Joulukalenterin 8. luukku – seitsemän vinkkiä kotivanhemman joululahjaksi

joululahja äidille / isälleItselleni mä olen aina keksinyt tosi hyviä lahjaideoita, vaikka en joidenkin mielestä olekaan mestari keksimään lahjoja muille. Harmi, että multa ei vain aina kysytä. Mutta nyt laajensin tätä itselleni ideointia koskemaan muitakin vanhempia ja erityisesti kotivanhempia. Eli jos mietit, mitä lahjaksi äidille tai isälle, joka on lasten kanssa kotona, niin tässä muutama idea:

 1. Sarja- tai vuosilippu esim. Sea Lifeen (siellä on joulukuun ajan vuosiliput tarjouksessa, siitä tämä ideakin tuli) tai johonkin sisäleikkipuistoon. Erityisen hyvä on, jos lippu on sellainen, jolla voi leimata kaverinkin sisään. Koska mikä on parempaa kuin loskaisena tiistaiaamuna suunnata lämpimiin sisätiloihin, joissa lapset viihtyy ja kuluttaa energiaansa pari tuntia? No suunnata sinne jonkun kaverin ja sen lasten kanssa.
 2. Ilmoittautumismaksu johonkin kivaan yhteiseen harrastukseen (no joo, vaikka lasten filosofiakahvilaan).
 3. Ilmoittautumismaksu vanhemman omaan harrastukseen. Ja ehkä vielä lupaus lasten vahtimisesta harrastuksen aikana. Mä kävin kaksosten taaperovuonna aikuisten taitoluistelussa samaan aikaan kun esikoinen hioi omia piruettejaan toisella puolen kaukaloa. Oli ihan tosi kivaa kiitää jäällä ilman että kukaan roikkui lahkeissa tai että tarvitsi työntää tuplarattaita.
 4. Kasa lounasseteleitä. Tää toimii erityisesti vauvan äidille joko niin, että se voi käydä lounastamassa vauvan ja äitikaverin kanssa, tai sitten sen voi vauvan kanssa kutsua lounastreffeille, jos työpäivästään pystyy joustamaan sen verran. Taaperon vanhemmalle lounaskutsu ehkä toimii parhaiten kahden ihmisen yhteislahjana: toinen lupautuu lounastamaan taaperon kanssa ja toinen vie vanhemman syömään jonnekin, jossa kukaan ei hiero palsternakkapyrettä tukkaansa (eikä vanhemman tukkaan).
 5. Lehden tilaus. Tässä pitää tietysti osua oikeaan, eli joko vakoilla, mitä lehteä vanhempi ostaa tai kysyä suoraan. Toiset on vielä vauvakuplassa ja tykkää lukea perhelehtiä ahmimalla (vaihteluksi ja perspektiivin saamiseksi suosittelen ruotsalaista Vi föräldraria tai mitä tahansa ulkolaista lehteä – tosin osa on lähinnä kiiltäviä mainoksia, eli hyvä olisi tarkastaa sisältöä ensin). Toiset taas kaipaa nimenomaan mitä tahansa muuta kuin vauvajuttuja, eli jokin ajankohtaisiin asioihin tai vaikka harrastukseen keskittyvä lehti osuisi paremmin. Ja lehti siksi, että se on sellaista arjen luksusta, johon välillä päiväunien aikana on aikaa.
 6. Taaperon vanhemmalle talvipuistoiluun sopivat ulkokamppeet ja/tai väliasu. Tää on sellainen, mihin ei pienistä päivärahoista raski pistää, mutta kummasti nostaa elämänlaatua, jos on varpaat ja niska kuivat ja lämpimät.
 7. Lahjakortti johonkin aikuisten vaatekauppaan. Siis sellaiseen, missä ei myydä lastenvaatteita ja/ tai ruokaa, koska muutenhan se menee muihin menoihin liian helposti. Tai sitten vie vanhemman vaateostoksille, vaikka kirpparille, mutta niin, että yhtään lastenvaatetta ei saa ostaa. Itse asiassa joka tapauksessa parempi viedä se, koska ei muuten kuitenkaan tule lähdettyä.

Eikös tässä jo ollut? Tämän listan voi tietysti printata ja jättää lojumaan taktisiin paikkoihin. Ja mun täytyy vain päivittää tää sellaiseksi uravanhemman listaksi omalla kohdallani.

Olisitteko tykänneet jostain näistä? Tai olisiko vinkkejä lisättäväksi listaan?

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kohtaan 6 suosittelen lämpimästi (heh) Ruskovillan alusasuja. Ostin esikoiselle talvea varten, ja olen ihan kade. Ne on vähän hintavammat kuin perus marketin pitkät kalsarit, mutta taatusti myös lämpimämmät. Luonnonmateriaaleja, kotimainen ja oikein hoidettuna kestää vuosikaudet. (ja ei, en saa Ruskovillalta siivua myydyistä tuotteista. Olen vain tyytyväinen asiakas).

  Leffaliput lisäisin listalle. Tai jonkun muun kulttuurin, jota lahjan saaja on tykännyt kuluttaa ennen lapsellistumistaan. Nimim. Viimeksi leffassa ennen kuopuksen syntymää.

  Täytyy vielä lisätä, että lahjan saajana mä arvostan sitä, että lahjatoiveita rohkeasti kysytään. Mä tarviin tosi vähän mitään, ja turha tavara on enemmän ahdistuksen kuin ilon aihe – vaikka ajatus kaunis onkin.

  • 1.1

   Emilia sanoo

   Villaista kerrastoa mäkin olen himoinnut, tosin silkkinenkin voisi kelvata. Tai silkkivillainen.

   Ja joo, kulttuuriliput on kyllä hyvä idea, tosin siinä on aina se, että tuleeko sitten kuitenkaan lähdettyä. Eli ei ainakaan mitään avointa lahjakorttia vaan tietty näytös, lapsenhoito valmiiksi ja mielellään myös seuraa mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *