Auringonkukka-askartelua alkusyksyyn

auringonkukka askarteluaTiedäthän, miten googlea käytetään esim. flunssaepidemioiden seuraamiseen? No, mä seuraan blogin google-hakujen avulla vuodenaikojen vaihtumista. Syksy on tulossa, kun tänne päädytään taas syysaskarteluja tutkimaan. Viime viikonloppuna meillä oli taas kotonakin aikaa askarrella esikoisen kanssa kaksosten päiväuniaikaan. Tosin nekin sai tehdä omat askartelunsa herättyään, koska tämä askartelu sopii hyvin myös pienille lapsille. Mä ehdotin auringonkukkaa, koska musta ne kuuluu tähän syyskesään (ja sitä paitsi Lasten festareiden askarteluista jäi yli keltaista paksua paperia).

auringonkukat berliinissä

Berliinissä oli auringonkukkiakin kadulla.

Tähän olisi ollut mahtava laittaa kuvitukseksi auringonkukkapelto, kesällä Ranskassa niitä taas oli, mutta ei tullut kuvattua – aina sitä kuvittelee, että tulee jotenkin parempi tilaisuus napata kuva. Berliinissä sentään kuvasin lasten ja auringonkukkien kohtaamisen. Nämä kasvoi jalkakäytävällä, puun juurella. Lapset oli ihastuksissaan. Mies totesi niille, että jos haluaa, että kadulla kasvaa auringonkukkia, niin silloin on myös talojen seinissä sotkuja (lapset oli ihmetelleet graffiteja ja tägejä).

Mutta asiaan. Tähän auringonkukkaan yhdistettiin nyt useampia Pinterest-ideoita tuolta mun syysaskartelua -taulusta.

Tarvikkeet
 • 2 paperilautasta
 • vesivärit
 • keltaista ja vihreää paperia (vähän tavallista paperia paksumpi on hyvää)
 • teepussi (tai irtoteetä tai auringonkukan siemeniä)
 • sakset
 • liimaa
 • kynä

 

askartelua paperista

Pienille lapsille askartelua voi helpottaa leikkaamalla terälehdet valmiiksi.

Ensin maalataan paperilautaset: toinen sisäpuolelta ruskeaksi (reunuksen voisi maalata keltaiseksi, mutta meidän keltainen värinappi oli ihan finaalissa), toinen ulkopuolelta sen väriseksi kuin haluaa auringonkukan ruukun olevan (voi käyttää myös värillistä lautasta). Sitten leikataan keltaisesta paperista terälehdet (meidän auringonkukkiin tarvittiin noin 15, riippuu tietysti lautasen ja terälehtien koosta). Niiden hahmottelu ja leikkaaminen oli tokaluokkalaiselle juuri sopivan haastavaa, pienemmille niitä oli sitten iso kasa valmiina.Vihreästä paperista leikataan auringonkukalle riittävän paksu varsi ja lehdet.

askartelu liimaa

Tämä oli se hauskin vaihe tätä askartelua.

Sitten vain liimataan terälehdet paikoilleen lautasen reunoille. Sen jälkeen päästään hauskan vaiheeseen. Mä yritin ehdottaa, että kukan keskusta tehtäisiin ihan oikeista auringonkukan siemenistä, mutta Pinterestistä löytyi kuva, jossa keskusta oli tehty teenpuruista, ja se oli esikoisesta mahtava idea. Eli askarteluun käytettiin yksi kardemummateepussi. Ensin pitää levittää liimaa kukan keskustaan tosi huolella, ettei jää yhtään koloja. Sitten vain leikataan teepussi auki ja sirotellaan liiman päälle. Mausteteestä tulee tietysti vielä ihana tuoksu.

auringonkukka-askartelu varsi ja ruukku liimattu Liimataan vielä varsi ja lehdet paikoilleen, ja leikataan toinen paperilautanen ruukun muotoiseksi ja liimataan varsi siihen kiinni. Valmista on.

Tuohon keskustaan voisi tietysti laittaa myös esim. lapsen valokuvan tai itse piirtämän omakuvan, silloin näistä saisi esim. luokan seinälle ihanan auringonkukkapellon. Teetä nimittäin väkisinkin vähän rapisee alas, kun kukkka kiinnitetään seinälle.

Olisiko sulla jotain mahtavaa syysaskarteluideaa? Musta tuntuu, että me ollaan viime vuosina tehty kaikki mahdolliset. Mitä muuta syksyyn edes liittyy kuin värikkäitä lehtiä?

Klikkaa linkkiä ja seuraa Leluteekkiä bloglovinin kautta tai tykkää Leluteekistä facebookissa. Instagramista ja Twitterista Leluteekki löytyy myös, samoin Pinterestistä, missä syysaskarteluille on oma taulunsakin.

Kommentit
 1. 1

  Hanna sanoo

  Tässäkin on noita syksyn lehtiä mutta joskus sijaisena tein alakoululaisten kanssa kottikärryt ja sen täyteen syksyn värikkäitä lehtiä. Kottikärryihin annoin kaavan ja lehtien tekemisessä opeteltiin sitä miten taittamalla paperin keskeltä saa symmetrisen lehden.
  Yks päivä näin sellaisen työn jossa paperille oli kuvitettu synkkä musta sadetaivas, pilvet ja pisarat ja lehdistä leikelty asioita jotka voi siellä sateessa kulkea. Tämä oli tehty aika pienten kanssa.
  En ole ihan ajan tasalla mitä kaikkea olette jo tehneet, mutta ehkä jollain korkkipainannalla syntyisi puolukkametsä tai omenapuu? Pahvista, tilkuista ja narusta syntyisi nättejä hillopurkkeja.
  Kiitos kun jaat näitä vinkkejä! Luulen että näille on enenevässä määrin käyttöä nyt kun lapsi alkaa jo itse osata tehdä ja toivookin jo meidän yhdessä askartelevan.

  • 1.1

   sanoo

   Puolukat, kiitos! Puolukkametsän voisi tosiaan toteuttaa vaikka millä tekniikalla. Ja itse asiassa sienetkin meillä on jääneet väliin, niistäkin voisi keksiä monta juttua.

   Toi symmetrisesti lehtien leikkaaminen on kyllä myös hyvä idea, ja juuri alakoululaisille sopiva – tosin meidän näppärämpi nelivuotiaskin saattaisi siitä tykätä.

   Kiva jos vinkeistä on iloa, musta on itsestäni tosi kiva selailla askartelupostauksia, vaikka sitten toteuttaisikin vähän eri tavalla.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *