkasta yhden lainan Kiva.orgin kautta menemään jonnekin päin maailmaa, ja nyt kun niitä maksetaan takaisin, mä voin pyörittää niitä samoja rahoja taas eteenpäin.

Idea on siis, että sivustolta shoppaillaan lainansaaja, jolle lainataan 25 dollaria tän sivuston ja paikallisten järjestöjen kautta, ja yksittäisten lainanantajien lainoista kertyy sitten tarvittava summa esim. uusiin kankaisiin irakilaiselle ompelijalle tai lannoitteisiin ecuadorilaiselle maanviljelijälle tai kaloihin sudanilaiselle kalakauppiaalle  – siis pienyrittäjät saa edullisilla ehdoilla pienen lainan, joka mahdollistaa yrityksen pienen kasvun, tai ainakin toiminnan jatkumisen. Toki tätä systeemiä kritisoidaan (juuri löysin suomalaisen väitöskirjankin aiheesta), mutta mä haluaisin uskoa, että se voisi olla yksi askel parempaan päin.

Mutta tämä ei siis välttämättä ole mitenkään erityisen ympäristöystävällistä toimintaa, lisää tuloja tarkoittaa lisää kulutusta. Jootain kiertotietähän sitä voisi kuitenkin ajatella, että kun elintaso vähän nousee, niin ei ole tarvetta saada niitä kahdeksaa lasta, vaan pari-kolme riittää, ja nekin koulutetaan, ja kun ne koulutetaan (varsinkin ne tytöt) niin nekin saa vähemmän lapsia ja ehkä jopa toimii jotenkin kestävästi eikä vain osta neljää jääkaappia ja kolmea autoa kun siihen nyt kerran on varaa. Tai näin mä toivon. Kunhan koitan perustella lepsua humanismiani.

Sitäpaitsi toi sivusto on koukuttava. Mulla oli taas takaisinmaksettuja lainoja sen verran, että piti valita kolme uutta ja käytin siihen melkein koko päiväuniajan. Lainansaajien valitseminen on vaikeaa, mä olen koettanut pitää jonkinlaista maantieteellistä tasapainoa (tosin kriisialueita painottaen), suosia naisia ja perheellisiä, mutta ehdokkaita on silti valtavasti.

Mutta hei, nyt siellä oli taas sellainen tarjous, että jos menet sivulle tämän linkin kautta mun kutsumana, niin sekä sinä uutena lainaajana että minä saadaan yksi laina käyttöön lahjoituksena – eli saa valita itse, mihin sen antaa, mutta sitä ei kyllä sitten saa omalle tilille takaisin, vaan se palaa lahjoittajalleen. Mutta pääsee siis kokeilemaan ihan ilmaiseksi, auttaisiko mikrolaina antajan maailmantuskaan. Saajapuolella se sitten kyllä varmasti parantaa elämänlaatua vähän konkreettisemminkin.

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tosta sivustosta en ollut kuullutkaan, mutta kuulosta vähän samantapaiselta kuin naisten pankki. 🙂 Pitänee laittaa korvan taakse.

  • 1.1

   sanoo

   Joo, niillähän on myös mikrolainoja. Mä tykkään tässä Kivassa siitä, että sen kerran tehdyn lahjoituksen voi tosiaan lahjoittaa aina uudestaan ja uudestaan, ja joka kerta itse päättää mihin kohteeseen se menee.

 2. 2

  Riitta sanoo

  Voi hitsi, hieno tarjous Kivalla, sääli kun mä jo lainailen sen kautta, muuten heti olisin tarttunut!

 3. 3

  sinhi sanoo

  Olipa kiva juttu, käytin tilaisuuden hyväksi 🙂 Toivottavasti voin lähiaikoina laittaa ”oikeeta” rahaa myös! Mulle tulee aina välillä tarve auttaa ja yleensä käyn jossain hankkimassa toisenlaisen lahjan tms. Mutta tämä on kiinnostanut jo jonkin aikaa, kiitos siis promosta. Simpsoneissahan oli kanssa tämänhenkinen juttu yhdessä jaksossa, Lisa päätyi lopulta lainaamaan rahaa Nelsonille ja käsiteltiin näitä samoja asioita, hyviä ja huonoja puolia 🙂

 4. 4

  sanoo

  Kiitos vinkistä, tilaisuus käytetty hyväksi ja autettu vielä omalla rahoituksella paria muutakin avuntarvitsijaa! 😉
  En ollut kuullut Kivasta aiemmin, mutta ei tarvinnut kauaa harkita mukaan lähtemistä.
  Aiemmin olen ollut mm. Unicefin ja WWF:n kuukausilahjoittajana, kuitenkin tämä tuntuu paremmalta, kun voi lainata silloin, kun haluaa ja pystyy sekä saa itse päättää minne päin maailmaa ja ketä haluaa tukea. Kiitti vielä kerran!

  • 4.1

   sanoo

   Mainiota! Mäkin kuukausilahjoitan muutamaankin paikkaan, mutta tykkään kyllä tästä, myös siksi, että sitä samaa lahjoitustaan voi tosiaan kierrättää taas eteenpäin kun se on maksettu takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *