Filosofiaa 2-vuotiaille?!

Miten Hama-helmet liittyvät Pikkupöllöihin? No siten, että niitä ei tulisi mieleenkään käyttää tuon ikäisten kanssa. Ryhmästä mulla ei tietenkään ole kuvia.

Miten Hama-helmet liittyvät Pikkupöllöihin? No siten, että niitä ei tulisi mieleenkään käyttää tuon ikäisten kanssa. Ryhmästä mulla ei tietenkään ole kuvia.

Mitä se filosofia oikein on? Mihin sitä tarvitaan? Akateeminen filosofia on ennen kaikkea käsiteanalyysiä, mikä ei ihan sinällään taivu lasten kanssa toteutettavaksi, mutta samaan suuntaan mennään kun ajatellaan, keskustellaan ja tutkitaan tosissaan jotain.

Joulun alla mä kirjoitin alle 3-vuotiaiden Pikkupöllöt-ryhmän ideasta, siitä, että ihan pienten kanssa aioin mennä sinne filosofian juurille. Nyt Pikkupöllöt on kokoontunut neljä kertaa, vielä yksi kerta on tästä kurssista jäljellä ja ensi viikolla alkaa uusi. Tosi kivaa on ollut.

Mua jännitti tosi paljon kun aloitin, koska tätä en päässyt testaamaan missään, enkä ole myöskään lukenut kokemuksia alle 3-vuotiaiden kanssa filosofoinnista. Mutta ideat on toimineet, toiset niin kuin ajattelin ja toiset – jotenkin muuten. Esimerkiksi kun oli tarkoitus vertailla erikokoisia palloja ja laittaa niitä järjestykseen, niin osallistujat nappasivat kukin oman pallonsa (tai kaksi) ja lähtivät viipottamaan niiden kanssa. Saippuakuplat oli suuri hitti, mutta en mä ole ihan varma avasiko ne sitten kuitenkaan näköaistin merkitystä tiedon hankinnassa.

Joka kerralla on siis oma teemansa, jotka on minä itse, nimeäminen, erot ja vertailu, aistit ja tieto ja syyt ja seuraukset. Aika paljon on keskitytty erilaiseen luokitteluun – ja sitähän se käsiteanalyysi tavallaan onkin, millä tavalla asiat on samanlaisia ja erilaisia, mitkä kuuluu yhteen ja miksi. Oppiminen ja ajattelu on pitkälti sitä, että me verrataan asioita siihen, mitä jo tiedetään ja vedetään sen perusteella johtopäätöksiä.

Alunperin mä pistin ikäsuositukseksi 9kk – 3 vuotta. Nyt sanoisin, että yli 1,5 vuotta voisi olla hyvä, ja 2-vuotiaat on ehkä se otollisin ikäryhmä. Vauvafilosofiaksi Pikkupöllöt ei siis ihan vielä taivu.

Ensi lauantaina 14.3. Pikkupöllöjä voi tulla kokeilemaan Töölöön (ilmoittautumiset Leluteekin sivuilla) ja 18.3. keskiviikkona alkaa uusi viiden kerran Pikkkupöllöt-ryhmä Krunikassa.

Muuten kevään ohjelmassa on tiedossa (kaikkiin ryhmiin ilmoittautumiset avoinna Leluteekin sivuilla)

19.3. alkava 3-6 -vuotiaiden filosofiakahvila Hakaniemessä

28.3. alkava 3-6 -vuotiaiden filosofiakahvila Töölössä

11.4. 3-6 -vuotiaiden filosofiakahvila Töölössä aiheella tieto

9.5. 6-8 -vuotiaiden filosofiakahvila Töölössä

Ja juuri tuli tieto, että Taiteen edistämiskeskus tukee päiväkodeissa järjestettäviä filosofiatuokioita, pääsen siis syksyllä filosofoimaan viskareiden ja eskareiden kanssa!

 

Kommentit
  1. 1

    bleue sanoo

    Paljon onnea onnellisille viskareille ja eskareille! Vau!!! Ja sinulle kans <3!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *