Hamahelmet: askartele kulho

hama helmi askartelua

Meidän valmis kulho on siis aika pieni, mutta isommalla muotilla pitäisi syntyä isompikin.

Tehdäänpä näin päin: heti aluksi askarteluohje jonka materiaalina ovat hamahelmet (tai muut silityshelmet), ja vasta ohjeiden jälkeen mun laajempi kertomukseni meidän kulhon toteutuksesta.

hama kulho 1

Tarvikkeet:

 • Hama-helmiä
 • uuninkestävä kulho
 • ruokaöljyä
 • uuni

Ja sitten toteutus: Laitetaan uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kulhoon kaadetaan tilkka öljyä ja levitetään se tasaisesti joka puolelle. Öljy estää helmiä tarttumasta pysyvästi kulhoon kiinni ja toisaalta auttaa niitä tarttumaan kulhon seinämiin asetteluvaiheessa.

hamahelmikulho ohjeet

Öljy kannattaa ehkä levittää tiskialtaan päällä, ellei halua rasvata pöydän pintaa.

hama helmet ohjeita

Helmiä kannattaa sirotella pieninä erinä.

Sen jälkeen kulhoon laitellaan hamahelmiä yhden helmen paksuiseksi kerrokseksi niin ylös reunoille kuin pystyy. Vaatii vähän hermoja ja sorminäppäryyttä, mutta ei ole mitenkään mahdottoman vaikeaa kuitenkaan.

hamahelmi kulho 4

Viitseliäämpi asettelisi tietysti kaikki helmet pystyasentoon ja tekisi niistä kuvioita, mutta ehkä sitten ensi kerralla.

Sitten kulho laitetaan 200-asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Ohje kehoitti tarkkailemaan kulhoa koko ajan, mutta meillä kyllä molemmilla kerroilla aivan tasan 5 minuuttia oli juuri sopiva aika. Nostetaan kuuma kulho varovasti jäähtymään – ja annetaan jäähtyä kunnolla. Tämä oli tietysti vaikein vaihe, koska siihen menee helposti 15 minuuttia. Sitten vain irrotetaan hamahelmikulho muotistaan ja hihkutaan innosta.

Hamahelmet on siis tosiaan rantautuneet meillekin. Iltapäiväkerhossa hamahelmituokio on kuukauden odotetuin hetki, ja niinpä niitä siis hankittiin synttärilahjaksi vaikka mä en kauhean innostunut ollutkaan; mun mielikuva oli, että sen lisäksi että ne noin kaksitoista miljoonaa helmeä pyörii jalan alla, niin niistä tehdään hellokitty -avaimenperiä ja koko muovihomma on ekologisesti epäilyttävää.

No, nyt on kuitenkin syysloma (nyt, eilen, toissapäivänä ja pienillä vielä 10 päivää, eläköön ranskalainen koulusysteemi), ja mä olin luvannut esikoiselle, että askarrellaan. Ensin meinasi tulla kriisi, kun Pinterestin kanssa iski runsaudenpula, mutta sitten rajattiin haku helmiin, ja sieltähän löytyi vaikka mitä (perustin tietysti heti uuden sivun niille). Kiehtovimpia oli kolmiulotteiset hama -askartelut (että osaa muuten olla ärsyttävä sana, mulla ei ole mitään käsitystä sen oikeinkirjoituksesta; yhdyssana? yhdysviivalla? isoilla kirjaimilla?) ja tämä taitaa olla niiden ehdoton klassikko: hamahelmikulho. Alkuperäinen ohje on ilmeisesti tästä tanskalaisesta blogista ja erinomainen esimerkki siitä, miten ruotsinopiskelu kannattaa: varmasti saatte tuostakin selvää.

hama helmi ohjeita

Koska olen jo ainakin näin iso, osaan kyllä itse tehdä hamahelmikulhon.

Mä olin muuten varma, että tää on taas sellainen Pinterest-illuusio, meidän uunista tulee sitten joku kamala savuava möykky ulos, mutta hah, ihan tasan saman näköinen, ja toteutus on ihan tosi helppo. Ja kun pienempi tyttö sitten heräsi päiväunilta vähän aiottua aikaisemmin ja näki mitä esikoinen oli tehnyt, niin sehän ryhtyi sitten myös hommiin ihan itsekseen sen hetken aikana kun mä koetin etsiä seuraavan askartelun ohjetta netistä. Ja sitten se itki niin lohduttomasti, kun mä koetin estää sitä jatkamasta, että sen annettiin tehdä kulhonsa loppuun, mikä sujui tosi hyvin, mä vain vähän painelin lopuksi helmiä paikalleen. Eli tämä sopii yllättäen jo 3-vuotiaasta alkaen, tosin aikuista tarvitaan kyllä tiukasti mukaan.

Ja piakkoin siis luvassa on ohje toiseenkin hamahelmi-askarteluun, joka sekin onnistui mainiosti.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Onpa hieno! Me saatiin hama-helmiä reilu vuosi sitten. Ne eivät vielä oikein toimineet, nyt pitää kokeilla uudestaan.

 2. 2

  sanoo

  Aikamoista näpertelyähän se on, vaihtelee varmaan melkoisesti näpertelyinnokkuuden mukaan, minkä ikäiselle ne oikein sopii. Vaikka huomasin juuri, että on olemassa myös sellaisia reilusti isompia taaperohelmiäkin, mutta en kyllä tiedä, jaksaisiko noi kaksi kuitenkaan laitella niitä alustaan – kulho oli oikeastaan aika helppo, kun niitä vain siroteltiin paikalleen.

 3. 3

  bleue sanoo

  Haastan teidät lukemaan satuja huomenna :)! Be there or be square, vai miten ne sanoo…

 4. 4

  sanoo

  Kiva, kiitos! Teimme heti oman karkkikulhon, omituinen kapistus. Näpertely sujui mainiosti, kunhan ensin olimme päässeet taiteelliseen yhteisymmärrykseen (jos sitä kulhoa täytyy pitää esilläkin). Nuorimmainen mutusteli pöydän alle tippuneita, tulee sitten ihan omaa askartelua-paskartelua, jos sallitte sanaleikin.

  Huomenna meilläkin satuja, selvä se!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *