Desibelirajoja ja rakkautta

desibelirajoja ja rakkauttaMeillä ei ole desibelimittaria kotona, mutta pikkuisen epäilen, että meidän asuinuoneiston keskiäänitaso ylittää lakisääteisen 35 desibelin rajan aika hulppeasti. Vaikka meillä ei ole telkkaria ja musiikkiakin kuunnellaan vain valittuina hetkinä ja naapurit on täysin äänetöntä sorttia. Mutta kun meillä on nuo lapset. Mihinköhän tästäkin voisi valittaa?

Mä pidän hiljaisuudesta. Tai ei, väärä sanavalinta: mä rakastan hiljaisuutta. Juuri nyt tuntuu, että mä erittäin mielelläni lähtisin johonkin kahden viikon hiljaisuuden retriittiin. Tämän perusteella voisi tietysti kuvitella, että mä olisin valinnut ammattini huopatossualalta, mutta kyllä mä koulun melussa ja hälyssä olen viihtynyt – siellä on yleensä edes opettajainhuoneen vessassa aika hiljaista.

Totta kai on ihan epärealistista olettaa, että kolme lasta pysyisi hiljaa kauemmin kuin kaksi minuuttia. Mutta joskus vain liika on liikaa. Äsken saunassa yksi rummutti löylyhuoneen puolella pieniä ämpäreitään ja kaksi muuta piti pesuhuoneessa sellaista menoa, että olisi voinut kuvitella olevansa jonkun keskikokoisen kylpylän lastenaltaalla. Joskus sellainen rempseä saunominenkin on kivaa, mutta kyllä mä yleensä olisin enemmän sellaisella zen-linjalla, hengitetään silmät kiinni ja rentoudutaan. Varsinkin kun viime päivien lempilelu on ollut tuo kuvassa esiintyvä albanialainen perinnesoitin. En muuten ollut minä, joka sen lapsille ostin.

No, myönnetään; jos se keskiäänitaso lasketaan koko vuorokauden ajalta, niin ei se meillä sitten ylity. Juuri nyt kuuluu vain tietokoneen hurina, koiran vaimea kuorsaus ja miehen hymähtely kun se katsoo jotain ranskalaista ajankohtaisohjelmaa. Ja tätä samaa on tiedossa seuraavat kymmenen tuntia. Siksi mun onkin vaikea mennä nukkumaan aikaisin, kun nautin niin paljon näistä illan hiljaisista hetkistä, koetan tankata niitä, jotta jaksan taas seuraavana päivänä jakaa desibelirajoja ja rakkautta.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  bleue sanoo

  Ihan sama. Tykkään hiljaisuudesta. Korviin sattuu möykkä. Joskus on myös niin ihanaa kun ei tarvitse itse puhua. Hiljaisuus on aliarvostettu olotila (varsinkin lasteni kohdalla).

 2. 3

  sanoo

  Just noin. Odotan pääsemistä toimiston hiljaisuuteen (vaikkei siinä sitten juuri muuta odotettavaa olisikaan). Kotiäidin työsuojeluvaltuutetulle olisi puuttumista meidän huushollin melutasossa. Kiviseinät kaikuvat (missä verhot, missä matot?) ja päätä särkee. Kun lapset tulevat tarhasta tai koulusta, heille jää volyymit täysille. Pelkäänpä että me aikuiset huudamme asiamme myös. Pitäisi jotenkin saada hiljaisuutta lisää, ettei sitä tarvitsisi imeä iltayöstä. Keksitäänpä jotain käytännön keinoja! Hiljaisuuspesä, hiljainen puolituntinen, hiljaiset leikit, koko jengi pihalle..?

  • 3.1

   sanoo

   Meillä pitäisi kyllä ton kaiken rojun vähän vaimentaa, vaikkei sisustusteksiilejä juuri olekaan.

   Ulkoiluttaminenhan on kyllä aina hyvä idea, pitäisi muistaa että se toimii myös tähän meluntorjuntaan. Mulle käy helposti niin, että annan katsoa videoita vähän pidempään, koska silloin ei tarvitse kuunnella muuta kuin sitä videon ääntä… Mutta hiljaisuuspesä kuulostaisi ihanalta! Rakentaisiko joku mulle sellaisen? Vai pitäisikö lapset laittaa sinne? Viime aikoina ne on kylllä usein leikkineet leikkiä jossa ne on pieniä eläimiä, jotka nukkuu pesäkolossaan, musta tämä on erittäin hyvä leikki. 🙂

 3. 4

  sanoo

  Minun hiljaisuushetket ajoittuvat juurikin tähän aamuun – ennen vauvan heräämistä, kun mies ja toinen lapsi ovat jo lähteneet päivän menoihinsa ja koirakin vieä nukkuu…Nyt kuuluu vain tämän tietokoneen hurina, kun oikeen kuulostelen!

  • 4.1

   sanoo

   Aamut toimii myös. Mä mielelläni herään ennen lapsia, vaikka sitten pitäisi herätä kuudelta, jotta ehdin hetken olla ihan hiljaisuudessa ennen metakan alkamista. Ja on myös tosi ihanaa syödä rauhassa aamiaista vain yhden lapsen kanssa jos toiset vielä nukkuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *