Äidin unikoulu

päivän asu

Tässä blogissahan ei ole ollut tapana esitellä päivän asuja, mutta nyt sattui kyllä aika somasti Marimekkoa molemmille päälle, ja vielä samoissa sävyissä.

Joku kerta mä kerron meidän lasten unikoulusta (kyllä, meillä on unikoulutettu kaikki lapset, ja kyllä, mulla on aiheesta vain hyvää sanottavaa), sen ansiosta meillä suuren osan öistä lapset nukkuu ainakin kymmenen tuntia putkeen inahtamatta – paitsi tietysti jos tulee kasvukipuja /pissahätä / painajaisia / kuumetta / tai muuta yleistä huutelua aiheuttavaa. Mutta monta yötä viikossa nukutaan yleensä tosi hyvin.

Paitsi että mä en silti nuku tarpeeksi. Ja se on ihan oma vika. Mä olen ollut vähän huonouninen jo pitkään, illalla oli vaikea saada unta jos yhtään mikään pyöri mielessä, heräilin helposti ja oli vaikea saada uudelleen unta, mutta viime vuonna sain sitten lääkäriltä melatoniinireseptin, joka todella auttoi tähän kaikkeen. Nykyään nukahdan melkein saman tien kun saan pään tyynyyn, vaikka olisin ollut netissä illalla (ennen tää oli ihan mahdottomuus), ja jos yöllä herään (nykyään melkein vain lasten takia) saan yleensä unen päästä uudelleen kiinni. Mutta silti väsyttää aamulla, koska mä en yksinkertaisesti mene tarpeeksi aikaisin nukkumaan.

Lapset heräilee usein jo kuuden jälkeen, ja mustakin on ihan kiva herätä aikaisin, mutta jotta mä saisin ainakin kahdeksan tuntia unta, pitäisi unessa olla kymmeneltä. Ei mahdotonta, mutta jostain syystä se ei vain meinaa onnistua. Mutta nyt otan itseäni niskasta kiinni, kolme perättäistä iltaa (tämä mukaanlukien) hoidan iltapuhteeni niin, että klo 21.45 olen sängyssä silmät kiinni. Ajattele, kolme perättäistä hyvin nukuttua yötä! Tänhän pitäisi riittää kannustimeksi, mutta koska se ei ole tähän mennessäkään riittänyt, niin ajattelin, että kun kirjoitan asian tänne blogiin, niin nyt on sitten pakko pitää sanansa. Lauantaina kerron sitten kuinka supervirkeä olo mulla on.

Mites teillä, valvottaako enemmän lapset vai oma kukkuminen?

Klikkaa tästä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla

Kommentit
 1. 1

  Laura Sadinsalo sanoo

  Meillä lapset on myös unikoulutettu. Vielä pari viikkoa sitten molemmat nukkuivat viimeistään 19.30 ja sitten oli herätys 6.40. Pienempi otti sitten vielä hyvät 1,5 tuntia päiväunta. Mutta sitten tuli helteet ja Tukholman matka. Nyt nukahtavat huutelun jälkeen viimeistään kello 21. Ja herätys on sitten taas 6.40.Isompi on tosi väsynyt päivisin ja pienempi nukkuisi nyt usean tunnin päiväunet. JOskus muistan unikoulun vetäjän sanoneen,että antaa sitten vaan nukkua päivällä,mutta nyt taas tuntuu siltä,että olisi kyllä kaikkien kannalta suotavaa nukkua illalla, eikä kukkua. Mä menen viimeistään kello 21-22 nukkumaan ja yleensä nukahdan heti.Nyt mun oma aika uhkaa jäädä pois jos ipanat ovat hereillä kun menen nukkumaan. Mä saan myös nukkua puoli kahdeksaan eli saan kyllä riittävästi unta 😀 Mä oon nyt ollut tässä 21-7.30(6.30) Rytmissä aika pitkään ja se on parantanut unenlaatua. Taitaa vaan olla niin,että äitiys huonontaa unenlaatua ja vähentää määrää. Mutta onnea unikouluusi. Mulla oli käytössä clipperin unitee silloin kun oli vaikea nukahtaa ja oli liian väsynyt koko ajan.

  • 1.1

   sanoo

   Mä en kyllä kestä, jos ei iltaan jää yhtään omaa aikaa, hetki pitää saada olla rauhassa, kun aamulla show sitten pyörähtää taas käyntiin. Mutta on se näin kesällä vähän hankalaa saada lapset ennen kahdeksaa petiin, kun on vielä täysi päivä – ja itsekin helpommin valvoo kun on valoisaa.

 2. 2

  sanoo

  Aargh! Vastasin pitkästi iPadilta, mutta vastauksen lähettäminen ei onnistunut. (iPadilta ei muuten pysty kommentoimaan Blogspot-blogeihin lainkaan.)

  Eli: meillä valvottavat sekä lapset että oma kukkuminen.

  Elvina (2,5 v.) ei nuku enää päikkäreitä, joten mulla ei ole päivisin omaa aikaa. Mies on töissä noin 07-20. Kun hän tulee kotiin, hän tekee lasten iltapesut, ja minä siivoan sillä aikaa raivoisasti kodin. Mies nukuttaa Elvinan ja minä Adielin (1 v.). Kello on yleensä 21.30 kun molemmat lapset ovat unessa. Siitä alkaa meidän oma aika. Yleensä syömme kymmenen aikaan illallista. Sitten juttelemme, katsomme telkkaria tai luemme. Menemme nukkumaan noin puoliltaöin.

  Molemmat lapset heräilevät yöllä, ja molemmat tulevat vanhempien sänkyyn. Unenlaatu on siis meillä aika kehnoa. Adiel herää noin klo 07 ja Elvina tuntia myöhemmin. Laskeskelin, että olen nukkunut huvin viimeksi jotain 3 vuotta sitten.

  Unikouluja meillä on ollut tsiljoona. Unikouluissa on se juttu, että niitä pitäisi pitää tasaisin väliajoin uudestaan. Esim. lomamatka, sairaus tai kyläilijät sotkevat aina siihen astiset saavutukset, joten unikoulu pitää uusia. Aina ei vaan jaksa..

  • 2.1

   sanoo

   Auts, kuulostaa kyllä rankalta. Mua väsyttää ihan tosi paljon enemmän silloin kun esikoinen on kotona, eikä jää sitä päiväunitaukoa, jonka aikana hengähtää – vaikka 6-vuotias nyt osaa puuhailla omiaankin.

   Mä valitan, että mies tulee myöhään kotiin, ja illalla on kamala kiire, mutta se tulee sentään kuuden maissa, eli itsekin voi tosiaan sekä viettää omaa aikaa että mennä ajoissa nukkumaan.

   Unikoulussa on tosiaan vähän se ongelma, että se vaatii vähän energiaa jota ei juuri silloin yhtään ole, kun sitä tarvittaisiin. Mutta toivottavasti teilläkin nukutaan taas jossain vaiheessa paremmin.

 3. 3

  Karkki sanoo

  Meillä pitäisi varmaan unikouluttaa ensimmäiseksi mies. Sofian yö kestää usein 21-6.30 eli ihan siedettävästi. Oma itsekuri riittäisi mennä sänkyyn noin klo 22, mutta mies on niin iltavirkku, että puuhaa ja värkkää usein yli puolenyön, että joko sorrun sen kanssa valvomaan tai en ainakaan saa unta kunnolla, kun odotan koska sekin tulisi nukkumaan. Ja yöllä nykyään herätään useammin kuin ennen, mihin syynä on joko hampaat, puolivuotiaan tiheän imun kausi, uusi taito kiepata näppärästi ympäri myös pinnasängyssä (varsinkin yölllä on tosi kiva roikkua molemmin käsin siellä laidassa vauhtia hakemassa) tai kaikki yhteensä. Viimeistään kolmen, neljän jälkeen otan vauvan viereen nukkumaan, ja sitten nukun kyljellään kaikki paikat jumissa. päivälläkään ei voi nukkua, koska epeli ei nuku päiväunia kuin rattaissa, ja näillähelteillä niitä ei voi työntää etelään päin olevalle parvekkeelle,vaan pitää lähteä jonnekin varjopaikkaa etsimään. Lopputulos on, että en nuku tarpeeksi ja väsyttää.

  • 3.1

   sanoo

   Me ollaan miehen kanssa aivan eri rytmissä, se on iltavirkku (on aina ollut), mutta musta on tullut selvästi aamuvirkku, joten kun mä menen nukkumaan kymmeneltä, se valvoo helposti aamuyön puolelle. Ja aamulla mä taas nousen sitä parikin tuntia aikaisemmin (viikonloppuisin siis, kun se voi nukkua). Onneksi mä saan nykyään ihan hyvin nukuttua, vaikka se vielä kuhkii olohuoneessa – ja se voi sitten hoitaa alkuyön herätyksiä (jos ei satu olemaan työhuoneellaan).

   Meillä alkoi aikoinaan Anaïsin kanssa puolivuotiaasta ihan tosi rikkonaiset yöt, justiinsa jotain uutta ähellystä oli koko ajan, ja se saattoi valvoa tuntikausia yöllä. Pari kuukautta kärvisteltiin ja sitten tosiaan 9-kuisena unikoulutettiin se. Mutta kai se voi mennä itselläänkin ohi, toisillahan kuitenkin kiinteiden syöminen parantaa unia (ja toisilla ei, mutta toivossa voi vielä elää).

 4. 4

  sanoo

  meillä on kesärytmi 😉 lapset huitelee jonekin 20-22 saakka hereillä, riippuenko onko joku päivällä sammunut, ja heräävät 08-10. pienin kiskoo 12h yleensä ja ei päiväunia jossei autoilla iltapäivällä, ikää 2v2kk..
  pikkuvauva-aikaan se nukkui heti ekana kotiyönä 00-06 pätkän ja on aina nukkunut, mutta minä en ole oikeastaan edes ala-asteikäisenä.
  vauva-aikaan ne silmäpussit yleensä huomattiin ja sanottii että sitä se on kun talossa on pieni vauva, enkä jaksanut täsmentää että vauvassa ei oo vikaa, se syö kerran.
  nyt isompien kanssa se ei enää toimi, enkä siltikään viitsi kertoa että pienin sammui 20:17, isommat miehen kera 22:15. ja kello on nyt 23:40 ja syön iltapalaa enkä aio vielä nousta.. kuka käskee valvoa tunteja lasten nukahtamisen jälkeen, kysympä vaan?

  • 4.1

   sanoo

   Niinpä, samaa mä ihmettelen, kuka käskee valvoa. Eilen pääsin melkein asialliseen aikaan nukkumaan, mutta eiköhän sitten tullut taas erinäköistä hälytystä pariin otteeseen yön aikana ja herätys 06.08. Se olisi vaan joka ilta mentävä asialliseen aikaan nukkumaan.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *