Saako mieskansanedustaja jäädä vanhempainvapaalle?

Japanilainen kansanedustaja Kensuke Miyazaki on tekemässä historiaa jäämällä maan ensimmäisenä miespuolisena edustajana vanhempainvapaalle. Asiat eivät luonnollisestikaan menneet kuin Strömsössä.

Miyazakin puolue, Liberaalidemokraatit (LDP), ei suomalaisittain ole liberaali vaan melko konservatiivinen. LDP on ollut kahta poikkeusta lukuunottamatta vallassa vuodesta 1955 lähtien. Puolueen nykyinen puheenjohtaja on Japanin pääministeri Shinzō Abe.

LDP:n kova ydin ei pidä Miyazakin suunnitelmista. Puolueen edustajat kertoivat lehdistötilaisuudessa viime viikolla miespuolisten lainsäätäjien vanhempainvapaalle jäämisen olevan sopimatonta. Miyazaki ihmetteli blogissaan kritiikkiä.

”Kertomalla halustani jäädä vanhenpainvapaalle kansanedustajan roolissa halusin näyttää esimerkkiä ja aiheuttaa keskustelua”, hän kertoi BBC:lle.

Moni voi yllättyä siitä, että Japanissa on sekä OECD-maiden toiseksi pisin isille jyvitetty ansiosidonnainen vanhempainvapaa – 52 viikkoa – että kohtalaisen suuri korvaustaso – lähes 60 prosenttia palkasta. Esimerkiksi Ruotsissa vastaavat luvut ovat kymmenen viikkoa ja noin 75 prosenttia, Suomessa yhdeksän viikkoa ja 70 prosenttia palkasta.

PF2_1_Parental_leave_systems_pdf__page_6_of_19_

Tästä huolimatta Japanissa vain 2,3 prosenttia isistä käyttää vapaata. Miespuolisista kansanedustajista kukaan ei ennen Miyazakia ole ollut poissa edustustehtävistään.

Japanin luku 2,3 on sattumalta huomattavan lähellä sitä lukua suomalaisisistä jotka käyttävät vapaita enemmän kuin isäkuukauteen sisältyvä kaksi viikkoa. Vuonna 2012 luku oli 1,9 prosenttia.

Kummankaan maan tapauksessa kyse ei ole siitä, ettei vapaita saisi pitää tai siitä, ettei siihen olisi varaa. Ongelma on kulttuurinen.

Tilanne ei Suomessa ole kovin erilainen. Ville Niinistö oli vuonna 2008 ensimmäinen suomalainen mieskansanedustaja joka jäi vanhempainvapaalle – reiluksi neljäksi kuukaudeksi. Toinen oli Jani Toivola joka jäi vapaalle toissa vuonna. Kansanedustajan työ on toki kiireistä ja tärkeää, mutta niin on moni muukin työ.

Jos oma puolue on potkinut julkisesti, ei Miyazakin tuki kansaltakaan ole kaikilta osin ollut positiivista. “Ymmärtääkö hän, että jäämällä isyysvapaalle hänen äänestäjillään ei ole edustajaa parlamentissa” sekä “Isyysvapaa on työläisiä varten. Lainsäätäjät eivät ole työläisiä. Äänestäjät ovat valinneet heidät palvelemaan ihmisiä. Jos he haluavat jäädä isyysvapaalle, heidän tulisi erota”, siiteeraa BBC.

Olisi hyvä että Suomessa miehille kiintiöitäisiin Ruotsin mallin mukaisesti pidempiä vanhempainvapaita. Japanin – ja samalla Suomen oma – tilanne kertoo kuitenkin siitä ettei vapaiden määrä yksin riitä. Näkyvällä paikalla toimivien miesten on näytettävä esimerkkiä.

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *