Elämän tarkoitus

omena

No mutta onkos siinä juuston vieressä omena vai joutsen? Tämä ei kuitenkaan ole filosofinen kysymys.

Jos kertoo ihmisille baarissa, että opiskelee tai on opiskellut filosofiaa, saa kaksi vakiokysymystä: ”No, kukas sun lempifilosofi on?” (Kyllä se on toi Sartre, vaikka muuten en ranskalaisesta filosofiasta perustakaan. Alastair MacIntyresta tykkään kanssa, ja se on sopivasti vähän tuntemattomampi, että voidaan vaihtaa aihetta.) Toinen kysymys on tietysti: ”No mikäs on elämän tarkoitus?” Joo, kyllä mä muistan että tää oli esillä siinä aineopintojen alkupuolella, mutta nyt en vaan millään saa sitä vastausta mieleeni, mä tein kato graduni sitten enemmän yhteiskuntafilosofian puolelta.

Oikeasti mä sain kyllä vastauksen jo kahdeksannen luokan elämänkatsomustiedon tunnilla, ja vastaus on pätenyt läpi filosofian opintojen (joilla ei kyllä elämän tarkoituksen kanssa olekaan mitään tekemistä). Ei elämällä ole tarkoitusta.

Siteeraisin tähän väliin Kirsi Kunnaksen ”Kysymyksiä ja vastauksia”

Mitä varten on vasara?

Mitä varten on omena?

Vasara on naulan lyömistä varten

ja omena omenan syömistä varten.

Mitä varten kengät on?

Mitä varten on ovi?

Kengät ovat kulkemista varten

ja ovi oven sulkemista varten.

Mitä varten kuppi on?

Mitä varten on murheet?

Kuppi on kahvin juomista varten

ja murheet tehty huomista varten.

”Mitä varten on vasara?” Vasaralla on selkeästi tarkoitus – naulan lyöminen – jota varten se on suunniteltu ja valmistettu. Joku on miettinyt, että helpomminkin tämän voisi tehdä kuin kivenmurikalla, ja siihen tarkoitukseen se joku on tehnyt vasaran. ”Mitä varten on omena?” No eihän omenan tarkoitus ole tulla syödyksi, tämä on runo. Kukaan ei ole ollut miettimässä, että olisipa hyvä kun olisi vatsan täytteeksi sellainen raikas pyöreä asia, ja tehnyt sitten siihen tarkoitukseen omenan. Jos haluaa nähdä omenalla jonkin tarkoituksen, niin se on omenoiden suvun jatkaminen, mutta sekään ei oikeastaan ole tarkoitus siinä mielessä, että joku olisi sen tehtävän omenalle antanut, se vain on.

Jos nyt ajatellaan elämää, ihmiselämää erityisesti, niin näistä kahdestahan elämä on selvästi omenan kaltainen. Kukaan ei ole kehittänyt ja valmistanut elämää jotain tiettyä tarkoitusta varten. (Jätän nyt kaiken yliluonnollisen pois laskuista, uskonnoissahan jumalalla usein on erilaisia tarkoitusperiä elämää luodessaan, mutta nyt ei puhuta teologiaa.) Tarkoitus on vain asioilla, joille ihminen on antanut tarkotuksen, elävillä asioilla ei ole tarkoitusta. Biologian näkökulmasta voi ajatella, että elämän tarkoitus on jatkua, mutta se on vain geenien näkökulma – ei elämällä ole mitään ulkopuolelta annettua tarkoitusta.

Se ei tarkoita, että elämä olisi merkityksetöntä. Päin vastoin. Se, että ihmiselämä on tarkoituksesta vapaa, antaa ihmiselle vapauden löytää omalle elämälleen merkitys. Ei vasaran olemassaolo ole kovin merkityksellistä; sitä käytetään tarkoitukseensa, naulojen hakkaamiseen, siinä se.

Ihmiselämä taas on parhaimmillaan täynnä merkitystä. Se voi tulla hyvin tehdystä työstä, joka tekee maailmasta jollain tapaa paremman, on se sitten hyvin rakennettu talo, toisen ihmisen hyvä mieli, näppärästi sujuva bussimatka, korsi inhimillisen tiedon kekoon, hoidettu kipeä selkä tai vauvan vaihdettu vaippa. Merkitys voi tulla itseä suuremmasta taiteesta. Usein elämän merkitys rakentuu ihmissuhteista, siitä mitä itse merkitsee toisille ihmisille. Jostain syystä pienten lasten äidit harvoin kokevat tarvetta lähteä etsimään itseään ja elämän tarkoitusta ajamalla moottoripyörällä ympäri Intiaa – se että pienten lasten äitien tekisi mieli lähteä ajamaan moottoripyörällä ympäri Intiaa johtuu juuri siitä, että heidän elämänsä on niin täynnä merkitystä. Kun olet yhdelle tai useammalle ihmiselle universumin tärkein asia, ei tarvitse pariin vuoteen miettiä, mikä elämän tarkoitus on.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai seuraa Leluteekkiä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mielenkiintoista pohdintaa, joka sai mut lämpenemään taas hiukan filosofialle 🙂

  Mulla meni maku lukiossa koko hommaan, kun opettajana oli tyyppi, joka teki filosofian kirjat itse ja myi niitä opiskelijoille. Siis kurssikirjoja nimenomaan ja vaihtoehtoa ei ollut, että kirjakaupastakaan löytyisi vastaavaa. Kirjat sinällään olivat täynnä mietelauseita ja lukion koko filosofian opiskelu oli mietelauseiden ulkoa opettelemista. ”Ajattelen, siis olen”, on ainoa asia, joka niiltä kursseilta on päähäni jäänyt.

  • 1.1

   sanoo

   Auts, kuulostaa kamalalta. Lukion filosofianhan pitäisi olla varsin paljon sellaista kyselyä ja ihmettelyä ja keksimistä, ulkoa ehtii opettelemaan myöhemminkin. Mä en ikinä ehtinyt filosofiaa lukiossa lukea, mikä saattoi olla hyväkin, koska muodostin käsityksen siitä elämänkatsomustiedon perusteella, ja siinä sattui olemaan hyviä ja erittäin hyviäkin opettajia kouluvuosien varrella.

 2. 2

  sanoo

  Oi miten ihana teksti ja hienosti kiteytetty ero tarkoituksen ja merkityksen eroista. Kiitos.
  Noinhan asia varmaan juuri on: jos merkitystä ei meinaa läheltä löytyä, sitä etsii helposti kauempaa. Toisaalta osa konttorityön raskaudesta voi johtua juuri siitä, että työ on niin abstraktia, ettei sillä ole käytännössä merkitystä.

  (Ja tuosta runosta pidän kauheasti, liikutun aina siinä kohdassa, jossa ”murheet on tehty huomista varten”.)

  • 2.1

   sanoo

   Totta, nykyajan töistä kyllä iso osa on sellaisia, joiden merkitys on vähintäänkin hämärä, tai sitten niin kaukana, että sitä on vaikea oivaltaa siinä jokapäiväisessä työnteossa.

 3. 4

  sanoo

  Mahtava blogaus kerrassaan! Mä niin rakastan tällaisia juttuja, joista saan oikeasti uusia näkökulmia ja mietittävää. Ehkä niistä murusista aina jotain jää sitten käytännönajatteluunkin. 🙂 Jos voisin mennä ajassa hieman taaksepäin niin hakisin opiskelemaan filosofiaa (jollain ammattialalla oli se sitten mediatutkimus tai poliittinen historia tms…)

  • 4.1

   sanoo

   Joo, mä olen kyllä iloinen filosofianopiskelustani, vaikka voi olla, että jos nyt pitäisi valita niin valitsisin toisin – tosin en mä kyllä tiedä sitten mitä.

 4. 5

  sanoo

  Hieno ja hyvä postaus! Voitko vielä jatkaa pohdiskelua, tämä taitaa olla eri runo, mutta Kirsi Kunnasta tämäkin:

  Mitä varten tuuli on?
  Mitä varten on laulu?
  Tuuli on tuulen tuulemista varten
  ja laulu on laulun kuulemista varten.

  Mitä varten kukaan on
  ja mitä varten on joku?
  Kukaan ei ole ketään varten
  ja joku on meitä kaikkia varten.

  Loppu on minusta hirmuisen hieno.

  • 5.2

   sanoo

   Onko sen kirjan nimi Puu puu ja käpypoika? Ei olla kotona, mutta siellä hyllyssä toi kyllä on. Tässähän se itse asiassa tulee todettua: tuuli vain on ja tuulee, kun taas laululla on tarkoitus.

   Loppu on kyllä todella hieno, siinähän on kokonainen elmänfilosofia tiivistettynä. En elä ketään varten, kunhan elän (ehkä itseäni varten), mutta joku on minuakin varten. Sen tietysti voisi tulkita uskonnollisestikin, jos ei uskalla luottaa siihen, että joku ihminen löytyy meille kaikille.

   Pitäisi pakottaa lapset kuuntelemaan enemmän runoja, niin tulisi itsekin luettua, me kaikki tykätään tarinoista, mutta jotkut asiat vain voi runossa sanoa niin paljon ytimekkäämmin.

 5. 6

  sanoo

  Hieno postaus! Philosophy for dummies, eiku mommies 😉 Kiitos tästä, ja lisää tällaista!
  Sinulle on haaste blogissani.

 6. 7

  sanoo

  Mulle on käynyt niin, että äitiys, imetysdementia, krooninen univelka ja mitä näitä on, ovat eksyttäneet mut jännän äärelle eli pohtimaan jatkuvasti asioiden tarkoitusta ja merkitystä. Esikoisen kyselyikä vaan vahvistaa tätä piirrettä, huomaan usein jumittuneeni pohtimaan jotain pikkuseikkaa. Kyseenalaistan myös jatkuvasti mielessäni asioiden ja esineiden tarpeellisuutta. Se on itse asiassa aika hyvä piirre, mun shoppailuhimo laantuu kun alan tosissaan pohtia vaihtoehtoja ja sitä kykenisinkö elämään ilman.

  Kallion lukion rehtori muuten vastasi kysyttäessä, että elämän tarkoitus on elämä itse. Musta se oli aika hyvä vastaus!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *