Äidinmaitoa kauppaamassa

rintapumppu

Kyllä, tämä kaveri pyörii edelleen nurkissa. En silti ajatellut relaktoida ja rynnätä maitomarkkinoille.

Törmäsin ilmiöön, jota en tiennyt olevan olemassa: äidinmaitomarkkinoihin. Yhdysvalloissa ja Kiinassa äidit myyvät maitoaan toisille äideille, jotka syystä tai toisesta eivät imetä vauvojaan itse, mutta haluavat ruokkia nämä rintamaidolla. Luin tästä Väestöliiton blogista Matleena Aitasalon artikkelista (jutussa heiteltiin ihan mielenkiintoisia kysymyksiä vaikka lähtökohta oli eri kuin täällä). Googlasin tietysti heti, ja kyllä, amerikkalaisia maidonmyyntisivustoja löytyi, samoin kuin keskustelu, jossa yksi äiti kyselee, mitä kautta maitoa kannattaisi myydä, rahalle kun olisi käyttöä, koska synnytyksestä jäi 8000 dollarin lasku maksettavaksi. Olenko mä joskus maininnut, että mä sitten tykkään hyvinvointivaltiosta? Jos en, niin sanottakoon se nyt. Esikoisen syntymä ja hoito pikkukeskosena maksoi meille noin 350 euroa. Kaksosten syntymästä lasku taisi olla satasen kieppeillä.

Mutta takaisin aiheeseen: mä en ole ihan varma, miksi tää äidinmaidon myynti on musta ajatuksena niin äärimmäisen häiritsevä. Suomessahan sairaaloihin äidinmaitoa luovuttaville äideille maksetaan maidosta, muistelen että se oli 17 euroa/litra silloin kun asiaa viimeksi tutkin. Eli ei sillä rikastumaan pääse, mutta jos ylituotantoa on reipppaasti niin kyllä sillä parit tosi nätit rintsikat itselleen kustantaa. Mutta maito siis luovutetaan sairaalan äidinmaitokeskukseen, jossa se tutkitaan ja jaetaan sitten keskosvauvoille, ja jos maitoa riittää niin muille lisämaitoa tarvitseville vastasyntyneille.

No, jos asiaa ajattelee, niin eikö se olisi hyvä juttu, että tilanteessa, jossa äiti ei voi imettää tai maito ei riitä, niin vauva saisi kuitenkin rintamaitoa ennemmin kuin korviketta? Ja että äiti jolta maitoa tulee yli oman tarpeen, voisi myydä sitä tarvitsevalle ja saada sitten vaikka ne omat sairaalalaskunsa maksetuiksi? Win-win?

Yksi ongelma on se raha. Jos ädinmaidosta maksetaan enemmän kuin korvikkeesta (niin kuin näissä tapauksissa maksetaan), pienituloisella äidillähän on houkutus myydä maitoansa, vaikka sitä ei tulisikaan yli oman tarpeen. Eli köyhä vauva ei saa äidinmaitoa, rikas vauva sen sijaan saa. Suomessa se luovutettu äidinmaito jaetaan lääketieteellisin perustein, vapailla markkinoilla sen jakautumisesta vastaa ne markkinat.

Jostain syystä tää myös tuntuu häiritsevältä samalla tavalla kuin elinten myynti, vaikka maitohan on uusiutuva luonnonvara – ei mua ehkä häiritsisi jos ihmiset myisi pissaansa toisilleen. Mutta silti. Se maito on tarkoitettu oman lapsen hengissäpysymiseen ja kasvuun; ihminen ei ole tuotantoeläin.* Ehkä se kaikkein häiritsevin pointti onkin juuri tässä: äidinmaidon myyminen vain rahan vuoksi välineellistää sen myyjän aivan täysin. Ja se ostaja siis syyllistyy siihen välineellistämiseen, asettamaan toisen ihmisen asemaan jossa tällä on arvoa vain jonkin hyödykkeen tuottajana – ja jota hyödykettä vielä tuotetaan sen ihmisen kehosta.

Ilmeisesti joissain Yhdysvaltain osavaltioissa äidinmaidon myyminen on laitonta, ja mä olisin kyllä sillä kannalla: jos jollekulle tulee moinen mieleen, niin se pitää sitten kieltää. Sen sijaan maidon luovuttaminen äidinmaitokeskuksille on kyllä sen luokan sankarityö, että siitä on ansainnut vähintään ne nätit rintsikat. Vaikka kyllä mä nyt jäin miettimään, pitäisikö senkin luovuttamisen kuitenkin perustua ihan vain pelkkään hyvään tahtoon. Onko se 17 euroa/litra alku sellaiselle kaltevalle pinnalle jota vieritään suoraan ihmisnavetoihin?

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää?

*Selvästi tässä olisi siis paikka miettiä myös lehmänmaitoa uudelleen, kyllähän sekin on tarkoitettu sille lehmän poikaselle.

p.s. 14.10. alkaa taas kansainvälinen imetysviikko. Jos aihe liippaa jotenkin läheltä niin Imetyksen tuki ry:n sivuilla pitäisi olla tietoa viikon tapahtumista eri puolilla Suomea.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Kommentit
 1. 2

  Miss J sanoo

  Pissaakinhan muuten myydään. Työmatkani kulki yhteen aikaan slummin ohi (siis kaukana Suomesta), ja siellä oli aamuisin pissakanisterit aidainseipäissä odottamassa noutajaansa – lääkelaboratoriot käyttävät sitä johonkin jota en enää muista. Epäilen etteivät ne köyhät ihmiset sillä kovasti rikastumaan pääse, niin kuin eivät varmaan ne pissakuskitkaan joiden työ ei näyttänyt kovin houkuttelevalta.

  • 2.1

   sanoo

   Olisi pitänyt arvata. No, ainakaan tässä keräyksessä ei ole sitä ongelmaan, että se olisi joltain pois. Mutta vähän sellainen leppäkerttu ja kirvat -asetelmahan tosta tulee mieleen. Tosin ne slummin asukkaat voi kyllä olla sitä mieltä, että he on leppäkerttuja.

 2. 3

  sanoo

  Hyviä näkökulmia! Kiitos, avarsit taas maailmaani hieman (jotenkin – kaikista slummi- ja kehitysmaakokemuksista huolimatta – edes osannut ajatella sitä aspektia että joku antaisi oman vauvan tarpeisiin olevaa maitoa eteenpäin rahasta, siis niin että kyse ei olisi maidon ylituotannosta vaan ahneudesta/rahapulasta/priorisoinnista).
  Multa on aina tullut tosi hyvin maitoa, mutta en ole luovuttanut sitä. En ole mikään maailman tarkoin hygieniasta (ts. en jaksa koirien ja lasten keskellä steriloida koko ajan mitään), ja toisaalta olen pitänyt tilanteesta jossa kaikki maito on päätynyt suoraan käyttäjälle, koska ylituotanto ja pumppaaminen tuntuu työläältä. Toisaalta hävettää, koska varmasti siitä maidosta olisi iloa pienille, ja omat pojat on kasvaneet sillä hyvin ja terveiksi. Äh. Ehkä kolmannella kerralla lastenhoito alkaa olla jo niin helppoa, että siinä ohessa ehtii lypsää vähän varastoonkin? (Meillä ei ole sitä maitoa koskaan edes pakastettu, vaan aina turvauduttu korvikkeeseen, johon en suhtaudu kovin neuroottisesti).
  Hurjia tietoja noin maidonmyynnit ja sillä tienaaminen. Mä en oikein hahmota missä ajassa sen litran saa kasaan, tai onko maidonluovutus verotettua (takuulla on!), mutta kiitos vielä kerran tästä tietoiskusta.

  • 3.1

   sanoo

   Toi hygieenia on varmaan se, mikä aiheuttaa eniten ylimääräistä vaivaa siinä luovuttamisessa. Mä olin kovasti ajatellut toisella kierroksella ryhtyväni luovuttajaksi, mutta sitten kun vauvoja olikin kaksi ja ekoina kuukausina oli täysi tekeminen siinä, että sai maidon vähitellen riittämään edes niille niin se jäi – mutta ehkä olin salaa vähän helpottunutkin, kun ei tarvinnut siihen rumbaan ryhtyä. Mutta sähän voit tosiaan lisätä tän siihen ”sitten kolmannen lapsen kanssa varmasti” -listaan. 😉

   Tuotanto on tietysti kovin yksilöllistä, mä luulen, että kaksosten kanssa sitten kun maitoa tuli hyvin, niin olisin voinut luovuttaa parikin litraa viikossa, eli vaikkei sillä kummoisille tuntipalkoille pääse, niin olisi rahakin jo jossain tuntunut. Pilami tuossa arvelee, että tulo olisi verotonta, toivoa sopii tosiaan – jos marjojen poimiminenkin on, niin kyllä maidonluovutuksenkin pitäisi olla.

 3. 4

  pilami sanoo

  Olipa mielenkiintoinen kirjoitus. Ensimmäisenä mieleen tietysti tuli tämä jo mennyt ammattiryhmä ”imettäjät”. Siinähän parempiosaiset nimenomaan ostivat (tai ottivat – eikös esim. Amerikassa orjat olleet niitä imettäjiä) lapsilleen äidinmaitoa varmastikin juuri toisen, köyhiin oloihin syntyneen, vauvan kustannuksella. Itse asiassa en kyllä tiedä millä perusteilla missään ne imettäjät on valittu – onko se ollut sen imettäjän näkökulmasta valinta vai ei.

  Mutta kyllä toi ajatus äidinmaidon myymisestä häiritsee muakin. Mutta en pidä sitä rinnasteisena Suomen käytäntöön. Mielestäni on ihan oikeus ja kohtuus, että siitä äidinmaidon välittämisestä aiheutuvasta vaivasta saa jotain korvaustakin. Kyllä siinä vastasyntyneen kanssa elämää aloiteltaessa olisi varmaan kaikilla muitakin intressejä kuin pumpata äidinmaitoa muiden vauvoille. Ja varsinkin, kun siitä luovutetusta (hahah, siitähän tosiaan puhutaan luovutettuna äidinmaitona vaikka myytyähän se tietysti on – paitsi verotonta tuloa käsittääkseni) äidinmaidosta on aina pulaakin. Jos tuolla summalla saadaan sitä lisää tarvitseville niin hyvä niin.

  Mutta olenko mä ainoa, jota häiritsee ajatus siitä että vauvani söisi jonkun toisen äidin tuottamaa maitoa? (pl. keskosuus ja muut syyt sairaalassa, omanikin ovat saaneet kyllä sitä luovutettua äidinmaitoa sairaalassa, se ei kyllä häirinnyt eikä häiritse) Siis jos mulla olisi ihan terve ja täysaikaisena syntynyt lapsi, jota nyt en vain viitsisi jostain syystä imettää, niin antaisinkin sille jonkun toisen äidin maitoa ja pulaisin sen kanssa päiväni – maistaisin onko sopivan lämmintä jne. Kun mua kyllä häiritsisi. Taitaisin itse antaa ennemmin sitä korviketta.

  • 4.1

   sanoo

   Joo, imettäjäthän tosiaan oli näillä markkinoilla ennen pakastimia (tosin tuorettakin maitoa ilmeisesti kaupataan edelleen).

   Ehkä mua eniten tosiaan tässä häiritseekin se, miten se maito jaetaan, ei niinkään se, että siitä maksetaan, kun se hinta (ja tilanne muutenkaan) ei tosiaan Suomessa ole sellainen, että houkuttelisi ketään jättämään omaa vauvaansa maidotta. Mutta siis se, että maitoa voi ostaa ihan niin kuin korviketta kaupasta. En tiedä, jos tilanne olisi se, että mä en jostain syystä voisi imettää, esim. lääkityksen takia, niin silloin toi voisi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Mutta että valitsisin itse olla imettämättä ja sitten ostaisin äidinmaitoa vauvalle tuntuisi todella kolkolta. Ja tosi surulliselta tuntuisi tilanne, jossa imetys on loppunut huonon tai riittämättömän ohjauksen takia (niin kuin Suomessa niin usein), ja sen takia äiti ostaisi äidinmaitoa vauvalleen – tuntuisi siltä, että rahat tosiaan menee väärään paikkaan.

 4. 5

  sanoo

  Mä luin joskus artikkelin, jossa haastateltiin suomalaista äitiä, joka luovuttaa maitoa sairaalaan. Se kuulosti ihan hurjan työläältä: kyseinen äiti pumppasi joka päivä usean desin ylimääräistä. Jos hän oli jossain reissussa, niin pumppu piti olla mukana rintoja tyhjentämään (kun ei oma vauva saanut niitä tyhjiksi). Olin siihen asti ajatellut, että tuossa olisi mukava tapa auttaa, mutta sitten luovuin ajatuksesta. Omallekin vauvalle pumppaaminen tuntuu työläältä, saati että sitä tekisi isommassa mittakaavassa. Ja nyt kun luen tämän kommenttini, se kuulostaa kamalan itsekkäältä ja laiskalta. Äh.

  Mitä tulee maidon myyntiin, niin ihan realistisia uhkakuvia tuli mieleesi. Mun mielestä on parempi, että maitoa ei myydä kuluttajalta kuluttajalle, vaan sairaaloille luovutetaan pientä korvausta vastaan. Se pieni korvaus pitää mielestäni olla, muuten voisi olla tosi vaikeaa löytää luovuttajia.

  Mua on pienenä imettänyt mun äidin kaveri. Ei mitenkään säännöllisesti tai pitkäaikaisesti, vaan taisi olla kerran vahtina äitini käydessä asioilla, ja koska hänellä itselläänkin oli imeväinen, oli maitoa niin sanotusti tarjolla. Mun mielestä se on aika mukavaa, mä tunnen että mun ja tämän äitini ystävän väliin on muodostunut tietty erityinen side tämän johdosta.

  Imettäjäthän muuten oli just sellaisia tuotantoeläimiä: maidon tulohan ei lakkaa, jos kysyntää on. Oon joskus miettinyt, että minkähänlaisissa hormooneissa ne naiset on olleet, imetettyään esim. 15 vuotta putkeen 🙂

  • 5.1

   sanoo

   En ollut tullut tota ajatelleeksi, että luovuttajan pitää tosiaan sitten pumppailla ylimääräisiä vaikkei olisi kotona luovuttamassakaan – tosin ehkä se on ongelma vain jos käy vaikka mökillä säännöllisesti, eipä sitä luovuttamista yleensä muutenkaan jatketa ihan loputtomiin, eli reissunkin päälle kerkeää. Mä luulen, että sekin on varmaan sellainen tottumiskysymys, jos päättää aloittaa ja näkee sen vaivan, niin pianhan siitä tulee varmaan rutiini muiden joukossa. En mäkään nyt oikein käsitä, miten olen jaksanut kuukausitolkulla pumpata lähes kaiken maidon vauvoille molemmilla kerroilla, mutta niinhän sitä jaksoi kun siihen oli ryhtynyt.

   Toi ystävän vauvan imettäminen on kyllä aika sympaattista munkin mielestä, samoin voisi ajatella että ennen on useamminkin tullut imetettyä esim. sisarusten lapsia.

   Noita hormooneja en ollut ajatellutkaan, huh. Ja on kyllä aika kuluttava työ noin muutenkin – vaikka kai imettäjille sentään oli sitten myös kunnon ruokaa tarjolla. Nyt jäin miettimään, että olikohan se joillekin kuitenkin myös kutsumusammatti? Että jos on sellainen ikuinen vauvakuume, niin imettäjän hommassa luulisi sen helpottavan?

   • 5.1.1

    Venni sanoo

    Kun mun ensimmäinen lapsi syntyi, imetyksen kanssa oli alkuun vähän hässäkkää: huonoa imuotetta, rintakumia, lapsen keltaisuutta ja muutakin huolta. Mun hyvällä ystävällä oli pari kk vanhempi vauva, ja sitä varten pakastimessa omaa maitoaan. Se kuskasi itkuiselle ja stressaavalle minulle pakastepussissa pieniä maitopusseja, jotka juotin pullosta omalle rääpäleelleni lisämaitona.

    Pahin stressi katosi ja homma alkoi sujua. Pidän tätä lahjoitusta edelleen yhtenä suurimmista rakkaudenosoituksista, joita olen koskaan saanut. Ajattelen Saaran tapaan, että ystävälläni on jokseenkin erityinen suhde lapseeni.

    En tiedä, miten silti suhtautuisin siihen, että toinen äiti imettäisi lastani (ehkä en mitenkään?). Vapailta markkinoilta ostettu äidinmaito haiskahtaa minustakin mahdollisuudelta riistoon.

   • 5.1.2

    pilami sanoo

    Mä olen aina luullut, että imettäjäksi on otettu joku just itsekin synnyttänyt ja sitten se vaan on siirtynyt imettämään vierasta lasta. Mut kai sellaisiakin on, joilta maitoa vain tulisi ja tulisi jos joku imisi. Minä en kuulu näihin. Ei olisi sitten totakaan uravaihtoehtoa käytettävissä. 😉

    • 5.1.2.1

     sanoo

     Juu, ei ollut tästä puhetta opon tunneilla. 😀 Tästä varmaan löytyisi jo jotain tutkimustakin, mutta mä olettaisin että on ollut molemmanlaisia tapauksia.

 5. 6

  mils sanoo

  Itse luovutin tokan lapsen aikana maitoa pari kuukautta. (Saa luovuttaa vaan siihen saakka kun vauva on 3kk). Maitoa piti olla kerrallaan vähintään puoli litraa sairaalaan vietäväksi ma, ke ja pe ja hygienia tietysti piti olla ihan huippua. Itsekästä ehkä, mutta ilman sitä rahallista korvausta en todellakaan olisi moiseen rumbaan jaksanut vaivautua. Siinä nimittäin todellakin oli työtä koska pumpata piti joka ikinen päivä. Korvaus silloin (2009) oli 20€/litra ja sen jälkeen on ollut jossain vaiheessa ainakin 25€/litra (Tampereella). Lisäksi naapurikunnassa asuvana sairaala ei maitoa hakenut kotoa (Tampereella asuvilta hakee) vaan maito piti joko viedä itse tai toimittaa linja-auton matkaan. Itse päädyin kuljettamaan maidot itse ettei tarvinnut olla riippuvainen tietyistä bussiaikatauluista kahden pienen lapsen kanssa…

  • 6.1

   sanoo

   No mahtavaa, että jaksoit nähdä vaivan, maito kun tosiaan tulee tarpeeseen! Meillähän esikoinen, joka syntyi pikkukeskosena sai ekan viikon luovutettua maitoa ja kaksosetkin sai ensimmäiset hörpyt sektion jälkeen luovutusmaitoa. Tuli mieleen, että monissa maissahan verenluovutuksestakin maksetaan korvaus, vaikka se nyt on huomattavasti helpompaa hommaa sille luovuttajalle.

 6. 7

  Leena Keinänen sanoo

  Näitä asiota olen miettinyt paljon kun 2/3 lapsesta oli pienenä lehmänmaitoallergikkkoja. Jotenkin kiehtova ajatus oli (juuri kun ajatteli että se lehmänmaito oli myrkkyä omille vauvoilleni) että jos yhteiskunta olisikin kehittynyt siten, että olisi tuollainen imettäjien & maidontuottajien ammattikunta. Kaikki ihmiset joisivat vain ihmisenmaitoa. Joo ja ihan tosissani en kyllä tätä mieltä ole, vaan imettäjä/maidontuottaja olisi kyllä kurja ammatti. Vaikkakin kai niitä kamalampiakin on? Intialaiset viemärinpuhdistajat esim. Ja lehmänmaito on minustakin tarkoitettu vasikalle, imetysaikana taisin vpdattaa kyyneleitä kun mietain kuin lehmä-äidiltä riistetään sen vauvalleen t arkoittama maito. Vakavissani voisin melkeinpä olla sitä mieltä että maito kuuluu vain poikasille, ei aikuisille ihmisille,
  . Laktoosi.intoleranssikaan ei ole mikään sairaus, koska aikuisen ihmisen/nisäkkään mahan ei kuulukaan hajottaa maitosokeria.

  – LeenaK

  P.S. Ja minäkin sain ystävältäni pakastettua äidinmaitoa alkuhärdelliin, kaunks teko!

  • 7.1

   sanoo

   Olisikohan meistä jalostunut tehokkaampia maidontuottajia, jos ihmisenmaitoa juotaisiin lehmänmaidon sijasta? Hrrr, kylmäävä ajatus kyllä. Mutta maitoallergianhan se toki ratkaisisi.

 7. 8

  Rose sanoo

  Minä voin kertoa kokemukseni köyhästä oloista kun luovutin maitoa 77litraa 3kk, sain n. 1900€. lapseni täyttää 6kk.
  14.11, täysi-imetys vieläkin käynnissä. Kyllä sitä rinnat verillä välillä oli, kun tavoiteeni oli pumpata, meille 6-7hengen auton. katselin keväällä että 2000€ pitäisi saada hommattua.Laskin kk jälkeen vaan 1800€/3kk( jos jatkoin siihen tahtii pumppaamista.)
  itse koin jo pakkopullana kun lapset odotti autoa, johon kaikki mahtuisimme.Katsoin dokkaria jossa homopari vuokrasi kohdun, intialaiselta perheen äidiltä. Äiti sai itselleen luksusta(minusta ei niin hääviä) kun oli vuokran välityksen kautta.perheenisälle näytti ikävä pienokaista tulevan ja halusi joskus tavatakkin vauvan.
  Oli taustalla joukko naisia miettimässä, onko oikein vai väärin, tämä toiminta kuin kohdunvuokraus?
  itsellä oli niin käytetty olo, vaikka luovutanmaitoa omastatahdosta jota rinnastin tähän kohdunvuokraukseen. se on kuin naisen hyväksikäyttöä osittain vaikka itse en riistänyt mitään elämästäni mutta työlästä oli.

  En uskaltanut ensimmäisenä päivänä edes mennä katsomaan autoa, odottin seuraavaa päivää. olisin odottanut vieläkin, jos ei isäntä olisi tuupannut minulle roskapussia käteen. vatsassani pyöri perhoa ennen menoa ja se oli kaunis näky kun näin vahatun tila-auton ja olo oli voittajan

  Itse aloitin opinnot syksyllä etä-lukiossa ja huonolta näyttää kun minulla on vielä paha lukihäiriö. Sitkeästi yritän oppinnoissa vaikka kaikki toivottomalta näyttää.

  Tahdoin vain kertoa tarinani koska tämä liippasi, niin läheltä sydäntä

  • 8.1

   sanoo

   No melkoisen urakan olet kyllä tehnyt! Tosta määrästä on kyllä riittänyt tosi monelle keskoselle ja muillekin vastasyntyneille maitoa, että senkin puolesta voit kyllä onnitella itseäsi. Ja teillä ainakin meni ”maitotili” siis tosi tarpeeseen. Ja tsemppiä opiskeluun, toivottavasti koulusta voisit saada apuja myös lukihäiriön kanssa pärjäämiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *