Harrastusruletti

perhesirkus

Kaikkihan (tai ainakin mun viiteryhmäni) on sitä mieltä, että lasten ei tarvitse välttämättä harrastaa mitään ja jos ne harrastaa, niin siinä pitää säilyä joku järki, ei liian vakavissaan, ei liian kallista, ei mitään joka päivä harjoituksia ja loputonta kuskaamista. Joo, mä olen ihan samaa mieltä.

Niinpä meidän lapsilla on vain muutama harrastus. Esikoinen soittaa klarinettia, koska soittaminenhan on tosi kehittävää ja se tykkää siitä. Ja pelaa koripalloa, koska joukkueurheiluhan on myös tosi kehittävää ja se tykkää siitä. Kaksoset käy uimakoulussa, koska uimataitohan on tosi tärkeä. Toinen kaksosista pelaa jalkapalloa, koska joukkueurheiluhan on siis tosi kehittävää ja se tykkää siitä. Toinen kaksosista käy kuvataidekerhossa koska se taas tykkää hurjasti piirtämisestä (ja taideharrastuksethan on kehittäviä) ja luistelukoulussa koska luisteluhan on myös hyvä taito ja se tykkää siitä. Niin, ja sitten käydään kaksosten kanssa perhesirkuksessa koska onhan se kivaa kun on vanhempien ja lasten yhteinen harrastus ja se on kotinurkillakin (järjestäjänä siis meidän MLL).

Lopputulos on, että viikossa on yksitoista harrastuskertaa. Miten tässä näin kävi?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

7 pientä askelta onnellisempaan elämään

uuden vuoden lupauksia

Seuraa seminolo tunnustus: mä kuuntelen selfhelp-podcastia. Happier with Gretchen Rubin käsittelee pieniä tapoja tehdä omasta elämästä onnellisempaa, ehdotukset on kaikkea mahdollista lähtöpusuista kaappien järjestämiseen. Seminoloa tämä on siksi, että musta koko ajatus siitä, että keskitytään oman henkilökohtaisen elämän onnellistamiseen on yksi tämän ajan isoja ongelmia (tähän pitää ehkä palata myöhemmin) – ja no ylipäätään, selfhelp on seminoloa (ellei ihan täysin noloa). No, tässä kyseisessä podcastissa mä tykkään erityisesti tyylistä, kaksi keski-ikäistä sisarusta jubailee elämästään.

Joulun alla* mä kuuntelin jaksoa, jossa listattiin seitsemän osa-aluetta, joihin ihmisten hyvät ja huonot tavat voi jakaa (hyvät ja huonot tavat ja niiden muuttaminen on podcastissa keskeinen osa). Sitten sisarukset mietti, miten itse voisi parantaa jotain tapaa näillä osa-alueilla ja miten se lisäisi onnellisuutta.

Nämä eivät varsinaisesti ole uuden vuoden lupauksia, mutta tulevat nyt sopivasti uuden vuoden alla. Tein siis oman listan, ideana että muutokset on riittävän pieniä ja konkreettisia, jotta ne tosiaan voi tehdä. Lista itse asiassa muistuttaa monelta osin mun huutamisen vähentäminen /itsestä huolehtiminen -listaa, mutta koska sen laatimisesta (ja unohtamisesta) on jo pari vuotta, niin näihin on varmasti hyvä palata. Ehkä mä voinkin perustella listaa itselleni sillä, että nämä ei ole (vain) mun onnellisuutta lisääviä asioita, vaan vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin (ja itse asiassa myös mun töissä hoitamieni lasten hyvinvointiin).

1.Syö terveellisesti

Tää ei ole suurin kompastuskivi mun onnellisuuteni tiellä (sen sijaan paljon puhuvaa on se, että se on amerikkalaisella listalla ensimmäisenä), mutta mä keksin silti kaksi hyvinvointia lisäävää juttua:

 • Osta töihin viikon satsi hedelmiä välipaloiksi. Mä syön ravitsevaa päiväkotiruokaa lounaaksi, mutta välipala ei kuulu henkilökunnalle – sitä kyllä tarvitsee, sillä lounas syödään yhdeltätoista ja iltapäivällä nälkä on taas jo kamala. Mä en kotona tule juuri syöneeksi hedelmiä, se tuntuu aina niin vaivalloiselta, mutta töissä välipalaksi appelsiinin kuoriminenkaan ei tunnu missään. Sitten täytyy vielä suunnitella, milloin ja mistä ostan sen satsin, jotta se tosiaan tulee ostettua. Ainakin niinä aamuina, jolloin olen myöhemmässä vuorossa, mä kerkeäisin käydä hedelmäkaupoilla ennen töihin menoa.
 • Pese hampaat illalla yhtä aikaa lasten kanssa. Tämä vinkki oli samassa podcastissa joskus aikaisemmin, ja tämä on musta tosi hyvä. Mä olen saanut suklaansyöntini kuriin, mutta jos meinaan sortua mussuttamaan, niin se on nimenomaan illalla lasten mentyä nukkumaan – mutta jos mä olen jo pessyt hampaat, niin ei tule mieleenkään enää syödä mitään. Tämä liittyy myös kohtaan neljä.

2. Liiku

No tää sitten onkin mun listalla aika moinen kompastuslohkare. En väitä, että alkaisin uudelleen hölkätä (se jäi jossain vaiheessa – se oli kyllä oikeastaan kivaa, mutta nyt tuntuu, että aikaa ei kertakaikkiaan ole, kun myöhään illalla liikkuminen ei mulle sovi), mutta pari juttua mä keksin:

 • Pyöräile työmatkat. Mä en ole tähän mennessä pyöräillyt, koska aina joko vien tai haen lapset, ja sitä matkaa en pyöräile, ja niinpä pyörä olisi aina jotenkin väärässä paikassa (mä en siis ole sellainen äiti joka kuskaa kaksosiaan pyörällä Helsingin keskustassa. Yhden sellaisen isän mä olen nähnyt.) No, nyt kuitenkin kaupunkipyörien verkkoa laajennetaan niin, että uusia pisteitä tulee ihan meidän huudeille ja samoin ihan työpaikan nurkalle (ja lasten koulun nurkalla sellainen jo oli). Eli kunhan pyörät tulee telineisiinsä, mä voin polkaista kaksi sivua työmatkakolmiostani. Mä luulen, että tää on oikesti hyvä suunnitelma.
 • Liiku lasten treenien aikana. Yhteen aikaan mä kävin lenkillä esikoisen luisteluharjoitusten aikana, mutta viime aikoina olen lähinnä istunut kentän laidalla lukemassa. Hmmm, tässä mulla oikeastaan olisi se aika kolmeenkin lenkkiin viikossa. Saisinkohan aikaiseksi?
 • Kokeile nettijoogaa. Siihen että en ole kokeillut aikaisemmin vaikutti mm. koira. Ensinnäkin lattia oli aina täynnä karvoja ja toisekseen se tuli aina nuuhkimaan ja tönimään jos mä koetin tehdä jotain lattiatasossa – tee siinä sitten alaspäin katsovaa koiraa, kun yksi ylöspäin katsova koira nuolee suupieliä. No, nyt ei ole enää koiraa, joten tekosyy olla joogaamatta kotona on poistunut.

3. Käytä rahaa viisaasti

Mulla ei edelleenkään ole rahaa tuhlattavaksi, joten tässä kohtaa ei tarvitse miettiä tuhlaamisen lopettamista. Sen sijaan keski-ikäisesti ja poroporvarillisesti laitoin tähän kohtaan:

 • Aloita säästäminen. Lähinnä ajattelen, että jos ikinä halutaan jäädä eläkkeelle (tai vaikka muuttaa Ranskaan), niin olisi hyvä olla jotain sukanvarressa, ja nyt kun taloudessa on melkein kaksi palkkaa, niin siitä riittäisikin jotain sinne sukanvarteen. Mä luulen, että päädyn laittamaan viisikymppisen kuussa johonkin rahastosäästöön, vaikka jos asiaa oikein ajattelen, niin paremmalta tuntuisi ostaa pari kultaharkkoa ja pistää ne ihan konkreettisesti sinne sukanvarteen.

4. Nauti & lepää

Tällä osiolla tarkoitetaan siis sitä, että onnellisuus lisääntyy, kun yksinkertaisesti tekee asioita joista nauttii – ja huolehtii myös riittävästä levosta.

 • Pese hampaat yhtä aikaa lasten kanssa (ja laita pyjama päälle). Tiedätkö sen tunteen, kun olet niin väsynyt että et jaksa mennä nukkumaan? Mä tiedän liiankin hyvin. Mun pitäisi mennä nukkumaan aika aikaisin koska tarvitsen paljon unta, mutta usein suurin este sille on, että mä en vain jaksa nousta ylös ja raahautua kylppärin kautta sänkyyn. Mä kokeilin tätä jo syksyllä, ja oli oikeasti tosi paljon helpompi mennä nukkumaan, kun oli jo pessyt hampaat ja pyjama oli valmiiksi päällä – se tuntui suorastaan huijaukselta.
 • Lue kirjaa netissä surffailun sijaan. Mä rupesin toissa kesänä kantamaan kirjaa käsilaukussa ja tarkoitus on kaivaa se esiin aina ratikassa, bussipysäkillä, töissä kahvitauolla – siis sen sijaan että räpläisin Facebookia. Lukeminen on se, mistä mä eniten tykkään, koetan vain muistaa sen itsekin.
 • Käy lukupiirisssä. Kuuluin viime vuoden lukupiiriin, jossa onnistuin käymään kerran. Aion käydä toistekin. Tykkään lukemisesta ja tykkään ihmisten kanssa juttelemisesta, joten lukupiiri nousee prioriteettilistalla aika korkealle. Tämä liittyy myös kohtaan seitsemän.
 • Liiku. Oikeasti, sehän tuntuu hyvältä.

5. Lopeta jahkailu ja mene eteenpäin

Tämä osio liittyy siihen, että roikkumaan jääneet asiat ja sellaiset ”pitäisi”, ”sitten kun” -jutut vähentää ihmisen onnelllisuutta. Mä olen ihan mestari asioiden lykkäämisessä (yksi syy siihen, miksi yrittäminen ei taida sopia mulle). No, yrityksen asioita mä olen nyt pistämässä pakettiin, mutta sen (ja hammaslääkäriajan varaamisen) lisäksi kehottaisin itseäni:

 • Tee viimeiset kotityöt heti lasten mentyä nukkumaan (tai mieluummin ennen). Mulla on aina kamalan suuri kiusaus jättää keittiön raivaaminen ja pyykkien ripustaminen ihan viimeiseksi illalla – ja sitten ilta venyy. Pyykit voi ihan hyvin ripustaa heti kotiin tultua, ja niinä päivinä kun ei ole ripustettavaa voin viikata kaappiin kuivat pyykit sen sijaan että riiputan niitä narulla niin kauan että on kerralla sekä viikattava että ripustettava (uskomatonta mutta meillä ei enää pestä pyykkiä joka päivä. Vauvaperheiden vanhemmat, teillä – ja teidän pesukoneilla – on toivoa valoisammasta tulevaisuudesta!) Tämä liittyy myös seuraavaan.

6. Raivaa & yksinkertaista

Tähän osioon kuuluu siis kaikenlainen konmarittaminen ja elämän organisointi.

 • Siivoa 10 minuuttia joka ilta. Keittiön tasot meillä raivataan joka ilta, mutta sen lisäksi olisi hyvä keräillä lattialta siellä lojuva sälä – ja vähän muutakin. 10 minuuttia ei ole pitkä aika, jos laittaa kellon soimaan ja tosiaan raivaa vain sen 10 minuuttia, niin se menee tosi nopeasti, mutta silti ehtii jo aika paljon. Kaksosten kanssa mä olen käyttänyt sellaista 2 minuutin iltaraivausta, siinäkin oikeasti saa paljon lattiapintaa näkyviin, mutta siihen menee vain hetki ja se tuntuu helpolta, kun tietää, että saa lopettaa kellon soidessa (tosin usein sitä tulee jatkettua vielä pikku hetki sen jälkeenkin).
 • Raivaa kotona yksi kohde viikossa. Joulukuussa taas joululomavieraiden alta raivasin kämppää ja totesin, että ei se ihan niin kauheaa olekaan, ja lopputulos oikeasti on aika tyydyttävä. Ja koska meillä ollaan siis siinä tilanteessa, että joko on muutettava tai siivottava, niin totesin, että yksi kohde, esim. yksi komero viikossa (viikonlopussa) tuntuu realistiselta siivoustahdilta.

7. Tapaa ihmisiä

Tämä osio oli englanniksi engage deeply, mutta sitä oli musta vähän vaikea suomentaa. Tarkoittaa siis kuitenkin sitä, että ystävät ja ihmissuhteet on erinomaisen tärkeitä onnellisuudelle ja hyvinvoinnille.

 • Juttele miehelle. Mulla on paha tapa jutella enemmän pääni sisällä kuin ääneen. Parisuhde kuitenkin voi paremmin jos joskus puhuu jostain.
 • Tapaa (vähintään) 1 ystävä kuukaudessa. Mun aikaisemmassa listassa oli ystävien tapaaminen kerran viikossa, mutta nyt se ei tunnu realistiselta tavoitteelta – ja nykyään mä tapaan työkavereita päivittäin, joten en ole täysin vailla perheen ulkopuolisia ihmiskontakteja. Yhden ystävän tapaaminen kuukaudessa kuulostaa todella vähältä, mutta tänä syksynä ei ole tainnut toteutua sekään. Eli sovi tapaamiset ja laita ne kalenteriin – ja jos peruuntuu niin sovi heti uusi.

Tulipa tosi pitkä lista! Mutta ei tässä mun mielestä ole kuin muutama päivittäinen muutos, jotka tuntuu ihan mahdollisilta: hedelmien vieminen töihin, iltarutiinien muutos ja työmatkojen pyöräily. Ja sitten pari pidemmän aikavälin juttua, eli säästämisen aloittaminen, viikottainen raivauskohde ja ajan sopiminen ystävien tapaamiselle.

Miltä nää teistä kuulostaa? Laittaisitteko samoja vai eri juttuja omalle listalle? Ja tekisittekö ylipäätään tällaista listaa? Jutun otsikko on vähän kieli poskessa väännetty – mutta tulisiko näitä seuraamalla onnellisemmaksi? Täytynee keväämmällä kertoa miten käy.

* Aiheesen erittäin sopivasti keittiön kaappeja siivotessani – ei, en ollut ajatellut viettää joulua kaapissa, mutta joululomavieraiden iloksi ajattelin heittää tyhjät hunajapurkit ja pelkkiä murusia sisältävät näkkäripaketit pois ja pinota tyhjät pakasterasiat kuivauskaapin ylähyllylle.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

Vieraiden kielten osaamisen ilosta

vieraiden kielten osaamisen ilosta

Tänä syksynä yksi kivoimmista asioista on ollut ruotsin puhuminen. Se on ollut myös yksi raskaimmista asioista, varsinkin ensimmäiset pari kuukautta oli yksinkertaisesti tosi väsyttävää toimia kahdeksan tuntia päivässä vieraalla kielellä (tai seitsemän tuntia kolmekymmentäyhdeksän minuuttia, mikä on mun virallinen työaikani). Senkin jälkeen on ollut ärsyttävää hakea sanoja, tyytyä kummallisiin kompromisseihin, tehdä virheitä, olla ymmärtämättä osaa kollegoiden jutuista ja kuulostaa itse kankealta pöljältä. Mutta niissä hetkissä kun ymmärtääkin vitsin samaan aikaan toisten kanssa, osaa valita idiomaattisen ilmauksen, tavoittaa oikean rytmin ja intonaation ja onnistuu kuulostamaan omalta itseltään mutta toisella kielellä – niissä hetkissä on aivan omanlaisensa hehku ja riemu.

Kuulostaa tosi kliseiseltä, jos sanoo, että työssä parasa on se kun saa oppia uutta. Samoin se, että vieraiden kielten puhuminen avaa oven uuteen kulttuuriin. Mutta ei auta kuin olla kliseinen, päiväkotielämän opettelun lisäksi mä olen saanut oppia paljon länsihelsinkiläisestä suomenruotsalaisuudesta – ei kuulosta kovin eksoottiselta, mutta se on ollut yllättävän jännää ja ilahduttavaa.

Joululoman aikana kieli on taas vaihtunut ruotsista ranskaksi. Ranskalaisten kanssa mulla on aina olo, että mitä enemmän mä niiden kanssa vietän aikaa ja mitä enemmän niistä tiedän, sitä vähemmän mä niitä ymmärrän, mutta mä oletan että tämä on sellainen ihan normaali epistemologinen harha.

Ihmiset olettaa usein, että koska mä puhun useampaa kieltä sujuvasti niin mä olen ammatiltani kääntäjä tai kielten opettaja. En ole. Mä voisin tehdä töitä käyttämättä juuri lainkaan muita kieliä kuin suomea (jos siis olisin suomenkielisessä päiväkodissa tai koulussa). Vieraiden kielten osaaminen on sellaista sivistystä, minkä arvoa on vaikea mitata, mutta jolla mun mielestä on valtavasti arvoa. Ja sitten on tietysti ne ihan itsekkäät riemun hetket joita se tarjoaa.

Mihin te blogin lukijat käytätte kielitaitoanne?

p.s. Kuvassa esiintyy siis joululomalukemista neljällä kielellä, siksi se liittyy juttuun.

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.