”Aikamoinen siivouspäivä!”

sotkuinen lastenhuoneKuva ei ole tältä aamulta, mutta olisi voinut olla. Lastenhuoneen siivoushan on siitä kiitollinen projekti, että siinä tosiaan näkee kättensä jäljen, ja sen parissa pääsee toteuttamaan itseään vaikka kaksi kertaa päivässä, jos siltä tuntuu (ei hätää, ei musta ikinä tunnu siltä).

Mutta mä olen nyt löytänyt aika toimivan tyylin päästää myös lapset osallisiksi tästä luovasta prosessista. Olen ottanut tähän mallia teollistumisen alkuaikojen tehokkuusajattelusta, eli avainsanat ovat pitkälle viety työnjako ja tehtaan pilli.

Toteutukseen on kaksi vaihtoehtoa:

a) Laitetaan kännykän kello piippaamaan kolmen minuutin välein ja innostetaan työntekijät yhteiseen kilpailuun aikaa vastaan: ”Ehditäänkö kerätä kaikki astiat koriin ennen kuin kello piippaa?” Sitten kirjat, autot, piirustustavarat, vaatteet (kuten kuvasta näkyy, niille tarvitaan kyllä pidempi aika). Lopetetaan tai vähintään vapautetaan lapset 15-20 minuutin jälkeen, yleensä siinä vaiheessa lattia jo näkyy.

b) Laitetaan kello piippamaan 15 minuutin kuluttua, ja annetaan jokaiselle eri tehtävä. Kun tehtävä on suoritettu (esim. kirjat hyllyssä) annetaan seuraava, kunnes kellon piippaus vapauttaa. Tänään yritin jatkaa vielä 5 minuuttia lisää, mutta työväki liukeni paikalta.

Otsikko on pienemmän tytön huokaus aamupäivän toiminnasta: ”Aikamoinen siivouspäivä!” Oikeasti mä kyllä nukuin myös kahden tunnin päiväunet, (mies sitten siivosi hyllyjään senkin ajan), että kyllä tämä vielä menetteli.

Mikä taktiikka teillä on lastenhuoneen suhteen? Siivoatteko joka ilta vai kerran kuussa? Siivoaako lapset itse? Esikoinen on nyt muuten pitänyt ihan itse huoneensa varsin siistinä jo useamman kuukauden, seuraan tilannetta jännityksellä – olisiko omena pudonnut vähän kauemmas puusta?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Upea kuva! Ihanaa vastapainoa niille tavallisille blogien lastenhuoneille, jotka ovat kaukana arjesta! Meillä 4- ja 5-vuotias osaavat siivota selkeitä rajattuja hommia lastenhuoneessa, kun aikuinen toimii työnjohtajana. Aion joskus blogissani julkaista kuvan ennen ja jälkeen siivoushetken…

  • 1.1

   sanoo

   Joo, tehtävien pitää kyllä olla hyvin rajattuja – mutta mä olen huomannut, että helpompi munkin on edetä kaaoksen raivauksessa pala kerrallaan, kokonaisuus on niin musertava.

 2. 2

  pilami sanoo

  Ei juma mikä idea! Mä rupean pistämään sen kellon pirisemään uloslähtötouhuissakin. Mä niin näen että erittäin kilpailuhenkinen vitkuttelijalapseni saa vauhtia siihen siirtymään vessasta tuulikaappiin kun pitää ehtiä ennenkuin kännykkä piippaa.

  • 2.1

   sanoo

   Tossa uloslähtemisessä meillä ei ole kelloa vielä kokeiltu, mutta olisi kyllä tosiaan kokeilemisen arvoinen idea. Muuten meillä pirisee vähän joka välissä, kellolla on niin paljon enemmän auktoriteettia kuin äidillä ja siivoustouhussa sillä tosiaan saa hyvän draivin päälle.

 3. 3

  sanoo

  Meillä ei ole lastenhuonetta, vaan toinen puoli olkkarista on valjastettu leikkitilaksi. Joskus leikit on useamman päivän paikoillaan, mut yleensä siivotaan joka päivä ja mielellään vanha leikki siivotaan pois ennen kuin uusi aloitetaan. Ei sellaista sotkua muuten kestä katsella 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Meillä on lastenhuoneesta huolimatta puoli olkkaria valjastettu leikkitilaksi. 😀 Toi vanhat leikit ensin alta pois -periaate on kyllä hyvä, niinhän ne koulussakin tekee ja hyvin toimii. Pitäisi vain aina olla kärppänä huomauttamassa ennen kuin seuraavia kamoja ruvetaan kiskomaan hyllystä sohvalle.

 4. 4

  sanoo

  IHANAA että muidenkin lastenhuoneessa näyttää joskus tuolta 🙂 Meillä niitä romuja raahataan usein myös omasta huoneesta olkkariin ja sitten ihan huomaamatta olkkarikin näyttää samalta. Välillä tekis mieli tunkea kaikki mustaan säkkiin ja antaa luovuuden taas kukoistaa käpylehmien muodossa… Yhdessä yritetään siivota silloin kun homma on karannut lapasesta, mun pitää ihan ehdottomasti ottaa toi kellotustaktiikka käyttöön!

  • 4.1

   sanoo

   Mä olen myös tässä taas kaksi päivää kantanut tavaroita olkkarista ja keittiöstä lasten huoneisiin, mutta tuntuu että ihan samaa vauhtia sitä kannetaan takaisin – jätesäkki on tullut mieleen kerran jos toisenkin. 😉 Tosin noi saisi varmaan melkoisen kaaoksen aikaan niillä käpylehmilläkin.

 5. 5

  sanoo

  Meillä lapset, kolme- ja viisivuotias, siivoavat aika lailla itse. Joskus se sujuu kuin leikiten mutta toisinaan mun ärtyilyt vastaa tota sun erinomaista kelloideaa. Eli lähetän lapset siivoamaan sotkunsa ja noin kymmenen minuutin välein käyn huoneessa ihmettelemässä miten juuri mitään ei näytä tapahtuneen! Paremmin sujuu siivoukset tavallisesti ohjatusti niin, että olen itse paikan päällä ja pyydän toista siivoamaan pikkueläimet ja toista leikkikeittiön astiat paikoilleen ja niin edelleen.

  Melkein joka päivä lapset keräävät lelut paikoilleen – lähes aina pyynnöstä, joskus harvoin ihan omasta aloitteestaankin – mutta koska meillä on vähän niin kuin erillinen leikkihuone annan armon toisinaan käydä oikeudesta ja suljen sotkut oven taakse seuraavaan päivään asti.

  • 5.1

   sanoo

   Meillä toi kello toimi paljon tehokkaammin kuin mun nalkutus (aikaisemmin testattu metodi). Mutta parhaiten tosiaan sujuu, kun on itse siinä mukana ja voi muistuttaa kolmenkymmenen sekunnin välein, että mihis se lehmä laitetaan, niin, sinne eläinten koriin.

   Mäkin olisin erillisen leikkihuoneen kannalla, mutta toisaalta Anaïs ehkä kuitenkin tarvitsee sen oman rauhan, ja kun huoneita on vain kaksi, niin molemmissa leikitään ja nukutaan – ja sotketaan. Tosin siis Anaïsin puolella on nyt ollut varsin siistiä, että senkin puolesta olisi sääli päästää noita termiittejä sinne sotkemaan.

 6. 6

  sanoo

  Monesti blogeissa tosiaan napattu kuvat just niistä siivouksen jälkeisistä hetkistä :). Nimim. en ole vielä julkaissut yhtään kaiken näyttävää huonekuvaa lasten huoneesta enkä olohuoneesta, jossa meillä säilytetään ns olohuonelelut ;). Minustakin kätevämpää, että välillä leikit siinä vieressä kun touhuilen kotihommia vs että lapset itsekseen alakerrassa lastenhuoneessa leikkimässä. Joskus tästäkin saadaan keskustelua muiden äitien kanssa aikaiseksi, että mikä sen olohuoneen funktio oikein on, jolleivät lapset saa siellä olla=leikkiä.

  • 6.1

   sanoo

   Mä olen kanssa todennut, että tuhot olohuoneessa pysyy kuitenkin rajallisina, kun taas omassa huoneessa (ja varsinkin suljetun oven takana) aikaansaatu kaaos on ihan omaa luokkaansa. Ja musta on kyllä mukava myös seurailla leikkejä. 🙂

  • 6.2

   sanoo

   Mustakin on kivempi, että lapset leikkii lähellä kuin ihan omissa oloissaan. Olkkariinkin saa siis vapaasti rakentaa leikkejä mutta ne on meillä pakko siivota illalla pois, ettei koirat yöllä innostuisi leikkimään lasten leluilla 🙂 Samasta syystä meillä ei ole enää lelunurkkausta olkkarissa – yksi koirista on sen verran levoton, että saattaisi muuten vetää lelut omaan käyttöönsä yön aikana. Joskus on siis kivempi leikkiä omassa huoneessa missä samaa leikkiä voi periaatteessa jatkaa vielä seuraavanakin päivänä. Mutta samaa mieltä olen, että olohuone on kyllä lasten olemista varten siinä kuin aikuistenkin.

   • 6.2.1

    sanoo

    Meidän koira ei ole ikinä koskenut lasten leluihin, mikä on kyllä onni, se tästä kaaoksesta vielä puuttuisi. Me ollaan miehen kanssa vähän eri linjoilla olohuoneen käytöstä, sen mielestä leikit saisi enimmäkseen pysyä siellä lastenhuoneissa, kun taas musta ne on mukavia (ja oikeutettuja) olohuoneessa (kun vaan joku muu siivoaisi jäljet).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *