Helppoa paperiaskartelua: tee itse vihko

paperiaskartelua, vihko

”Mitä voi tehdä pelkästä paperista” -askarteluohjeiden sarja jatkuu. Tämä sopi aika kivasti myös koulun alkuun, ja on ehkä vaikeustasoltaankin sopivin juuri tuollaiselle ekaluokkalaiselle tai eskarilaiselle. Alkuperäinen ohje jossa on tosi hieno kuvasarja, löytyi tietysti Pinterestin kautta, me tehtiin taas vähän sovellettu versio.

paperi askartelua, vihkoEli tarvikkeet:

 • pahvia (pahvipakkaus käy mainiosti)
 • paperia
 • sakset
 • liimaa tai teippiä
 • isosilmäinen neula
 • lankaa joka mahtuu neulan silmään
 • mahdollisesti koristeita vihkon kanteen

Ensin leikataan pahvista sopiva pala vihkon kanneksi. Sitten leikataan paperista sivut (voisivat olla vähän kansia pienemmät, niin tulee siistimpi). Yksi sivu liimataan kannen sisäpuolelle, jos on käytetty pahvipakkausta eikä enää haluta katsella sen kuvia. Taitetaan kansi ja sivut keskeltä vihkon muotoon.

Sitten seuraa haastavin osuus, johon tarvitaan aikuista: sivut ja kansi pitää saada rei’itettyä taitekohdasta ompelua varten. Onnistui parsinneulalla, mutta manailun säestyksellä. Sen jälkeen ommellaan sivut kiinni kanteen, ja koristellaan vihko halutulla tavalla. Alkuperäsiohjeessa liimattiin nättiä paperia ompeleen päälle vähän kuin kirjan selkämykseen, mutta meillä ei ollut valmiiksi nättiä paperia, joten esikoinen koristeli sen itse, ja liimasikin sitten tuohon toiselle puolelle. Hyvä tuli niinkin. Nappi oli myös tarkoitus ommella kanteen, ja jättää siihen lanka roikkumaan vihkon sulkemista varten, mutta meillä ei ollut sopivan paksuista lankaa (sellaista kirjontalankaa), eli nappi vain liimattiin koristeeksi. Valmis!

paperi askartelua, vihko

Valmiiksi ommeltu vihko ja isoisoäidin peruja oleva työkalu- / ompelulaatikko.

Seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  bleue sanoo

  Tosi kiva, pitääpä joskus kokeilla neulan kanssa sitoa kirjaa tai vihkoa, vaikka varmaan tosiaan vaatii vähän voimaa tai apureikiä!

  • 1.1

   sanoo

   Tohon ompeluun varmaan löytyisi joku tehokkaampi tekniikka, koska ihmisethän tosiaan sitoo kirjojakin. No, onnistui näinkin, kun ei vihosta tehty liian paksua. Tätähän voisi kehittää niin, että kerrottaisiin ja kuvitettaisiin itse tarina, joka sitten sidottaisiin kirjaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *