Kahden kulttuurin juhannus

Kaupunkijuhannukset on musta ihania. Helsinki on hiljainen, vehreä ja kaunis (tosin ei enää ollenkaan niin hiljainen kuin mun lapsuuden kaupunkijuhannuksina, tai vielä kymmenen vuotta sitten). Mutta lapsille mä olin ajatellut tarjota jotain juhannusperinteitäkin, kun nyt kerran oltiin Suomessa juhannusta viettämässä (ranskalainen juhannus kun ei ole kovin kummoinen). Mutta ei tullut mieleen muistuttaa miehelle, että Suomessa juhlapyhät on tapana viettää aattona. Muutenkin suunnitelmia olisi ehkä voinut hioa yhdessä, lopputulos juhannusaatosta oli nimittäin seuraavanlainen.

Mun suunnitelma juhannusaatoksi (tästä eteenpäin Emilian Suunnitelma, eli ES)

Miehen suunnitelma juhannusaatoksi (tästä eteenpäin MIehen Suunnitelma eli MS)

MItä oikeasti tapahtui (tästä eteenpäin Todellisuuden Tapahtumat eli TT)

Tässä vaiheessa olin ajatellut herätä. Todellisuudessa tässä vaiheessa lähdettiin jo liikkeelle.

Tässä vaiheessa olin ajatellut herätä. Todellisuudessa tässä vaiheessa lähdettiin jo liikkeelle.

7.30 Herätys (ES)

8.00 Herätys (MS)

6.00 Lapset heräävät (TT)

9.00 Mies ja lapset Hakaniemeen ruokaostoksille ja miehen töissä käymään. Minä käyn lenkillä ja suihkussa, imuroin ja moppaan lattiat, siivoan lastenhuoneen, ripustan pyykit ja järjestän puhtaat paikalleen, puran kaikkialle kertyneet kassit ja teen pari tuntia työhommia (myönnetään, tähän selvästi liittyi joku aika-avaruuden taivutusoperaatio) (ES)

9.00 Mies ja lapset Hakaniemeen ruokaostoksille ja päiväksi miehen töihin rakentamaan kolme lentävää autoa (MS)

7.30 Mies ja lapset Hakaniemeen ruokaostoksille ja miehen töihin rakentamaan yksi auto, jolla on siivet. Emilia käy lenkillä ja suihkussa, purkaa kassit, siivoaa lastenhuoneen ja tekee hetken työhommia. (TT)

Iloiset juhannuksen viettäjät ratikassa. Ei ole ruuhkaa.

Iloiset juhannuksen viettäjät ratikassa. Ei ole ruuhkaa.

 

Lentoautotehdas käyntiin.

Lentoautotehdas käyntiin.

11.30 Mies ja lapset tulee kotiin, lounas graavikalasta ja uusista perunoista. Nuorimmaiset päiväunille. Muut rentoutuvat pari tuntia. (ES)

12.00 Mies ja lapset käy pizzalla. Sen jälkeen takaisin töihin lentävien autojen kimppuun. Päiväunet jätetään väliin. Emilia tekee kotona omiaan ja leipoo siinä ohessa quichen illalliseksi. (MS)

12.30 Emilia soittaa ja ihmettelee mitä muu perhe puuhaa lounasaikaan. Puhelimitse käydään lyhyt kulttuurien välinen dialogi juhannuksen ja päiväunien merkityksestä ja viettotavoista. Emilia ottaa auton alle ja ajaa tapaamaan muuta perhettä. Toiselle kaksosista pyydetyt vaihtohousut unohtuvat kiihtyneessä mielentilassa. Perhe siirtyy Hämeentiellä auki sinnittelevään pizzeriaan. Yhdellä lapsista on alaosansa verhona ylösalaisin käännetty t-paita, josta on kurottu ylimääräisiä aukkoja teipillä kiinni. Autiolla Hämeentiellä ja intialaisessa pizzeriassa tämä ei hämmästytä ketään. (TT)

14.15 Nuorimmaiset pääsevät kotiin päiväunille. Emilia aloittaa quichen leipomisen. (TT)

Siivekäs auto on valmis.

Siivekäs auto on valmis.

15.00 Nopea välipala ja lähtö Mustasaaren juhannusjuhlaan. Lasten juhlaohjelmaa ja makkaran syömistä. (ES)

16.30 Nuorimmaiset herätetään päiväunilta. Toinen nousee niin sanotusti väärällä jalalla ja huutaa suoraa huutoa seuraavat 55 minuuttia. Rauhoitteluyritysten epäonnistuttua vanhemmat istuvat lamaantuneina lukemassa tahoillaan. Sen jälkeen lapset katsovat ”Kalastusmestari” -ohjelman tabletilta. (TT)

18.00 Emilia tulee hakemaan muun perheen ja ostokset miehen töistä autolla. Kotona syödään quiche. (MS)

19.00 Kokko Mustasaaressa. Ihana yhteinen kokemus koko perheelle. Kotiin hyvissä ajoin, lapset nukkumaan ja romanttinen juhannusilta. (ES)

18.00 Kierros pyöräilyä tihkusateessa autiossa leikkipuistossa. Pohdintaa, kannattaisiko jotain kokkoa vielä lähteä katsomaan. (TT)

Juhannustanssit

Juhannustanssit

19.30 Mies sytyttää grilliin tulen ja kattaa pöytään quichen ja salaatin lisäksi kulhollisen vettä: ”kokko ja vettä.” Perhe tanssii Katri Helenan tahtiin. Ruokailun aikana ehditään kuunnella myös Meiju Suvasta ja Ylitalon Tarjaa. Toinen kaksosista ei koske pääruokaan ja syö jälkiruokajäätelöstäänkin vain puolet. Perheen naiset käyvät keräämässä seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle, nuorin ei tosin kestä puhumatta. (TT)

Seitsemän erilaista kukkaa löytyi 50 metrin säteeltä kotiovesta. Pasilassa.

Seitsemän erilaista kukkaa löytyi 50 metrin säteeltä kotiovesta. Pasilassa.

21.30 Yliväsyneet lapset laitetaan nukkumaan. Väsyneimmän kuumemittari näyttää 38,5. Diagnoosi: vesirokko.

Mutta ihan mukavaahan meillä oli. Eikä vesirokkodiagnoosikaan vielä ole varmistunut. Mites teidän juhannus sujui?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hienoa, kun joku kertoo, mitä juhlapyhinä oikeasti tapahtuu. Facebookia silmäillessä voisi saada sen käsityksen, että kaikki lapsiperheet viettivät juhannusta järvimaisemissa mansikkakakun kera 🙂 Meilläkin oli kaupunkijuhannus, ja näillä keleillä se oli ihan hyvä ratkaisu!

  • 1.1

   sanoo

   Joo, mansikkakakkukin jäi tällä kertaa väliin – mutta juhannuspäivänä saatiin esikoisen leipomia vadelmakeksejä. 🙂 Ja tosiaan, mökkeily (tai veneily) näillä keleillä ja tällä porukalla ei välttämättä olisi ollut niin ihanaa sekään.

 2. 2

  Hilma sanoo

  Kaupunkijuhannus meilläkin oli, ainakin suurimmaksi osaksi. Itse olen potenut kevyttä kesäflunssaa, ilman kuumetta onneksi. Aatto meni kissan kanssa kaksin kotona. Lapsi ja mies olivat ystäväperheen mummolassa viettämässä ”mökkijuhannusta”. Muuten ei tehty mitään normiviikonlopusta poikkeavaa. Eipä näillä keleillä oikein juhlafiilistä saanut aikaiseksi… Lapsella oli toive päästä soutamaan ja kalastamaan – se toteutui, mikä oli tärkein. Toivottavasti teidän pikkupotilas tervehtyy nopsasti!

  • 2.1

   sanoo

   No soutaminen ja kalastaminen kyllä tekee jo juhannuksen! Täällä on myös ollut kalastus pinnalla viime aikoina, mutta mä en oikein tiedä missä muualla kuin vanhempien veneellä sitä pääsisi toteuttamaan. Tai no, kai sitä voisi mennä mille vain rannalle ongenvavan kanssa. Ehkä lapset osaa kohta neuvoa mua, jos ne katsoo tarpeeksi monta jaksoa Mestarikalastajaa.

 3. 3

  sanoo

  En ole hetkeen näin nauranut 😀 Anteeksi. Eritoten jotenkin toi quiche, joka tuolla joka puolella putkahtaa vähän yllärinä esiin. Kyllä keskustelu on täysin yliarvostettua, jos sen puutteesta syntyy näin hauska postaus!

  • 3.1

   sanoo

   Quiche tuli mullekin vähän yllärinä – vaikka ei kyllä olisi pitänyt yllättyä, se on esiintynyt meillä ennenkin sellaisissa ”no mitäs me sitten syödään illalla” -keskusteluissa. Mutta hyvä quiche tuli: vuohenjuustoa, herkkusieniä ja paprikaa. Ja pohjan teen aina itse – tai vielä parempi, tällä kertaa esikoinen teki sen.

   Vaikka lukijoilla olisikin varmasti hauskempaa, jos me ei enempiä yhdessä suunniteltaisi kesälomamatkaa, niin tämä taas muistutti, että pitäisi ehkä istuutua alas ja päättää, mitä me oikein meinataan sen kuukauden aikana tehdä (paitsi istua autossa täältä Ranskaan ja takaisin).

   • 3.1.1

    Venni sanoo

    Aah, mahtava postaus, kerta kaikkiaan! Ja näihin ”mä kuvittelin, että” -tilanteisiin ei tosiaan tarvita edes kahta kulttuuria, ihan peruskauraa ainakin meillä.

    • 3.1.1.1

     sanoo

     Tää on musta kyllä kummallista, kun luulisi, että tässä vaiheessa suhdetta osaisi näitä tilanteita jo välttää. Tosin tässä vaiheessa suhdetta luulisi jo osaavansa lukea toisen ajatuksia, että siinä se ongelma kai onkin.

 4. 4

  sanoo

  Tämä oli niin hauska! Ja kuvasi tosi osuvasti puhumisen tärkeyttä, joka mielestäni vielä korostuu kahden kulttuurin liitossa. Joskus tuntuu, että melkein rautalangasta pitäisi vääntää, että menee perille, mutta kuten tämäkin esimerkki osoittaa, niin ilman puhumista ei voi millään arvata, mitä toinen oli mielessään suunnitellut. Kiitos tämän jakamisesta!

  • 4.1

   sanoo

   Esimerkki meidän ensimmäisestä joulusta: siinä vaiheessa jouluaattona kun mä olin lähdössä vanhempieni luokse syömään joulupuuroa, niin mies oli lähdössä jouluostoksille. Tästä huolimatta kumpikaan meistä ei ole oppinut mitään. Mä en edelleenkään muista, että sille juhlapyhät ei ole aattona, eikä se muista, että Suomessa ne on nimenomaan aattona.

 5. 5

  Maria sanoo

  Iloista juhannusta vaan! Meillä juhannusaatto siirtyi juhannuspäivään, kun mies ei ollut tullut ajatelleeksi, että juhannusta voisi viettää täällä Keski-Euroopassakin, vaan oli kutsunut ranskalaisen vieraan (ei-juhannuksenviettoon sopivan). Juhannuspäivänä sen sijaan ehdin torpata miehen suunnitelman (lähdetään kaikki 2 tunnin matkan päähän urheilukisoihin, joissa hän juoksee 35 sekuntia) ja johdatin joukon juhannusretkelle järven puutteessa joen rantaan ja tahattomasti meinasin saada kokonkin aikaan (note to self: kertakäyttögrilleistä kannattaa lukea käyttöohjeista myös ne varoitukset, vaikka toisaalta se loimu oli niin älytön, että nurmikkopalo olisi syttynyt helposti ohjeiden mukaan toimienkin – nyt estin sen tallomalla kipinöitä juhannustanssihenkisesti ja sammuttamalla niitä pullovedellä). Sitten syötiin makkaraa ja mansikkakakkua ja kerrottiin lapsille, miksi juhannusta vietetään, mutta mieleen niille jäi tietysti vain se erinomainen leikkipuisto siinä vieressä. Mutta ei voi väittää, etteikö olisi yritetty välittää suomalaisia perinteitä, prkle.

  • 5.1

   sanoo

   Hyvä hyvä, perinteet kunniaan. Mä olen viettänyt parikin juhannusta Kaivopuistossa kertakäyttögrillin ja ei-juhannuksenviettoon sopivien ranskalaisvieraiden kanssa, mutta yritys on sekä mikä merkitsee.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *